Gripa porcină atacă Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţarea unei pandemii provocate de gripa porcină devine tot mai mare după ce miercuri a fost confirmat primul deces cauzat de acest virus în afara Mexicului. Virusul se extinde şi în alte părţi ale lumii migrează, ajungând deja în Balcani. Miercuri, primul caz suspect a fost semnalat în Croaţia. CITEŞTE AICI CARE SUNT SIMPTOMELE GRIPEI PORCINE

OMS îşi updatează zilnic site-ul cu informaţii despre gripa porcină.

Citiţi şi:

Al treilea caz de gripă porcină confirmat în Israel
Gripa porcină: epidemia se răspândeşte cu repeziciune
Spania: Numărul de suspecţi de gripă porcină este în continuă creştere

UPDATE5: OMS confirmă 1490 cazuri de gripă porcină în 21 ţări din lume, soldate cu 30 morţi

OMS a confirmat duminică 1490 de cazuri de gripă porcină în 21 ţări din lume, dintre care 30 s-au soldat cu moartea bolnavilor.

Astfel, în Mexic, din totalul de 822 cazuri confirmate, 29 au fost mortale, în timp ce în Statele Unite s-au înregistrat 403 de cazuri, dintre care un deces.

În Canada, a treia ţară ca număr de cazuri de gripă porcină, 140 de persoane au contractat noul virus, în Noua Zeelandă şase, în Israel patru, în Hong Kong unul, în Coreea de Sud unul şi în Costa Rica unul

În ceea ce priveşte Europa, Marea Britanie este cea mai afectată, cu 27 cazuri, urmată de Spania cu 57. De asemenea, în Germania 9 persoane s-au îmbolnăvit, în Franţa patru, în Austria una, în Olanda una, în Elveţia una, în Danemarca una şi în Irlanda una.

OMS a precizat duminică faptul că această creştere a bilanţului din Mexic se datorează faptul că au venit rezultatele testelor.

Estimările OMS sunt adeseori mai mici decât bilanţurile comunicate de ţările vizate, din cauza procedurilor de verificare efectuate de organizaţia internaţională după anunţurile statelor.

UPDATE4: Gripa porcină a contaminat şi Canada

Monitorizarea gripei trebuie să fie sporită atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor, după ce virusul H1N1 a contaminat porci în Canada, a declarat duminică un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Peter Ben Embarek, care se ocupă de siguranţă alimentară în cadrul OMS, a subliniat că nu a fost emisă nicio recomandare de eliminare a porcilor, nicăieri în lume, ca urmare a răspândirii virusului gripei porcine. El a repetat că produsele pe bază de carne de porc şi carnea de porc bine preparată rămân sigure pentru consum.

"Nu este o boală care se răspândeşte prin hrană", a declarat oficialul într-o conferinţă de presă. "Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o expunere care nu este necesară a oamenilor la animalele bolnave", a explicat el, citat de NewsIn.

UPDATE3: Irlanda confirmă primul caz de virus H1N1

Irlanda a înregistrat primul caz confirmat de virus gripal H1N1, a anunţat sâmbătă şeful serviciilor medicale, informează Reuters.

"Rezultatele testelor de laborator, care anterior înregistraseră ca probabilă o gripă de tip A (H1N1), au fost acum confirmate",
a declarat Tony Holohan.

UPDATE2: Primul caz confirmat de gripă porcină în Olanda

Olanda a confirmat primul caz de infectare cu gripă porcină, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit Reuters.

Olanda este al şaselea stat european în care se confirmă prezenţa gripei porcine. Până în prezent, în Europa s-au înregistrat trei cazuri confirmate în Germania, unul în Austria, cinci în Marea Britanie, unul în Elveţia şi zece în Spania.

Unul dintre pacienţii din Spania a contactat virusul gripei porcine fără să fi călătorit în Mexic.

UPDATE1:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat, miercuri seara, nivelul de alertă pandemică la 5, ultima treaptă până la declararea pandemiei.

Faza 5 se caracterizează prin propagarea interumană a virusului în cel puţin două ţări ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar dacă cea mai mare parte a ţărilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indică faptul că o pandemie este iminentă şi că a mai rămas puţin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea şi aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

Prima victimă a gripei porcine în afara Mexicului este un copil de 2 ani de origine mexicană. El a murit într-un spital din Houston, Texas, unde fusese adus pentru îngrijiri medicale.

Numărul deceselor despre care se bănuieşte că ar fi cauzate de virusul gripei porcine a ajuns la 160. Toate, acestea, cu o singură excepţie, s-au înregistrat în Mexic. Tot în Mexic, 1.600 de persoane sunt suspectate că ar fi contactat virusul. Statele Unite are 65 de cazuri confirmate. De asemenea, analizele au indicat prezenţa virusului la mai mulţi bolnavi din Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Spania, Israel, Germania şi Costa Rica.

image

Edgar Hernandez, în vârsta de 5 ani, a fost prima persoană  afectată de gripa porcină

Virusul gripei A, de tip H1N1, este cel care stârneşte, în acest moment, temeri privind răspândia unei pandemii. Originile lui nu sunt foarte clare, însă primul caz de infectare a unei persoane s-a produs în apropierea unei ferme de porci din localitatea La Gloria, statul mexican Veracruz. Victima, care între timp s-a tratat complet, era un băieţel de 4 ani. Medicii au crezut iniţiat că băiatul are gripă normală, însă analizele de laborator au arătat că, de fapt, era vorba de gripa porcină.

Potrivit experţilor, virusul care a provocat victime în Mexic cuprinde elemente genetice de la viruşii a patru variante diferite de gripă: gripa porcină nord-americană, gripa aviară nord-americană, gripa umană şi gripă porcină asiatică şi europeană.

Boala nu se transmite prin consumul de carne de porc

Virusul pare să îşi fi dezvoltat capacitatea de a se transmite cu uşurinţă de la om la om, spre deosebire de alţi viruşi gripali porcini, care infectează doar ocazional oameni. Viruşii gripali se transmit prin strănut, tuse sau contact. Acesta probabil că a apărut la porci, dar Guvernul mexican şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au dat asigurări că boala nu se poate contracta prin consumul de carne de porc.

Gripa porcină prezintă cel mai mare risc de pandemie de la reapariţia gripei aviare, în 2003, când s-a soldat cu moartea a 257 de persoane şi a infectat alte 421, din 15 ţări. Există temeri că virusul ar putea deveni pandemic, provocând dezastre umanitare precum cel cauzat de virusul gripei spaniole, în perioada 1918-1919. Atunci şi-au pierdut viaţa peste 20 de milioane de persoane, pandemia făcând mult mai multe victime decât Primul război mondial, care, la acea dată, abia se încheiase.

Virusul a pornit din Asia, susţine un oficial mexican

Directorul Centrului mexican pentru controlul bolilor, Miguel Angel Lezana, susţine că virusul gripei porcine a apărut, de fapt, în Asia, nu în Mexic. El a spus că informaţia genetică a virusului arată că acesta este mai asemănător cu virusurile porcine asiatice.

"Corespunde unei tulpini eurasiatice. Cel mai probabil, această tulpină nu circulă la porcii de pe continentul american", a spus el, citat de cotidianul britanic Daily Telegraph.

Treptele de alertă pandemică ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii


Perioada interpandemică

Faza 1: Risc scăzut. Niciun tip de virus gripal periculos pentru oameni nu a fost detectat, nici la oameni, nici la animale
Faza 2: Virus nou. Un virus gripal este identificat la animale, dar acesta nu constituie un risc demn de luat în seamă pentru oameni.

Perioada de alertă pandemică

Faza 3: Infecţii la om. Se înregistrează cazuri de infectare la oameni, dar fără ca virusul să se transmită de la om la om. Cel mult, există cazuri rare de transmitere de la om la om, în urma unor contacte apropiate. Chiar şi fără a se interveni, răspândirea virusului este limitată.
Faza 4: Virusul se transmite de la om la om. Virusul nu este însă bine adaptat la om. O epidemie este posibilă.
Faza 5: Epidemia. Virusul devine bine adaptat la om. Riscul de pandemie este substanţial.

Perioada pandemică

Faza 6: Pandemia. 

În acest moment, alerta pandemică se află la faza 5, la numai o treaptă de izbucnirea pandemiei.


Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite