Gripa porcină, o nouă ameninţare pentru omenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul mutant, transmisibil la om, a făcut deja zeci de victime în Mexic şi se extinde rapid în Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că situaţia actuală reprezintă o urgenţă din punct de vedere al sănătăţii publice şi un motiv de preocupare.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat, sâmbătă, în cursul unei conferinţe organizate la sediul din Geneva al organizaţiei, că „situaţia este serioasă, imprevizibilă şi evoluează rapid“.

„Virusul are în mod clar un potenţial pandemic“, a precizat Chan. Gripa porcină transmisibilă la om a provocat, în ultimele 48 de ore, moartea a încă 20 de persoane în Mexic (ţara unde a izbucnit epidemia) şi sute de noi îmbolnăviri, inclusiv în SUA.

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile menţionau 68 de decese suspecte. Ulterior, ministrul mexican al Sănătăţii a anunţat că există „81 de decese probabile“.

Până în prezent, peste 1.500 de bolnavi au fost puşi sub observaţie medicală. Guvernul mexican a alocat 450.000 de dolari pentru gestionarea crizei sanitare, provocată de un virus mutant, necunoscut până în prezent, constituit din mai multe tulpini.

Biserica catolică din regiunea capitalei mexicane a anunţat, ieri, anularea slujbelor, după ce ministrul Sănătăţii a cerut suspendarea tuturor reuniunilor publice. Şcolile şi universităţile au fost închise de vineri şi nu îşi vor relua activitatea înainte de 6 mai.

Reuniune specială la Casa Albă

Secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano, şi alţi oficiali ai adminsitraţiei Obama au fost convocaţi, ieri, la Casa Albă, pentru o reuniune specială referitoare la epidemia de gripă porcină.

Cel puţin două cazuri au fost detectate în statul american Kansas, numărul îmbolnăvărilor ajungând pe teritoriul american la 11 (în Texas şi California). La New York, peste 100 de elevi ai unui liceu din Queens sunt suspectaţi că ar fi contractat maladia.

Europa nu este afectată

Comisia Europeană a anunţat că, până în prezent, în Europa nu au fost raportate cazuri de infectare umană cu acest virus. „Până acum nu avem raportate cazuri în Europa. Urmărim îndeaproape situaţia pe măsură ce evoluează“, a declarat ieri un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Există însă unele suspiciuni de contaminare în Spania, unde au fost plasate sub observaţie trei persoane, în Israel, unde postul de radio public a anunţat că un israelian întors din Mexic a fost internat în spital, în Franţa şi în Noua Zeelandă.

Alertă sanitară în lume

Premierul rus Vladimir Putin a semnat, ieri, un decret pentru înfiinţarea unei comisii speciale, conduse de vicepremierul Viktor Zubkov, care pune în practică măsuri pentru împiedicarea apariţiei gripei porcine. Una dintre acestea este interzicerea importului de carne de porc din America.

Ţările din zona Asia-Pacific, grav afectate de epidemia de gripă aviară din 2003, au instituit starea de alertă sanitară, la fel ca şi Costa Rica, Brazilia, Peru, Chile şi Columbia. În Japonia şi Hong Kong, au fost extinse controalele în aeroporturi pentru pasagerii veniţi din Mexic.

Nu există vaccin specific

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A, ce se poate răspândi rapid. De la declanşarea epidemiei în Mexic, boala, transmisă la om, a afectat „tineri adulţi sănătoşi“, mutaţia virusului „fiind neobişnuită“, potrivit OMS.

Noile tulpini virale se răspândesc foarte repede, în timp ce fabricarea unui vaccin poate dura mai multe luni. Gripa porcină cu formă umană nu se transmite prin consumul cărnii de porc, dar trece ocazional la om, cele mai expuse fiind persoanele care vin în contact cu aceste animale.

România: spitalele şi aeroporturile, în alertă

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Marian Zlotea, a declarat, ieri, că a început activitatea de prevenţie a gripei porcine. Punctele de frontieră au fost notificate, pentru verificarea importurilor de orice natură venite din zona Americii.

De asemenea, oficialul va începe o campanie preventivă de informare a crescătorilor de porci, pentru ca aceştia să facă vaccinurile necesare. În urma unei videoconferinţe experţilor români cu cei din UE, s-a stabilit că toate reţelele de epidermologie şi boli infecţioase vor fi alertate pentru internarea cazurilor de gripă.

„Va fi monitorizată starea febrilă la toate persoanele care intră în ţară, iar cei care călătoresc cu avionul vor completa un chestionar de sănătate”, a declarat Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii.

Pandemii din secolul XX

- Între 1918 şi 1919, „gripa spaniolă“ s-a soldat cu cel puţin 40 de milioane de morţi.
- „Gripa asiatică“, din 1957-1958, a provocat moartea a circa patru milioane de persoane.
- „Gripa Hong Kong“ (1968-1969) a dus la decesul a peste două milioane de persoane.
- Epidemia de SARS, izbucnită în China în 2003, a provocat îmbolnăvirea a 8.000 de persoane şi moartea altor 800.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite