"Gripa aviară este o politică ca ţăranii să nu aibă găini, vite şi porci şi să cumpere doar pulpe americane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflict deschis între oamenii din localitatea ieşeană Belceşti şi autorităţi, din cauza gripei aviare. Prefectul de Iaşi, Radu Prisăcaru, le-a solicitat oamenilor să fie de acord cu

Conflict deschis între oamenii din localitatea ieşeană Belceşti şi autorităţi, din cauza gripei aviare. Prefectul de Iaşi, Radu Prisăcaru, le-a solicitat oamenilor să fie de acord cu omorârea găinilor, însă aceştia au refuzat. Oficialul ieşean a schimbat însă foaia când a fost informat că sătenii scot pe furiş găinile din sat.
În localitatea ieşeană Belceşti a fost confirmată prezenţa virusului H5. Aceasta, după ce puii cumpăraţi de un localnic de la un comerciant din judeţul Neamţ au murit la doar câteva zile. Cele 20 de case din împrejurimile gospodăriei cu pricina au fost izolate de jandarmi. Bărbaţi în costume albe de protecţie, descrişi de săteni ca fiind "cosmonauţi", stropeau ieri fără încetare roţile maşinilor şi căruţelor. Radu Prisăcaru a mers pentru a-i îndupleca pe oameni să fie de acord cu omorârea a 600 de păsări. Discuţiile dintre localnici şi prefect nu au dus la niciun rezultat. "Gripa asta e o politică. Nu ne dăm găinile, vacile şi porcii să luăm doar pulpe albastre americane", i-a strigat o femeie, în faţă, prefectului. "Împuşcaţi-ne cu tot cu găini, dar nu vă dăm păsările", a ţipat o localnică. Prefectul de Iaşi a simţit că îl apucă toţi dracii, iar pe un ton răstit le-a spus ţăranilor: "Vom omorî găinile chiar dacă vă opuneţi. La nevoie, folosim şi forţa", a adăugat prefectul de Iaşi. Potrivit unor surse din cadrul Prefecturii Iaşi, există informaţii conform cărora şi în alte localităţi ar fi ajuns găini cumpărate de la aceeaşi fermă din Neamţ. În zilele următoare, autorităţile din Iaşi vor verifica aproape toate localităţile din judeţ în încercarea de a descoperi şi alte focare de gripă aviară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite