Gripa porcină ar putea lovi cel puţin patru milioane de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa porcină ar putea lovi cel puţin patru milioane de români
Gripa porcină ar putea lovi cel puţin patru milioane de români

Virusul A(H1N1) devine tot mai agresiv în România. În şcolile din Moldova elevii îşi transmit boala de la unul la altul. Epidemiologii estimează că cel puţin patru milioane de români ar putea fi infectaţi cu virusul gripei porcine, copiii şi tinerii fiind cei mai expuşi.

Citiţi şi:


1.000 de elevi ai Şcolii  Generale „Ştefan Bârsănescu” din Iaşi vor sta acasă timp de şapte zile, până la 3 noiembrie, după ce ieri a fost depistat un focar de gripă porcină. 20 de copii, elevi ai acestei şcoli, şi un adult care lucrează la departamentul administrativ au fost confirmaţi cu virusul gripei A(H1N1).

Este primul caz în care autorităţile din România iau o astfel de măsură. Adriana Pistol, directorul Centrului de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile, arată că focarul de la Iaşi a izbucnit pentru că nu au fost respectate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă porcină.

„În mod evident, copiii au fost lăsaţi să vină la şcoală, deşi ei nu aveau voie. Toate cazurile de la Iaşi sunt confirmate la Institutul «Cantacuzino»”, a declarat Adriana Pistol. Tot la Iaşi au fost depistate luni încă două cazuri de gripă porcină la două studente, care au fost internate în spital.

Carantină după ureche

Primul focar de gripă porcină înregistrat la Iaşi a fost la sfârşitul lunii iunie, când un grup de 22 de persoane din Marea Britanie a venit la un schimb de experienţă la o şcoală. Opt dintre britanici au fost diagnosticaţi atunci cu virusul A(H1N1) şi au stat internaţi.

Alături de ei au ajuns şi doi elevi de la un grup şcolar ieşean care au contactat boala. „În cazul acestui focar s-a impus carantina, deoarece a fost vorba despre copii, iar boala se transmite mult mai uşor în cazul lor“, a explicat Oana Grigore, şef birou relaţii cu presa din cadrul Ministerului Sănătăţii. 

Al doilea focar de gripă porcină a fost la căminul de lux Gaudeamus al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde au fost 14 cazuri de îmbolnăviri. „La Gaudeamus s-a impus doar menţinerea sub supraveghere a persoanelor diagnosticate cu A(H1N1)“, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Simptome înşelătoare

Până acum, la nivel mondial au murit cinci mii de oameni în urma infectării cu virusul gripei porcine. Şeful Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, nu consideră boala un pericol real. „Este o gripă care are forme mult mai uşoare în comparaţie cu gripa obişnuită, care este în fiecare an. Măsurile prea drastice nu se impun în astfel de cazuri“, a declarat Astărăstoae.

Epidemiologii din Iaşi afirmă că este posibil să existe un număr de persoane infectate cu gripa A(H1N1), dar care nu sunt diagnosticate. Ei susţin că simptomele gripei porcine nu sunt la fel de puternice ca ale gripei obişnuite şi prin urmare pot fi ignorate de cei infectaţi. 

Vaccinuri insuficiente, cazuri mortale în Rusia

Comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, a avertizat că, în lunile următoare, până la 30% din populaţia UE ar putea fi afectată de virusul A(H1N1). „În acest caz, din păcate trebuie să ne aşteptăm la un număr important de decese“, a precizat oficialul european, care susţine că virusul are toate şansele să evolueze şi să devină mai agresiv în perioada ce vine. Comisarul le-a cerut europenilor să se vaccineze în număr mare şi a recomandat „închiderea imediată“ a instituţiilor de învăţământ unde vor fi confirmate cazuri de gripă A(H1N1). 

La rândul său, Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că populaţia din ţările sărace şi în curs de dezvoltare va avea mai mult de suferit din cauza gripei porcine, dat fiind că „miliarde de doze de vaccin nu vor putea fi achiziţionate“. „Capacitatea globală de achiziţionare este limitată şi inadecvată“, a subliniat Chan, reamintind că OMS va începe să distribuie în noiembrie vaccinuri la peste 100 de ţări în curs de dezvoltare.

În următoarele patru-cinci luni, vaccinurile vor fi însă suficiente doar pentru 2% din populaţia „săracă“. Până în prezent, 195 de ţări au raportat cazuri de gripă A(H1N1), bilanţul deceselor fiind de peste 5.000, potrivit ultimei statistici a OMS. Pe glob, numărul persoanelor infectate a depăşit 400.000. Ieri, Rusia a anunţat primele trei cazuri mortale din localitatea Cita, aflată în Siberia Orientală.

image
image

Estimăm că vor fi patru milioane de români care se vor infecta cu virusul A(H1N1), însă nu ne facem probleme deoarece vom avea suficiente doze de vaccin şi de antivirale.

image


Geza Molnar
secretar de stat
la Ministerul Sănătăţii


Porcina loveşte şi în Premier League

Şapte cazuri de infectare cu virusul A(H1N1) au fost confirmate, în ultima săptămână, la jucători de la Bolton şi Blackburn Rovers. Antrenorul acestora din urmă, Sam Allardyce, a avertizat că există riscul ca mai mulţi jucători de la Chelsea să fie bolnavi de gripă porcină, după ce în lotul echipei sale au fost depistate două cazuri.

„Am mai descoperit unii jucători care prezintă simptomele specifice, dar sunt bolnavi şi mai mulţi membri ai staffului“, a precizat el. Deocamdată, reprezentanţii lui Chelsea au anunţat că niciun jucător nu este bolnav, iar lotul s-a antrenat sub supravegherea lui Carlo Ancelotti.

Campania de vaccinare începe în decembrie

image

Asistentele şi medicii vor fi primii imunizaţi



Aproximativ patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină, pe toată perioada pandemiei, potrivit estimărilor epidemiologilor din România. Vârful epidemiei este pronosticat în perioada februarie - aprilie.

„În total estimăm că vor fi patru milioane de români care se vor infecta cu virusul A(H1N1), însă nu ne facem probleme deoarece vom avea suficiente doze de vaccin şi de antivirale. Vor fi produse cinci milioane de doze de vaccin în prima tranşă, până la sfârşitul anului, după care Institutul Cantacuzino va produce lunar câte un milion de doze“, a declarat prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva gripei porcine, care va începe la 1 decembrie, Ministerul Sănătăţii are în plan imunizarea a trei milioane de copii. Preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit. De asemenea, cu prioritate va fi imunizat personalul medico-sanitar şi cei care lucrează în apărare, pe aeroporturi şi la hidrocentrale.

Vaccinul se va găsi doar în spitale

Copiii din unităţile şcolare vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine numai cu acordul părinţilor, iar gravidele doar la cerere. „Persoanele care vor vrea să se vaccineze, dar nu fac parte dintre acele categorii prioritare, nu vor putea să-şi cumpere vaccinul pentru că acesta nu se va găsi în farmacii. În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino nu poate produce mai multe doze, iar oferta de la alţi producători este limitată. Însă, în funcţie de evoluţia bolii, se vor face redistribuiri“, a declarat prof. dr. Geza Molnar. Primul caz de infectare cu virusul A(H1N1) din România a fost confirmat, la 23 mai, la o tânără româncă întoarsă din SUA.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite