Gripa porcină loveşte din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, Ministerul Sănătăţii a confirmat al 25-lea caz. Opt persoane sunt încă internate. Cel mai recent caz înregistrat în România este o fată de 15 ani, sosită la 25 iunie din Canada. În prezent este sub tratament cu antivirale.

Mai citeşte şi:

Cum a intrat gripa porcină în Banat pe la Reşiţa VIDEO (GALERIE FOTO)
TIMIŞOARA: Al 17-lea caz de gripă porcină confirmat

Saloane speciale pentru bolnavii de gripă porcină în toate spitalele din Timiş

Bănăţenii, imuni la gripa porcină


Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat depistarea unui nou caz de gripă A/H1N1, al 25-lea din România, fiind vorba de o fată de 15 ani, sosită pe 25 iunie din Canada, potrivit unui comunicat emis sâmbătă de Ministerul Sănătăţii.

Pacienta are o stare generală bună şi se află internată la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, sub tratament cu medicamente antivirale. Autorităţile sanitare au demarat investigaţia epidemiologică, fiind depistaţi şase contacţi, până în prezent.

Institutul Cantacuzino a confirmat, vineri, al 24-lea caz de gripă porcină din România, la un copil care a venit împreună cu familia din Canada, pe 20 iunie. Pacientul este internat în Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti şi se află sub tratament cu antivirale. Autorităţile sanitare au demarat investigaţia epidemiologică, pentru depistarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul şi se puteau infecta, astfel, cu virusul A/H1N1.

O familie întreagă infectată cu gripă

Alţi trei copii şi un adult sunt internaţi cu gripă porcină la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara. O întreagă familie din Reşiţa este reţinută sub supraveghere la spital. Cele cinci persoane internate în Banat au călătorit în acelaşi avion, de la New York la Dusseldorf, împreună cu un cetăţean german infestat cu virusul AH1N1.

Reţeaua de alertă europeană a comunicat autorităţilor române că încă cinci persoane au intrat în contact cu cetăţeanul străin infectat. Acestea au fost identificate şi consultate.

Pentru că unul dintre copii părea răcit, s-au recoltat probe întregii familii. Imediat aceştia au fost transferaţi de la Unitatea de Primire Urgenţe Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Reşiţa, spre Timişoara, în aşteptarea rezultatelor şi izolare.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“ a confirmat joi prezenţa virusului în cazul celor trei copii, dintre care unul are mai puţin de un an, altul şase, iar cel de-al treilea, 13 ani. „Chiar şi în cazul sugarilor se aplică aceeaşi procedură“, a declarat doctorul Sorina Fleischer, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin.

„Acum începe munca cea mai grea a epidemiologilor care trebuie să depisteze persoanele cu care familia din Reşiţa a intrat în contact“, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, Gheza Molnar.

Primul caz din banat, o fetiţă de opt ani

Cei trei copii diagnosticaţi cu gripă porcină au venit alături de părinţii lor în Reşiţa la prieteni care locuiesc în Cartierul Lunca Pomostului. Primul caz de gripă porcină din Banat a fost depistat recent, la o fetiţă de opt ani venit în Reşiţa, la rude care locuiau în acelaşi cartier, Lunca Pomostului.

„Am văzut-o după externare de mai multe ori, a venit la cabinet, micuţa se simte foarte bine“ a spus doctorul Georgeta Cozma, medicul care a depistat că micuţa Gabriela Maria este infestată. A doua zi după externare, pe 20 iunie, fetiţa şi-a sărbătorit ziua de naştere şi va rămâne la Reşiţa până după jumătatea lunii iulie, când va participa la nunta verişorului ei.

Cel de-al cincilea caz de gripă porcină din Banat este un bărbat, care a călătorit cu acelaşi avion ca şi fetiţa diagnosticată cu virusul A(H1N1). Pacientul a stat pe scaunul din spatele acesteia. El se află încă internat la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara unde este supus terapiei specifice cu antivirale, iar starea sa de sănătate are o evoluţie favorabilă.

În prezent, dintre cei 25 de români diagnosticaţi cu gripă porcină, opt mai sunt internaţi în spital - patru la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara şi patru la Institutul „Matei Balş“ din Capitală. Primul caz din România a fost confirmat la 23 mai, fiind vorba de o femeie de 30 de ani, care a venit din SUA. (Au mai colaborat Manuela Strinu şi Cristian Franţ)

Peste 500 de îmbolnăviri într-o singură zi în Marea Britanie

Vineri în Anglia, peste 500 de noi cazuri de persoane contaminate cu virusul gripei porcine au fost confirmate, ridicând astfel la 4.250 numărul total de îmbolnăviri din Marea Britanie.

În Anglia au fost descoperite 535 de cazuri, care se adugă la cele 111 cazuri confirmate joi în Scoţia, a anunţat Agenţia de Protecţie Sanitară / HPA. Escaladarea epidemiei de gripă porcină în Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări din lume, s-ar putea accelera la toamna, potrivit principalului consilier medical al guvernului, care se aşteaptă la zeci de mii de noi cazuri în fiecare săptămână.

Până în prezent, o singură persoană a decedat în Marea Britanie din cauza gripei porcine.

La nivel mondial, virusul gripal A (H1N1) a contaminat 59.814 persoane din 113 ţări, făcând 263 de morţi, potrivit unui nou bilanţ publicat vineri de OMS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite