Gripa porcină, prevenită cu măşti şi fluturaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa porcină, prevenită cu măşti şi fluturaşi
Gripa porcină, prevenită cu măşti şi fluturaşi

Primul caz de gripă porcină din Maramureş a pus autorităţile pe jar. Poliţiştii de frontieră şi administratorii pensiunilor din Maramureş sunt dotaţi cu măşti şi mănuşi chirurgicale în scopul prevenirii infectării cu noul virus.

Mai citiţi

Primul gaz de gripă porcină, descoperit, sâmbătă, în localitatea maramureşeană Vişeu de Jos, a pus autorităţile pe jar. Ştefan Turc, bărbatul de 35 de ani care a revenit recent de la muncă din Spania şi a fost diagnosticat cu gripă porcină, a făcut ca toate instituţiile din judeţ să ia măsuri speciale de prevenire a virusului A1H1.
Primii care au acţionat în acest sens au fost poliţiştii de frontieră şi asta pentru că epidemia a ucis 39 de persoane în Ucraina. Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Maramureş arată că apariţia primului caz de gripă porcină confirmat în judeţ nu i-a ţinut departe pe cei care vrut să meargă în ţara vecină. Astfel, angajaţii IJPF Maramureş s-au „înarmat“ cu mănuşi chirurgicale şi măşti pentru a preveni infectarea cu noul virus gripal.
Mai mult decât atât, poliţiştii de frontieră împart pliante şi fluturaşi explicativi referitori la simptomele gripei noi şi a modului în care trebuie să reacţioneze în cazul în care sunt în astfel de situaţii. „La fiecare 12 ore, când se face schimbul de tură, se face o igienizare şi dezinfectare a filtrelor de control şi a tonetelor în care îşi desfăşoară activitatea lucrătorii de la Vama Sighet“, a declarat Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al IJPF Maramureş.

Administratorii de pensiuni, cu măşti pe faţă

Măsura a fost luată şi de către administratorii celor aproximativ 200 de pensiuni din judeţ înscrise în Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Maramureş. „Singura modalitate de a nu intra în contact cu persoane infectate cu noul virus ar fi izolarea, ceea ce nu se poate în momentul de faţă. Asta ar însemna ca pe toate pensiunile din judeţ să fie pus lacătul“, a afirmat Livia Sima, preşedintele Asociaţie de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Maramureş.
„Ne vom deplasa în teren şi vom vedea care este necesarul de măşti şi mănuşi chirugicale pentru a le asigura tuturor angajaţilor o măsură de protecţie“, a continuat aceasta. Mâine, 4 noiembrie, va avea loc o şedinţă în care se vor stabili toate măsurile de protecţie împotriva gripei porcine. „Prefectul Sandu Pocol va face un apel la persoanele care şi-au programat să părăsească ţara, cu precădere în Ucraina, să-şi amâne plecarea“, a menţionat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş.

Spitalele nu sunt în carantină

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, Carmen Sima, spitalele din judeţ nu sunt în carantină. „Măsurile au rămas neschimbate încă de când a fost descoperit primul caz de gripă porcină în România. Am informat spitalele să limiteze numărul vizitatorilor şi să reducă programul de vizită“, a declarat Carmen Sima.
De asemenea, se vor separa circuitele de primire a bolnavilor în unităţile de primire urgenţă. „Bolnavii care intră în unitatea de primire urgenţă vor fi triaţi, astfel încât să nu intre în contact cu cei care prezintă simptomele gripei“, a afirmat Călin Pop, managerul Spitalului de Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite