Cartianu recidivează: „Crimele Revoluţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu vrea să umple bibliotecile românilor cu cărţi despre Revoluţie
Grigore Cartianu vrea să umple bibliotecile românilor cu cărţi despre Revoluţie

În prima zi a Târgului de Carte „Gaudeamus“, Grigore Cartianu va lansa volumul „Crimele Revoluţiei“, o continuare a bestsellerului „Sfârşitul Ceauşeştilor“.

Citeşte şi:
Revoluţia şi Mineriada: 1.000 de oameni s-au împuşcat singuri! De ce a uitat Băsescu de dosare?

Grigore Cartianu lansează „Sfârşitul Ceauşeştilor" la Baia Mare

„Adevărul": Noua ta carte se numeşte „Crimele Revoluţiei". Ai căutat nişte vinovaţi pentru morţii din decembrie 1989. Cine sunt?

Grigore Cartianu: Diversioniştii. Adică: Ion Iliescu, Silviu Brucan, generalul Nicolae Militaru. Plus linia a doua: Cico Dumitrescu, Mihai Lupoi, Dan Marţian, Alexandru Stark, Teodor Brateş, George Marinescu. Plus generalii sovietofili reactivaţi de Militaru chiar în acele zile de foc. Plus zecile de mii de „turişti" sovietici aflaţi în misiune în România.

Uite o teză: „Domnule, îi ştim; şi la ce ne foloseşte că îi ştim? Se mai poate îndrepta răul, acum? De ce nu se ocupă ziariştii de prezent?". Crezi că eşti mai util pe frontul acesta al trecutului decât pe cel al prezentului?

Dacă m-aş ocupa doar de prezent, mi s-ar spune: vai de capul tău, nu eşti în stare să elucidezi nici acum, după 21 de ani, misterele Revoluţiei. Mă pasionează şi trecutul, şi prezentul în aceeaşi măsură. Atâta doar că de prezent se ocupă o armată de specialişti, iar de trecut - aproape nimeni. Şi nu e vorba despre un moment oarecare din trecut, ci despre cel mai mare măcel din România ultimilor 50 de ani. Vă reamintesc cifrele reci din decembrie '89: 1.116 morţi şi aproape 5.000 de răniţi. O crimă în masă, comisă de ucigaşi cu sânge-rece. Aceştia s-au folosit de fantoma lui Ceauşescu pentru a umple ţara de cadavre. Scopul? Puterea. S-au căţărat pe cadavre ca să ia puterea.

Mai lucrezi la alte volume despre istoria recentă?

Încă nu am terminat cu Revoluţia. Mă documentez şi în legătură cu Mineriadele, care sunt o continuare organică a contrarevoluţiei comunisto-feseniste din decembrie 1989. Aceiaşi diversionişti, aceiaşi profitori (grupul Iliescu), aceleaşi victime (românii).

Te gândeşti să renunţi la presă, să rămâi cu cărţile?

Nu, la presă nu voi renunţa prea curând. S-ar putea să schimb doar dozajul, în sensul că voi dedica mai mult timp cărţilor. Procentele actuale - 80% ziar, 10% editură, 7% carte şi 3% televiziune - se vor schimba, cu siguranţă, în următorii ani. Stăpâna timpului meu va deveni cartea, şi nu doar cea de factură istorică. E o atracţie irezistibilă, care-mi oferă emoţii plenare şi satisfacţii speciale.

Când a apărut „Sfârşitul Ceauşeştilor", Ion Iliescu susţinea că lucrezi după un plan, că eşti parte „dintr-o campanie". E foarte supărat. Uite ce zicea: „Eu cred că el va rămâne un anonim, aşa cum şi este. Cartianu are o minte rătăcită, bolnavă, debitează tot felul de nemernicii". După „Crimele Revoluţiei" ce crezi că va spune?

Ion Iliescu e dotat cu tupeu de bolşevic venit din negura istoriei. Omul acesta minte temeinic, minte dialectic, minte programat. Se vede că a stat cinci ani la Moscova. Parcă i-au băgat ăia un cip cu instrucţiuni scrise prin hrubele GRU sau KGB. Nu mă interesează ce spune Ion Iliescu despre mine. Mă bucur doar că pe lumea cealaltă nu-l voi mai vedea niciodată, pentru că el va ajunge sigur în iad.

Capitole din „Crimele Revoluţiei"

- Marea Revoluţie Sovietică din Decembrie
- Ei au tras în noi după 22!
- Generalul Militaru, spionul ucigaş
- Ultima zi la editură, întâia noapte la Putere
- Brucan, ideologul minciunii
- Lupoi şi biscuiţii GRU 
- Voican, revoluţionarul Securităţii
- Atacul atomic al lui Cazimir Ionescu
- Cico, supremul impostor
- Sibiu: Operaţiunea „securişti = terorişti"
- Diversioniştii de la TVR
- FSN, made in URSS
- Masacrul de la Otopeni
- Chemarea trupelor sovietice
- Nicu Teroristu'
- Cazul Nuţă - Mihalea
- Moartea lui Trosca
- Libienii din Pantelimon
- Turiştii sovietici de la Valea Rea
- Cadoul otrăvit al Revoluţiei: KGB-ul la putere
- Moartea vine în pantaloni scurţi

„Am apelat la procedee criminale"

image

Grigore Cartianu, la crucea lui Nicolae Ceauşescu 

Ce-ai făcut la Revoluţie?

Am tăiat porcul, i-am făcut şi pomana, şi când ne-am ridicat de la masă, Ceauşescu era gata. Fugise cu elicopterul, iar la televizor au apărut nişte zurbagii care urlau că Nicolae Ceauşescu vrea să ne omoare pe toţi. Eram student în anul II, la Politehnica bucureşteană, dar ne trimiseseră acasă pe 20 decembrie, ca să scape de noi. Pe 23 am zis: gata, nu se mai poate; eu stau aici şi mănânc şorici, iar oamenii ăia, la televizor, luptă din greu cu fanaticii lui Ceauşescu; trebuie să merg la Bucureşti, să mă bat cu teroriştii. Am urcat în tren şi m-am dus să apăr Revoluţia. Din 23 până pe 31, în ajunul Revelionului, am păzit facultatea - TCM-ul - de terorişti.

Strunguri, freze, raboteze

Erai înarmat?

Câteva zile am avut un pistol-mitralieră şi 120 de cartuşe de război (n-am tras niciunul), luate cu buletinul şi semnând într-un tabel, apoi am predat armele şi am rămas să păzim cu mâinile goale o hală plină cu strunguri, freze, raboteze. Dacă venea teroristu', cu armele lui sofisticate şi cu ochelarii ăia cu infraroşii, îl zdrobeam cu credinţa noastră nestrămutată în victoria Revoluţiei! Dormeam pe apucate, întinşi pe băncile unui amfiteatru - îl ţin minte şi acum: CD 016 - şi mâncam un sendviş o dată la trei zile. Într-o zi - cred că pe 25 decembrie - am făcut parte dintr-o delegaţie a Politehnicii (alături de un alt student şi de doi profesori), trimisă la Televiziune să adreseze un mesaj studenţilor din toată ţara. La intrarea din Pangratti şi apoi la cea dinspre Dorobanţi am făcut târâşuri pe după TAB-urile Armatei, sub o ploaie de gloanţe. Cel puţin, aşa credeam atunci. Acum sunt sigur că majoritatea păcăniturilor proveneau de la simulatoare. Dar TAB-urile, în replică, trăgeau cu armamentul greu, de cădea câte-un perete din vilele învecinate!

Te-a ajutat experienţa Revoluţiei în stradă să faci cartea aceasta?

M-a ajutat să-mi dau seama cât a fost revoluţie şi cât a fost altceva. Iar acum pot să spun cu mâna pe inimă: la Revoluţie eu tăiam porcul, iar la contrarevoluţie vânam terorişti. La contrarevoluţia lui Iliescu mă refer, cea care a început la câteva ore după fuga lui Ceauşescu. Dacă mă vizita vreun glonţ din milioanele trase în acele zile, eram convins că am murit eroic, pentru o cauză mare. Şi când colo, eu muream ca prostu', tras pe sfoară de pungaşii care puseseră mâna pe Televiziune şi pe ţară.

Citez dintr-un articol scris de ziaristul Mircea Marian, de la „Evenimentul zilei": „Opera lui Cartianu arată ce bine ştiu urmaşii Securităţii să manevreze un personaj poate bine intenţionat, dar naiv, incapabil să asimileze o cultură istorică solidă şi dominat de un orgoliu nemăsurat". Te manevrează urmaşii Securităţii, scrii după dictare?

Pe proşti şi pe frustraţi nu te poţi supăra. Trebuie să ai milă faţă de ei, pentru că sunt nefericiţi. Dacă ei nu sunt în stare să priceapă nişte lucruri, sunt convinşi că nimeni nu le poate înţelege. Dacă nu le place munca de documentare, ei cred că toţi gazetarii stau la fumoar şi sug din pix. Altă întrebare.

Alta: „Sfârşitul Ceauşeştilor" a avut succes la public. Este cartea ta mai bună decât celelalte care s-au scris pe această temă? Te întreb pentru că, din nou, aceia care o critică spun că explicaţia vânzărilor stă în expunerea mediatică.

Îmi cer scuze că „Sfârşitul Ceauşeştilor" s-a vândut atât de bine. Şi că am promo­vat-o atât de insistent. Mă simt vinovat şi pentru că, în săptămâna mea de concediu la mare, mi-am lăsat soţia şi fetele pe plajă şi am stat mai mult la maşina-caravană, pentru întâlniri, autografe şi discuţii cu turiştii de pe litoral. Dacă nu apelam la aceste procedee criminale, probabil că aş fi vândut cu câteva mii de exemplare mai puţin. Dar eu, în ticăloşia mea, am trecut de 80.000. Revenind la prima parte a întrebării: nu, aceasta nu este cea mai bună carte despre Revoluţie. Este doar cel mai bine organizată, curge ca un scenariu de film. Vă asigur - şi acum vorbesc cât se poate de serios - că omul cel mai bine documentat pe acest subiect este istoricul Alex Mihai Stoenescu. De altfel, colaborarea cu el mi-a fost de mare ajutor.

„Sfârşitul Ceauşeştilor" o să ajungă şi film. Eşti mulţumit de destinul cărţii?

Îi doresc oricărui autor să aibă parte de satisfacţiile pe care mi le-a adus mie această carte. Dar ea e departe de a-şi fi epuizat potenţialul. Sunt sigur că filmul care va ieşi din mâinile regizorului Radu Gabrea va face carieră europeană. Iar cartea abia începe să se deschidă către pieţele externe. Pentru anul viitor sunt programate deja câteva traduceri.

Scrii pentru copiii tăi, pentru istorie, pentru faimă, pentru bani? De ce scrii aceste cărţi?

În primul rând, pentru cititori şi pentru liniştea mea. Chiar îi ziceam cuiva: decât să vând 100.000 de exemplare şi să fie citite de 10.000 de oameni, aş prefera să vând 10.000 de exemplare şi să fie citite de 100.000 de oameni. Cea mai mare satisfacţie a unui autor este să fie citit şi apreciat, nu să numere banii. Faima şi banii nu se numără printre priorităţile mele, dar ştiu sigur că sunt inevitabile. Totul e ca nici faima, nici banii să nu-ţi ia minţile, să nu te opereze de caracter. Da, scriu şi pentru copiii mei, ba chiar şi pentru nepoţii şi strănepoţii mei, atunci când vor fi. E plăcut să laşi în urma ta nu doar o poză pe perete, ci şi câteva cărţi în bibliotecă. Ah, era să uit: cărţile despre Revoluţie le scriu şi pentru Ion Iliescu. Sunt sigur că, aflat singur în baie, în faţa oglinzii, va zice încet, să nu audă doamna Nina: Al dracu', Cartianu...  nenorocitu' ăsta are dreptate! Apoi îşi va potrivi cravata, va ieşi din casă şi se va repezi la primul microfon: acest neisprăvit spune numai minciuni...

„Sfârşitul Ceauşeştilor", la Baia Mare

Sâmbătă, 13 noiembrie, la ora 10.30, la Hotelul „Mara", se va lansa la Baia-Mare, în prezenţa autorului, volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor". Alături de Grigore Cartianu vor mai fi prezenţi profesorul universitar Petru Dunca, decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, Ananei Gagniuc, redactor-şef al Editurii Proema, şi publicistul Marian Ilea.

Zoom - „Crimele Revoluţiei"

- 544 de pagini
- Copertă cartonată
- Preţul: 14,95 lei
- Este continuarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor"

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite