Grevă generală în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicatelor din educaţie ameninţă că, începând cu 18 noiembrie, nu se va mai ţine niciun curs. Executivul rămâne inflexibil. Ordonanţa care amână majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice era programată să intre astăzi în dezbaterea Comisiei de Învăţământ din Senat.

Toate sindicatele din învăţământ, însumând 350.000 de angajaţi, vor intra pe 18 noiembrie în grevă pe termen nelimitat.
Anunţul a fost făcut ieri de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai Federaţiei „Alma Mater”, în urma eşuării negocierilor dintre reprezentanţii Executivului şi cei ai Federaţiei „Spiru Haret”. Sindicaliştii afiliaţi la „Spiru Haret”, federaţie care numără aproape 75.000 de membri, s-au aflat ieri în grevă de o zi.

Tăriceanu rămâne ferm pe poziţie

Prim-ministrul s-a dovedit inflexibil în ceea ce priveşte majorarea cu 50% a salariilor şi a făcut apel la responsabilitatea profesorilor şi a liderilor de sindicat. Tăriceanu a calificat această majorare ca fiind un „salt în gol de la etajul 10” şi a refuzat să taie fondurile pentru investiţii în favoarea măririlor salariale. “Nu voi face aşa ceva sub nicio formă, să tai în acest moment bani de la investiţii şi să-i dau la salarii. Este ca şi cum am arunca benzină peste foc”, a spus premierul.

Ordonanţa se votează în senat lunea viitoare

Ordonanţa care blochează majorarea salariilor pentru profesori cu 50% aşteaptă să intre în circuitul legislativ. Preşedintele PDL, Emil Boc, cere Parlamentului să respingă rapid acest act. Boc a spus că PDL solicită procedură de urgenţă şi termene de două zile în fiecare Cameră a Parlamentului pentru respingerea ordonanţei.

Preşedintele Senatului, PSD-istul Ilie Sârbu, a declarat că solicitarea PDL este nerealistă, amintind că Biroul Permanent al Senatului se va reuni în această dimineaţă. Sârbu a spus că votul ar putea să fie dat lunea viitoare.

Ordonanţa care amână majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice era programată să intre astăzi în dezbaterea Comisiei de învăţământ din Senat.

Haos în şcoli

Bucureşti. În unele instituţii de învăţământ, cursurile au fost suspendate, iar elevii, trimişi acasă, în timp ce în altele, dascălii au stat de vorbă cu şcolarii. La Colegiul Naţional Sf. Sava,  dascălii intraseră la ore şi purtau discuţii libere cu elevii. ”Am primit desktopuri de 4.000 de lei,  uzate moral, comandate de Direcţia de Învăţământ de la Primărie. Zilele trecute au venit să verifice conducta de gaze, iar factura plătită a fost de 14.000 de lei, la fel şi cu verificarea prizelor, care a costat 18.000 lei.

Banii vin de la primărie, dar sunt din fondurile destinate şcolii”, spune Gabriel Săndoi, liderul de sindicat. Carmen Cazacu, una dintre profesoarele de la „Sava” declară că are 25 de ani de vechime, gradaţie de merit şi un salariu de 1.900 de lei.

La Colegiul Naţional „Spiru Haret“, toate cadrele didactice au stat ieri în cancelarie. Niciunul dintre elevi nu venise la şcoală. „Nu cred că această primă etapă a grevei va avea vreun efect. Însă, alături de acţiunile celorlalte federaţii şi prin continuarea protestelor, cred că vom ajunge la un consens“, a declarat profesorul Valentin Croitoru.

ALBA. Profesorii din judeţul Alba au făcut ieri grevă japoneză. Ei au purtat baderolă albă pe mână. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Alba, Valeriu Şuşman, a declarat că profesorii vor intra în grevă de avertisment de două ore pe 10 noiembrie.

BISTRIŢA. Cei mai mulţi dintre dascăli sunt afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, motiv pentru care nu au intrat ieri în grevă.

BIHOR. Dascălii au spus că sunt hotărâţi să intre în grevă generală pe 18 noiembrie, după un protest prealabil de două ore programat pentru 10 noiembrie.

CLUJ. Profesorii din Turda au fost ieri în „grevă de o zi”, cum a numit-o liderul acestora, Ioan Marcu. „Peste 90% din elevii claselor V-VIII au plecat acasă. Cei din clasele primare, care au fost în vacanţă săptămâna trecută, au venit la şcoală şi au stat în clase, nu li s-a predat”, a spus Marcu.

DOLJ. 5.000 de profesori au făcut ieri grevă.

Marius Petcu, liderul Federaţiei Sanitas a cadrelor medii sanitare, a declarat după întâlnirea avută cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că este mandatat de sindicat pentru a cere o majorare salarială de 50-60%. Sindicaliştii vor organiza acţiuni de protest care vor culmina cu o grevă generală pe termen nelimitat începând cu 20 noiembrie.

 Au contribuit Iosif Gligor, Ioan Drimbău, Tudor Cutuş, Irma Hulici

Calendarul protestelor

7 noiembrie - CFR-ul intră în grevă de avertisment, între  orele 7 şi 13.

10 noiembrie - grevă de avertisment a Federaţiilor: Alma Mater, FLSI şi FEN.

13 noiembrie - funcţionarii publici afiliaţi la Alianţa Sed Lex vor declanşa greva generală.

14 noiembrie - Sindicaliştii de la SANITAS  organizează grevă de avertisment.

18 noiembrie - grevă generală a profesorilor.

20 noiembrie - grevă generală SANITAS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite