Greva de la metrou loveşte buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 700.000 de persoane care foloseau zilnic metroul circulă astăzi cu mijloacele de transport în comun de la suprafaţă, cu taxiurile, cu maşinile personale sau cu bicicletele. Oamenii sunt nemulţumiţi că, deşi au abonamente la metrou, vor fi nevoiţi să scoată alţi bani din buzunar între orele 5.00 şi 16.00, cât ţine greva.

Angajaţii Metrorex au negociat, ieri, mărirea salariilor pentru anul 2010 cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Nemulţumiţi de discuţia cu şefii Metrorex, sindicaliştii au ameninţat că în această dimineaţă vor bloca circulaţia trenurilor. Potrivit lor, metroul nu va circula astăzi între orele 5.00 şi 16.00. Călătorii vor putea folosi metroul doar între orele 16.00 şi 23.00.

Mijloacele de transport în comun, suplimentate

Bucureştenii care îşi plătesc abonamente lunare pentru metrou sunt cei mai revoltaţi de decizia sindicaliştilor. „Eu ce fac acum? Plătesc bilete şi abonamente la RATB? Nu mi se pare normal! Pentru interesele lor plătim noi, călătorii?“, a spus Daniel Dumitru , un bucureştean care trebuie să schimbe până la locul de muncă trei autobuze.

Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, a declarat ieri că sindicaliştii vor mai avea o rundă de negocieri cu administraţia, dar şansele de rezolvare a conflictului de muncă sunt slabe. El a adăugat că, astăzi metroul va fi oprit între orele 5.00 şi 16.00, dar este posibil ca greva să continue şi mâine. Bucureştenii care folosesc zilnic metroul sunt în situaţia de a lua cu asalt autobuzele, tramvaiele şi taxiurile.

„Vom băga în circulaţie încă 200 de mijloace de transport pe 47 de linii, între orele 5.30 şi 17.00“, a declarat directorul Regiei Autonome de Transport Public Bucureşti (RATB), Gheorghe Aron. De asemenea, directorul RATB a adăugat că, indiferent cât va ţine greva Metrorex, călătorii trebuie să plătească bilet. Printre cele 47 de linii suplimentate se numără şi autobuzele 282, 133, 105, 385 şi 38, tramvaiele 25, 34 şi 41 şi troleibuzele 76, 70, 79, 86 şi 62, care fac legătura între cele mai importante zone ale oraşului.

Poliţia recomandă autobuzul

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere îi sfătuiesc pe şoferi să nu circule cu maşina în zilele de grevă. „E mult mai bine dacă circulă cu autobuzul sau cu tramvaiul, iar dacă totuşi ies cu maşinile personale îi sfătuim să se grupeze, astfel încât să nu circule fiecare membru al familiei cu câte o maşină“, a spus Daniel Piştea, inspector-şef al Brigăzii Rutiere de Poliţie. Radu Berceanu spune că nu sunt bani pentru mărirea salariilor angajaţilor Metrorex şi chiar dacă ar fi, aceasta nu s-ar justifica.

„Dumnealor doresc să se stabilească fondul de salarii, care să fie din ce în ce mai mare în fiecare an, şi nu îi mai interesează veniturile, respectiv cheltuielile companiei. Mai mult de jumătate din bugetul de venituri şi de cheltuieli al Metrorex e reprezentat de subvenţii. 45% din cheltuieli se duc pe salarii“, a declarat ministrul interimar al Transporturilor, după negocierile de ieri-dimineaţă.

El a mai spus că „venitul mediu net al salariaţilor de la metrou este de 2.600 de lei pe lună. Nu cred că nu mai puteau să trăiască cu aceste salarii încă o lună şi jumătate, până când bugetul pe 2010 va fi publicat în Monitorul Oficial, ca să ştim pe ce ne putem baza“.

Ultima grevă a ţinut două zile

Ultima grevă generală la metrou a avut loc în urmă cu patru ani. Garniturile de tren nu au circulat timp de două zile, între orele 4.00 şi 16.00. Greva de atunci a fost oprită de instanţă.

image
image

Mi s-ar părea normal ca măcar pentru o săptămână să ne lase să circulăm fără bilet la RATB.

image


Lilica Lazăr
îngrijitoare clădiri

image
image

Eu stau în Ferentari şi circul cu 141. E jale. Dar acum, cât e grevă, este chiar şi mai aglomerat.

image


Alin Botoşan
zugrav

Mană cerească pentru taximetriştii din Capitală

image

Cei care vor profita cel mai mult de pe urma grevei de la metrou sunt taximetriştii. Mulţi bucureşteni sunt nevoiţi să schimbe două - trei sau chiar mai multe mijloace de transport de suprafaţă pentru a ajunge la locurile de muncă.

Pentru a evita aglomeraţia, mai ales în contextul actual (riscul de a lua gripa porcină), mulţi vor alege cea mai comodă variantă – taxiul. Lucian Panait este taximetrist, iar la data la care s-a făcut ultima grevă lucra tot în acest domeniu.

„Este adevărat că sunt mai multe comenzi şi că se câştigă mai binişor, dar în niciun caz nu se dublează câştigurile. Din cauza aglomeraţiei care va fi pe străzi, se va pierde mai mult timp în trafic şi nu se pot onora toate comenzile. La greva de acum patru ani ştiu că am făcut bani frumoşi, dar era şi traficul ceva mai lejer“, spune Lucian

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite