Gravidele aleg moaşele în locul doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mamele pun, astfel, în pericol viaţa propriilor copii, acestea riscă atât de mult din simplul motiv că nu au banii necesari internării şi spitalizării, fie din ignoranţă. Şi cu toate că

mamele pun, astfel, în pericol viaţa propriilor copii, acestea riscă atât de mult din simplul motiv că nu au banii necesari internării şi spitalizării, fie din ignoranţă. Şi cu toate că vor fi voci care vor protesta, afirmând că în România asistenţa medicală este gratuită, realitatea dovedeşte cu totul altceva. Cel mai recent caz de acest gen s-a înregistrat pe data de 1 iulie a.c., când o tânără, în vârstă de 36 de ani, Mariana M., din localitatea Tufeşti, comuna Iana, a născut al şaptelea copil fără să fie asistată de vreun cadru medical.
Cert este că, din lipsa celor mai elementare condiţii propice aducerii pe lume a copiilor, atât mamele, cât şi copiii riscă să nu mai vadă lumina zilei.
La începutul acestui an, o tânără de 17 ani de etnie rromă a murit la spital, bebeluşul ei decedând la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi. Adolescenta, care nu fusese văzută de niciun cadru medical până la declanşarea travaliului, a decedat din cauza hipertensiunii arteriale crescute excesiv, făcând eclampsie, o complicaţie a sarcinii, care apare în trimestrul II şi care se manifestă prin hipertensiune arterială, dureri de cap şi stomac, edeme, ameţeli, tulburări de vedere şi eliminarea prin urină a proteinelor.
Alte două femei din zona Bârladului au născut în condiţii grele, în luna decembrie a anului trecut, una dintre ele aducând pe lume copilul în coşul căruţei, pe un frig pătrunzător, norocul mamei şi al bebeluşului fiind acela că un echipaj al Ambulanţei Bârlad s-a deplasat de urgenţă în sat şi i-a transportat la spital.
"Este alarmant faptul că gravidele nu merg măcar o dată pe trimestru la un control, nu sunt monitorizate. Circa 20 la sută din gravide prezintă anual simptome de pre-eclampsie, care pot duce până la moartea fătului şi a mamei", a precizat medicul Elisabeta Filip, de la Secţia ATI-Reanimare, din cadrul Spitalului Municipal de Adulţi Bârlad, care a remarcat şi faptul că un procent destul de ridicat din femeile însărcinate evită controalele medicale, la naştere ivindu-se complicaţii nedorite.
În anul 2005, la Bârlad au venit pe lume 1.936 de copii, un număr considerat de medici în scădere continuă, în condiţiile în care înainte de 1989 se înregistrau peste 3.000 de naşteri anual. Până la sfârşitul lunii iunie a.c., numărul de bebeluşi înregistraţi la Maternitatea Bârlad era de 720, iar numai în acest weekend alte nouă gravide au fost aduse la spital pentru a naşte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite