Grătare, bere şi manele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muntele a răsunat şi ieri de muzica dată la maximum de petrecăreţi . Turiştii care nu s-au grăbit să plece din staţiuni şi-au luat păturile, grătarele şi coşul cu bunătăţi şi au ieşit dis-de-dimineaţă la iarbă verde.

Una dintre zonele cele mai aglomerate a fost pe Valea Timişului, unde încă de la primele ore ale dimineţii grătarele au început să fumege. „Carnea făcută la jar e mai uşoară la stomac, aşa că am decis să venim cu toţii la iarbă verde”, a spus Sandu Tătărescu, de 41 de ani, muncitor.

A ieşit la aer cu familia şi cu câţiva prieteni. Cu toţii au avut liber a doua zi de Paşte şi au ţinut să profite la maximum de mini-vacanţă.

La ceva distanţă de pătura lor şi-a instalat grătarul Gigel Coman, de 57 de ani, agent de pază. A venit la picnic împreună cu nişte prieteni şi vroia să le demonstreze celor din jur că muzica populară este cea mai potrivită pentru o ieşire în natură. Nu de alta dar ceva mai departe răsunau manelele sau muzica house şi nu vroia să audă aşa ceva.

Genurile muzicale s-au amestecat, dar oamenii nu s-au supărat şi au petrecut până spre seară în aer liber. „E mult mai fain la iarbă verde. Te simţi în largul tău şi nici nu mai ai necazuri cu vecinii că-i deranjezi”, a spus bărbatul.

Picnic printre gunoaie

Singura nemulţumire a lui şi a celorlalţi care au ieşit ieri la pădure a fost că nu au găsit zona curată, aşa cum se aşteptau. Peste tot erau cutii de bere şi pungi. Asta pentru că şi duminică, în ziua de Paşte, alte grupuri de persoane s-au oprit să petreacă aici, dar au uitat să strângă gunoaiele.

Alexandru Toader, din Constanţa, spune că nu va pleca prea curând de la munte: „Ne-am simţit extraordinar. Ne-am relaxat şi ne-am simţit foarte bine. Sunt cu familia aici şi am decis să ne prelungim vacanţa, până la sfârşitul săptămânii. Aşa ne mai încărcăm bateriile”.

Virgil Tăbăcaru este bucureştean şi a venit cu familia la Braşov încă de vineri. Are mai multe zile libere la dispoziţie aşa că şi-a făcut program: „zilele următoare vrem să ajungem în Poiana Braşov şi la cetatea din Râşnov, iar când vom porni spre Bucureşti cred că o se ne oprim o zi sau două la Predeal”.

Goana după un loc liber

Vremea frumoasă i-a scos din case şi pe sibieni. Primii ajunşi ieri dimineaţă la Curmătura Ştezii au fost doi pensionari, Nicolae şi Maria Bleoca. S-au grăbit să prindă liber locul lor de pe marginea pârâului Şteaza, unde obişnuiesc să vină constant de şase ani. În timp ce nea Nicolae a pregătit focul, tanti Maria a instalat măsuţa, scaunele şi a aşezat pulurile pe tablă, gata să-i mai ia câteva linii bune soţului ei.

„Am venit mai de dimineaţă pentru că altfel nu mai găseam loc aici. Într-o oră-două va fi plin de lume. Acum stăm liniştiţi la soare, jucăm o tablă şi mai încolo punem şi carnea pe grătar, dar fără miel anul acesta, că s-a scumpit tare până când ne-a venit pensia şi am mers la cumpărături”, spune Maria Bleoca.

Şi Alexandra Katona, localnică, a profitat de vremea frumoasă şi a ieşit cu prietenii la iarbă verde. “Băieţii cu focul, fetele cu carnea, mai povestim şi ne distrăm iar mâine începem lucrul mai cu spor” a declarat Alexandra în timp ce condimenta  aripioarele de pui ce urmau să fie puse la rumenit, pe grătar.


Pustiu pe litoral

image

Vremea rece şi ploaia în reprize au gonit turiştii de pe plaje  Foto: Ioana Popa



La mare, ieri a fost o zi mohorâtă şi ploioasă, aşa că turiştilor le-a fost mai uşor să se despartă de litoral. Mini-vacanţa de Paşte a luat sfârşit, iar vizitatorii şi-au făcut bagajele, au predat cheile de la camere şi au plecat spre casele lor.

„De marţi (azi, n.r.) intrăm în ritmul normal de lucru. A fost un week-end frumos aici în Mamaia, ne-am distrat şi chiar a meritat să venim“, a spus Liviu Mihalache, în timp ce, ajutat de soţia sa, îndesa valizele în portbagajul maşinii.

Ca şi el, o mare parte dintre cei aproximativ 8.000 de turişti care au venit de vineri pe litoral s-au grăbit să plece spre casă încă din zorii zilei, pentru a evita aglomeraţia din trafic.

Cei care mai au de stat, îşi petrec timpul liber la adăpostul puţinelor cafenele deschise, sau în holurile hotelurilor unde sunt cazaţi. „Nu avem unde să mergem. Noroc că am avut parte de două zile călduroase, dar acum nu prea mai ai cum să te plimbi“, a spus Rada Aioanei, o turistă retrasă la un ceai fierbinte în restaurantul hotelului.

Două-trei persoane, care nu s-au lăsat speriate de vremea urâtă, au decis să iasă la o plimbare scurtă pe plajă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite