Grand Prix la cosit: 22,62 de metri pătraţi pe minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurocosaşul Nicuşor Andrei (65 de ani) a cosit, la Horezu,  suta de metri în 4,42 de minute. Un inedit concurs organizat la marginea oraşului Horezu a demonstrat de ce e mai bine să tragi de firul motcoasei, decât de coada bătrânei coase.

Concurenţi din mai multe judeţe au debarcat ieri de dimineaţă pe câmpul de la Horezu pentru o inedită competiţie de cosit.

„Maeştrii ierbii”, aşa cum le place să li se spună, 14 la număr, le-au arătat celor prezenţi cum, în câteva minute, reuşesc să cosească o parcelă de 100 de metri pătraţi de iarbă.

Concurenţa a fost acerbă, pentru că şi  marele premiu a fost de 3 000 de lei, plus produse din gama celor comercializate de firma care a organzat competiţia.

La 65 de ani, a scos cel mai bun timp

Nicuşor Andrei, de 65 de ani, din Mehedinţi, a fost concurentul cu cel mai bun timp la cosit-viteză.

El a reuşit dea gata 100 de metri pătraţi de iarbă înaltă în doar 4 minute şi 42 de secunde.  Şi cum toată competiţia a fost motorizată, şi festivitatea de premiere s-a inspirat din  Formula 1.

După ce au lăsat coarnele motocoaselor, câştigătorii au urcat pe podium şi  au sărbătorit cu sticle mari de şampanie, stopindu-se ca piloţii bolizilor de curse.

image

Campionul Nicuşor Andrei a cosit cu spor pentru marele premiu 

„A fost ceva deosebit pentru mine. Nu credeam că voi câştiga, dar se pare că am avut şi noroc. Cu siguranţă că voi  participa şi la anul, pentru a-mi apăra titlul”, a spus campionul. Potrivit regulamentului, anul viitor competiţia se va organiza în judeţul câştigătorului, adică în Mehedinţi.

Organizatorii concursului „Eurocosaşul” spun că o motocoasă scuteşte mult timp şi efort pe câmp şi că acesta a fost şi primul motiv pentru care s-a organizat competiţia.

Un sfert de oră la suta de metri pătraţi

Cătălin Stroe, preşedintele unei firme  ce produce unelte agricole la Craiova, spune că diferenţa între vechile metode şi cele noi este ca cea de la cer la pământ.  „O sută de metri pătraţi de iarbă pot fi cosiţi în cel mult 15 minute şi asta de către o persoană care pune mâna pentru prima dată pe o  unealtă mecanică. În schimb, cu o coasă tradiţională, se pierde până la o oră. Asta nu ar fi nimic, problema este că se depune foarte mult efort fizic”, spune Stroe.

În funcţie de firma producătoare şi capacitatea cilindrică, o motocoasă costă între 590 şi 1.600 de lei.  Pentru cei mai puţin pretenţioşi, o investiţie de 600 de lei este una ce poate fi amortizată într-o singură vară.

image

După cursă, câştigătorii s-au stropit cu şampanie ca la Formula 1

„Ţinând cont că o zi de coasă manuală costă între 75 şi 100 de lei, mi se pare că o unealtă mecanică este o investiţie mult mai bună. Adică, după o săptămână de muncă asiduă,  îmi pot permite o motocoasă”, a spus Ariton Ciobanu, din judeţul Olt.

Cositul mecanic, mai ieftin

-O zi de muncă cu o coasă tradiţională costă 100 de lei
-O zi de muncă la motocoasă costă 50 de lei plus benzina
-O parcelă de 100 de metri pătraţi cu unealta clasică se coseşte într-o oră
-Aceeaşi parcelă este gata în 15 minute cu varianta motorizată
-Preţul unei coase clasice este de 20 până la 50 de lei, cu coadă şi gresie de ascuţit
-O coasă mecanică valorează de la 590 la 1.600 de lei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite