Graham Watson, liderul ALDE: "Intrarea PNL în opoziţie, cea mai bună decizie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberalilor europeni, Graham Watson, este de acord cu decizia Partidului Naţional Liberal de a trece în opoziţie faţă de alianţa PDL-PSD. Rezultatele alegerilor de la Bucureşti au fost urmărite cu interes de familiile politice europene. Acum e timpul analizelor.

Adevărul : Cum vi se pare scorul obţinut de PNL la alegerile legislative din 30 noiembrie?

Graham Watosn
: Suntem foarte mulţumiţi, deoarece acesta este cel mai mare scor pe care PNL l-a obţinut în ultimii ani, şi cred că reprezintă o recunoaştere a politicilor pe care Călin Popescu Tăriceanu le-a realizat ca premier al Guvernului României. Aceste reforme au făcut din România un adevărat succes economic.

Călin Popescu Tăriceanu a obţinut un mandat în Parlament, abia după redistribuire. Ce l-aţi sfătui să facă de acum înainte? Credeţi că ar trebui să rămână în fruntea PNL?

Cred că mandatul său de parlamentar este la fel de valid ca orice alt mandat. Cred că ar trebui să rămână preşedintele acestui partid şi sunt sigur că majoritatea membrilor acestui partid cred acelaşi lucru.

Consideraţi că PNL  a făcut bine când a refuzat să formeze Guvernul cu PDL?

Nu sunt la curent cu negocierile dintre PNL şi PDL, sau dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, însă nu cred că termenul „refuz” este cel mai bun în acest caz. Cred însă că strategia lui Călin Popescu Tăriceanu de a-şi duce partidul în opoziţie, împotriva unei coaliţii atât de vaste, este cea mai bună decizie pe care o putea lua. Spun asta pentru că în România trebuie să existe o opoziţie puternică, în orice democraţie sănătoasă trebuie să existe o opoziţie sănătoasă.

Totuşi, scopul principal al unui partid nu trebuie să fie formarea Guvernului? PNL a avut posibilitatea de a forma acest Guvern cu PDL, însă nu a fost de acord.

Dumneavoastră îmi spuneţi asta însă, până una alta, partidul domnului Băsescu a format deja o coaliţie cu socialiştii. Cred că ăsta a fost scopul principal al domnului Băsescu încă de la început. În aceste circumstanţe, cred că Tăriceanu a făcut cel mai bun lucru atunci când a ales să meargă în opoziţie.

Cum comentaţi coaliţia dintre populari şi socialişti? O astfel de coaliţie este rară în spaţiul european?

Nu este chiar aşa. Avem astfel de coaliţii între stânga şi dreapta, în ţări ca Olanda, Germania, Austria. Nu este ceva total neobişnuit. Vreau totuşi să urez noului Guvern numai bine şi sper că va face ceea ce trebuie pentru România.

Sunt totuşi îngrijorat de puterile preşedintelui, ce vor creşte şi mai mult odată cu instalarea lui Theodor Stolojan în funcţia de prim-ministru. Sunt îngrijorat de calitatea democraţiei din România.

Ce părere aveţi despre Theodor Stolojan, l-aţi cunoscut foarte bine pentru că a fost liderul PNL ...

Da, ştiu foarte multe despre el, ştiu şi că a mai fost premier, după căderea regimului comunist. Cu domnul Stolojan, România câştigă un politician şi un economist experimentat. Sper că el va găsi puterea de a se împotrivi preşedintelui, atunci când acest lucru va fi necesar.

PDL şi PSD continuă încă să se certe pe anumite posturi guvernamentale, dar şi pe posibila intrare la guvernare a UDMR. Ar trebui PNL să profite şi să înceapă negocierile cu PDL?

Nu pot eu să ofer sfaturi, care să implice strategii de negociere, domnului Tăriceanu şi partidului său. Sunt un partid de succes, un partid aflat pe un trend ascendent şi sunt sigur că vor lua cea mai bună decizie singuri.

Dar cum vedeţi viitorul acestui partid în opoziţie? Şi care credeţi că ar fi persoana potrivită să candideze împotriva lui Traian Băsescu la prezidenţialele din 2009?

PNL, aflat în opoziţie, va contribui nu doar cu o opoziţie sănătoasă faţă de Guvern, ci va continua să crească din punct de vedere electoral în întreaga ţară.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, este prea devreme să speculăm acum, însă va trebui să ţinem seama şi de faptul că la putere se va afla o coaliţie între dreapta şi stânga.

Vorbeaţi de o opoziţie sănătoasă a PNL, însă Guvernul va avea sprijinul a aproximativ 70% dintre parlamentari.

Guvernul se va bucura de un sprijin parlamentar larg, acest lucru este corect. Sper însă că în ciuda acestui lucru vom avea o opoziţie vibrantă.

Sunt sigur că PNL va putea asigura o astfel de opoziţie. Unul dintre avantajele lui Călin Popescu Tăriceanu este că se află în fruntea unui partid unit.

Graham Watson

liderul grupului Alianţei Liberalilor Democraţi pentru Europa (ALDE) din 2002

parlamentar european britanic din 1994. În prezent se află la cel de-al treilea mandat

concomitent cu activitatea din politică, a mai lucrat ca interpret şi ca bancher

este licenţiat în artă la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh

a lucrat în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare şi în Comisia de Buget

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite