Grădiniţele din oraş, deschise peste vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 40 de cămine vor primi preşcolarii din oraş prin rotaţie. Programul cu grădiniţele deschise pe vară va fi afişat la fiecare unitate de învăţământ preşcolar din oraş.

La apropierea vacanţei de vară, majoritatea părinţilor care au copii preşcolari intră în panică. Motivul: în familiile monoparentale sau unde lucrează ambii părinţi, nu prea există alternativă pentru cele trei luni de vară.
„Fiul meu, Tudor, este prea mic să-l las singur acasă, nu am părinţi, nici socrii la ţară, aşa că trebuie să găsesc o soluţie”, spune Camelia Carp, mama unui băieţel de patru ani. Ca alternativă pentru impasul în care se află mii de părinţi din Baia Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş a decis, la fel ca în ultimii ani, să menţină câte o grădiniţă cu program prelungit deschisă prin rotaţie în oraş pe toată perioada vacanţei de vară.
„Din cele 40 de grădiniţe cu program prelungit din oraş, cel puţin una va fi deschisă pe perioada vacanţei, prin rotaţie, până în luna septembrie”, a declarat Georgeta Pop, inspector şcolar pentru învăţământul preşcolar din Maramureş. „Vor fi perioade de una, maxim două săptămâni de pauză care sunt necesare pentru igienizare, dar în rest vor fi deschise”, a adăugat ea. Părinţii care vor să-şi lase adraslele în continuare la grădiniţă trebuie să fie foarte atenţi la programul afişat de acestea.

Alternativă contra cost

„La fiecare unitate de învăţământ preşcolar din oraş va fi afişat programul cu grădiniţele deschise pe vară”, a sbuliniat Georgeta Pop. Aşa cum sunt ele în prezent, grădiniţele de vară de stat reprezintă un serviciu total gratuit pentru părinte.
Intervin doar costurile pentru masă, normale şi în timpul anului şcolar în cazul unităţilor de învăţământ cu program prelungit. Asta doar în cazul în care grupele sunt suficient de mari şi este rentabilă solicitarea bucătăreselor din grădiniţe. „Singura condiţie este să se adune minim 15 copii într-o grupă şi părinţii să plătească în avans cei 5,5 lei pe zi pentru masă”, a declarat Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Fără programe educative

Pentru a putea beneficia de programul de vară oferit de o parte dintre grădiniţele băimărene, părinţii au trebuit să anunţe conducerea unităţii cu cel puţin o săptămână înainte şi să achite taxa de hrană.
Până vineri, peste 500 de preşcolari erau deja înscrişi în programul grădiniţelor. „Avem deja peste 500 de copii, dar, cu siguranţă, numărul se va dubla. Ştim asta din anii trecuţi”, a punctat Pavel Filip. Teoretic, în perioada de vară, grădiniţele nu oferă copiilor înscrişi programe educative. „Vor face jocuri, vor viziona desene animate, dar nu pot face lecţii. Pentru că sunt copii de vârste diferite în aceeaşi grupă şi educatoarele vor face cu rândul, nu se poate preda”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ISJ.
„E bine şi aşa. Nu-i nimic că nu învaţă, doar e vacanţă, dar cel puţin am siguranţa că băiatul meu este supravegheat în permanenţă, mânâncă o mâncare caldă şi este în colectivitate”, s-a declarat mulţumită Camelia Carp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite