Grădiniţe fără paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii sunt daţi afară din grădiniţe la ora prânzului pentru că grupele sunt atât de aglomerate încât cei mici nu au unde să doarmă Directorii grădiniţelor supraaglomerate

Zeci de copii sunt daţi afară din grădiniţe la ora prânzului pentru că grupele sunt atât de aglomerate încât cei mici nu au unde să doarmă

Directorii grădiniţelor supraaglomerate le-au propus părinţilor soluţii de compromis: ori acceptă ca doi copii să doarmă într-un pat, ori după ora 12.00 îi iau acasă.

La Grădiniţa cu program prelungit Numărul 29 din Timişoara au fost aprobate 250 de locuri, dar s-au înscris 270 de copii. "I-am acceptat şi pe aceştia, cu condiţia să nu doarmă aici", a declarat directorul Daniela Vâlcea. Situaţia este similară şi la Grădiniţa Numărul 44, unde câţiva părinţi trebuie să-şi ia copiii acasă mai devreme, pentru a nu dormi înghesuiţi. La insistenţele părinţilor, Inspectoratul Şcolar Timiş a aprobat înfiinţarea unei grupe noi la Grădiniţa Nr. 36, capacitatea instituţiei crescând în această toamnă cu 32 de locuri.

Oradea:doi în acelaşi pat

Locurile disponibile în grădiniţele din Oradea sunt insuficiente pentru numărul mare de preşcolari, iar în unele unităţi cu program prelungit din cartierele oraşului, dorm şi câte doi copii în acelaşi pat. "Toate grădiniţele au peste 25 de copii, dar sunt şi cazuri, unde o unitate deserveşte o zonă aglomerată, unde sunt şi 30 de preşcolari într-o grupă şi dorm câte doi într-un pat. Părinţii cunosc situaţia", a spus Voichiţa Vancu, inspector la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Directorii de grădiniţe spun, la rândul lor, că sunt nevoiţi să accepte copii în plus la insistenţele părinţilor. "Am avut cazuri disperate, părinţi care au venit plângând că nu au cu cine să-şi lase copiii acasă. I-am înscris", a declarat directoarea Grădiniţei nr. 28, Cornelia Româneac.

Potrivit sursei citate, încă mai există cereri pentru înscrierea prichindeilor la grădiniţă care au fost respinse, pentru că toate grupele au peste 30 de copii şi sunt supraaglomerate.

Arad:nu sunt probleme

Cea mai mare cerere în Arad este pentru unităţile de învăţământ preşcolar din cartierele de blocuri, unde la numărul de populaţie sunt prea puţine locuri disponibile. "Avem locuri la limită în toate unităţile de învăţământ preşcolar, iar în cartierele aglomerate sunt cele mai mari cereri pentru înscrierea la grădiniţe", a menţionat Laura Putnic, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Arad. (Paula Bulzan)

Soluţii mai scumpe

Pentru părinţii cu o situaţie financiară peste medie, grădiniţele particulare sunt o alternativă. Într-o grupă sunt cel mult 15 copii, dar preţul este însă pe măsură, 250-300 de euro lunar pentru un preşcolar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite