Samsarii de legume trăiesc de pe urma ţăranilor din Grădinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsarii de legume trăiesc de pe urma ţăranilor din Grădinari
Samsarii de legume trăiesc de pe urma ţăranilor din Grădinari

Localnicii s-au săturat şi cer autorităţilor realizarea în scurt timp a unei pieţe de gros

Autorităţile spun că au în plan amenajrea unor pieţe en-gros pentru legumicultorii din comunele Grădinari, Strejeşti şi Pleşoiu. „Am fi vrut să facem încă de anul acesta, dar nu am avut cum să prindem investiţia în buget pentru că nu am fi avut bani. Am închiriat o bucată de pâmânt de la Episcopie şi vom amenaja la anul o piaţă angro. Numai aşa putem scăpa de samsari şi de comerţul la poartă“, a spus Cătălin Becheanu, primarul comunei Grădinari.

Mii de legumicultori recurg la comerţul la şosea


Şi la Pleşoiu şi Strejeşti, Agrostar Olt vrea să amenajeze astfel de pieţe. „În aceste comune sunt mii de legumicultori şi trebuie să nu îi mai lăsăm pradă samsarilor şi să terminăm odată cu comerţul ambulant la marginea drumului. Am cumpărat la Pleşoiu teren unde primăria va amenaja o piaţă şi vom face acelaşi lucru şi la Strejeşti. Totul este ca legumicultorii să înţeleagă că trebuie să se asocieze şi să nu mai vândă marfa oricui opreşte la poarta lor”, a explicat Florin Ciobanu, director executiv Agrostar Olt.
„S-a ocupat cineva de ţărani pân-acu? Dăm vinetele aici cu 70 de bani kilu şi la piaţă sunt 2-3 lei“ spune revoltat Florin Niţu de 55 de ani, legumicultor din Strejeşti. Stă cu căruţa de vinete la marginea drumului şi îşi aşteaptă cumpărătorii.
La câţiva metri mai încolo,Tudor Niţu, vinde roşii. Este agricultor de când se ştie, dar nu poate să îşi vândă marfa pentru care trudeşte zi-lumină pentru că nu are unde. În pieţe nu are loc din cauza samsarilor, aşa că stă la stradă cu marfa întinsă pe caldarâm. „Muncim degeaba. Îi ţinem pe speculanţi, că pentru noi nu face nimeni o piaţă unde să ne vindem civilizat marfa. Eu abia iau 40 de bani pe un kil de roşii, iar la tarabă ăstea aşa ca ale mele se dau cu doi-trei lei. Muncim de la cinci dimineaţa până aproape de miezul nopţii. Uite, astăzi am făcut doar 15 lei. Toată familia mea e în câmp acum. Eu la şosea să vând, ei la muncă, printre vrejurile de răşii şi ardei. La ce bun? Să trăim de azi pe mâine?“, spune supărat Tudor Niţu.
O dubiţă Mercedes cu numere de Vâlcea parchează lângă bătrâna Dacie a lui nea Niţu. Coboară un bărbat şi o femeie. Se uită atent la roşii, apoi la căruţa de vinete de alături. Sunt mulţumiţi de marfă. Şi de preţ, doar nu-i mare lucru. Hotărăsc că trebuie să cumpere câteva zeci de kilograme. Deschid uşa din spate şi încep să urce cutiile cu roşii şi vinete, lângă sacii de ardei cumpăraţi de la un alt grădinar.

Samsarii profită de preţurile mici


Îi întrebăm ce fac cu atâtea legume. „Cum ce? Le vindem în ţară! Întotdeauna au avut marfă frumoasă aici la Grădinari. Şi preţuri bune pentru noi!“ spune bărbatul. Îl întrebăm dacă nu ar trebui să aibă şi acte pe marfa cumpărată. Se vede că nu-i place întrebarea, pentru că dă repede banii pe legume, se urcă în microbuz şi demarează în trombă. În urma lui, se ridică un val de praf.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite