Gorjul se îndreaptă spre colaps financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Consiliului Judeţean a cerut suplimentare de fonduri la Guvern

Conducerea  Consiliului Judeţean Gorj a prezentat astăzi situaţia critică în care se află judeţul din cauza crizei economice. Blocajul financiar al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a afectat serios bugetul. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Severin are datorii de peste o sută de milioane către SNLO, fapt care produce grave probleme economiei judeţului.  Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a constatat că pentru semestrul I încasarea veniturilor provenite din cotele defalcate din impozitul pe venit nu s-a realizat la nivelul planificat, existând mari pierderi.

Pierderile afectează buna desfăşurare a Consiliului

„Veniturile programate pentru semestrul I au fost în sumă de 91.976.000 de lei, încasările la finele perioadei fiind de 86.652 lei, rezultând o nerealizare în sumă de 7.324.000 lei. Voi face o nouă adresă scrisă către Ministerul Economiei pentru a lua măsuri care să ducă la soluţionarea problemelor. Au fost depuse numeroase adrese până acum, dar nu s-a făcut nimic“. Nerealizarea veniturilor în cuantumul prevăzut afectează buna desfăşurare a activităţii proprii a Consiliului Judeţean. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au cerut o suplimentare de fonduri bugetare. „Pentru achitarea cheltuielilor curente din sănătate avem nevoie de 1.500.000 de lei, la activitatea de asistenţă socială 3.600.000 de lei, iar pentru programul guvernamental „lapte şi corn“, 924.000 de lei. De asemenea, pentru investiţiile programate sunt necesari 1.500.000 de lei.  Blocajul financiar al SNLO, măsurile de disponibilizare, şomajul tehnic, toate acestea au condus la o situaţie fără precedent“, a declarat astăzi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Primarii, fără bani

Ca toate domeniile de activitate din Gorj şi bugetul primăriilor depinde foarte mult de evoluţia activităţii miniere. Administraţiile publice locale de la Motru şi Albeni sunt în imposibilitatea de a achita salariile angajaţilor.  „Neplata SNLO către bugetul consolidat al statului ne afectează foarte mult. Nu au fost achitate salariile funcţionarilor publici şi nici cheltuielile curente la energie şi apă. Noi trăim din impozitele pe salarii. Muncitorii au fost daţi afară, iar situaţia asta mă nenoroceşte. Lunile trecute ne-a sprijinit Consiliul Judeţan, dar nu ştiu unde se va ajunge“, a spus Dorin Hanu, primarul municipiului Motru. La Albeni situaţia este similară. „Bugetul este mic, iar lucrurile merg spre mai rău. Am dat cu întârziere banii angajaţilor. Sper într-o rectificare bugetară pentru că nu pot lăsă oamenii fără salarii“, a declarat Dumitru Cornea, edilul de la Albeni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite