Gorjenii vor avea alte nouă baze de salvamont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gorjenii vor avea alte nouă baze de salvamont
Gorjenii vor avea alte nouă baze de salvamont

Fondurile pentru această investiţie provin de la Uniunea Europeană

CITEŞTE ŞI:

Pe lângă cele două baze deja existente, în Rânca şi Târgu Jiu, Salvamont Gorj va mai avea alte nouă puncte de intervenţie mai mici amplasate în diferite zone montane de pe teritoriul judeţului. Acestea vor funcţiona ca nişte cabinete medicale de prim ajutor, dotate cu staţii de comunicare radio şi echipamente de intervenţie. Bazele respective  vor funcţiona în localităţile Padeş, Tismana, Stăneşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Baia de Fier şi Polovragi.

Salvamont Gorj agreat de NATO


De asemenea va mai fi deschisă una în partea de nord a staţiunii Rânca, pe Vârful Păpuşa, acolo unde se preconizează o dezvoltare turistică şi apariţia unor noi pârtii de schi. „Proiectul este în derulare şi va fi finanţat cu bani din fonduri europene. Avem nevoie de circa 2 milioane de euro, iar dacă ne va fi aprobată cererea de finanţare, vom demara construcţia bazelor foarte repede. Unele dintre ele vor funcţiona în clădiri deja existente, iar altele vor fi construite“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. Acesta a mai adăugat că necesitatea înfiinţării de noi puncte de intervenţie este motivată de creşterea numărului de accidente în munţi, Gorjul fiind un judeţ cu foarte multe zone montane locuite sau atractive pentru turişti.
Serviciul Salvamont Gorj se poate lăuda cu rezultate care i-au atras recunoaştere şi apreciere pe plan naţional şi internaţional. În echipă lucrează 31 de salvatori dintre care 20 sunt voluntari pregătiţi să intervină în situaţii din cele mai dificile. Din 1985 de când a luat fiinţă, Salvamont Gorj a participat la sute de intervenţii şi misiuni de salvare, echipa fiind chemată să sprijine armata sau forţele Ministerului de Interne la căutarea şi recuperarea unor persoane dispărute. „Avem unii dintre cei mai buni alpinişti şi schiori din ţară, inclusiv scafandri pentru situaţii de intervenţie sub apă. Dotările de care dispunem ne-au făcut să fim solicitaţi în multe locuri din ţară, în munţi, în peşteri sau pe ape curgătoare, inclusiv în alpinism utilitar. Suntem singurii din România care am fost agreaţi de NATO să pregătim câţiva oameni de la baza militară „Mihail Kogălniceanu“ şi să intervenim la misiuni dinafara ţării. Am participat şi la pregătirea unor pompieri de la unitatea din Dealul Spirii de la Bucureşti“, a declarat Sabin Cornoiu.

Salvamontiştii gorjeni s-au căţărat în Alpi


Printre experienţele cu care se pot lăuda salvamontiştii gorjeni sunt căţărările în munţii Alpi, pe vârfurile Mont Blanc şi Matterhorn, parcurgerea culoarului Pallavicini, cel mai mare coridor de gheaţă european, schimburi de experienţă în munţii Tatra sau în Caucaz precum şi participarea la cel mai mare exerciţiu de salvare multinaţional din Europa, organizat de NATO  în Croaţia. „De la noi au fost patru persoane care au participat la simularea unor situaţii de calamitate, accidente chimice, incendii, sau dezastre de tot felul. Băieţii noştrii i-au impresionat cu pricepera lor pe toţi cei prezenţi în juriu“, a precizat şeful Salvamont Gorj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite