Gorjenii sărbătoresc Sfânta Marie Mică după tradiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gorjenii sărbătoresc Sfânta Marie Mică după tradiţie
Gorjenii sărbătoresc Sfânta Marie Mică după tradiţie

Bisericile care poartă acest hram au fost pline de credincioşii veniţi să se închine

Gorjenii sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mică, prima sărbătoare importantă din Anul bisericesc. „Este o zi foarte importantă pentru toţi credincioşii. Fecioara Maria s-a născut în Nazaretul Galielii şi a avut ca părinţi pe Ioachim şi Ana. Aceştia erau foarte credincioşi, îşi doreau tare mult un prunc şi în cele din urmă Ana a dat naştere lui Hristos, fiul lui Dumnezeu“, a declarat Vasile Vlădoiu, protopop. În credinţa populară sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează începutul toamnei, când vremea se răceşte.  Odată cu sărbătoarea Sfintei Marii începe sezonul de cules fructe. Zeci de mii de gorjeni poartă numele de Maria, Marian sau derivate din acestea. Bisericile care poartă acest hram au fost neâncăpătoare astăzi de enoriaşii care au dorit să asiste la slujbele specifice. „Plecai repede de la servici ca să aprind şi eu câteva lumânări pentru sănătatea mea şi a familiei mele. Este şi ziua mea de nume“, spune Maria Urdescu din Târgu-Jiu.   În comuna Leleşti  bătrânele au umplut coşurile cu bucate şi le-au adus dis-de dimineaţă în lăcaşurile de cult pentru a fi sfinţite.
„Eu am adus prescure, vin, colivă pentru vii. Pe vremuri aici la noi în comună veneau toate femeile cu baniţele pline de mâncare la biserică. Fiecare familie aşeza masa lângă câmpia bisericii şi mâncau până seara. Dar nu s-a mai ţinut demult. Era de o frumuseţe rară. Păcat că acum nu se mai păstrează tradiţia. În biserică, părintele taie stolnicul presărat cu vin şi zice către credincioşi Hristos în mijlocul vostru, iar noi spunem a fost este şi va fi. Apoi această prescure se împarte la toţi cei prezenţi“, a spus Maria Roşca de 70 de ani. Unii localnici au îmbrăcat nepoţii în costume naţionale aşa cum se obişnuia pe vremuri. „Nepoatei mele de şapte ani îi place tare mult să îmbrace acest costum. La fiecare sărbătoare fetiţa îl poartă cu drag“, spune Ana Popeangă. Primarul comunei Leleşti invită toţi locuitorii şi nu numai, la Teatrul de vară unde va ţine o horă.

Voie bună de hramul Născătoarei


„După orele 20.00 va fi organizat un spectacol de muzică populară. Voi invita să ne cânta pe artiştii familiei Tapotă care sper să poată veni că prăznuiesc şi dumnealor această sărbătoare“, a precizat Marian Rotaru. Astăzi reprezentanţii primăriei Băleşti pregătesc pentru localnci o frumoasă şi tradiţională manifestare. „Noi am sărbătorit în acelaşi timp şi zilele comunei. Astăzi are loc în satul Ceauru, care prăznuieşte Sfânta Maria,  un concurs de miss. Toate fetele frumoase care participă sunt plimbate cu o trăsură cu cai. Se pleacă de ora 17.00 de la Fântâna lui Coşbuc până la baza sportivă din Ceauru“. Adeclarat viceparimarul comunei Băleşti, Vasile Cârstea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite