După Gorbunov, potopul în magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, CSM a destituit mai mulţi şefi din Justiţie într-un singur dosar. După revocările din funcţie dispuse ieri, săptămâna viitoare se va afla şi “sentinţa” pe care o vor primi şefii Tribunalului Dolj, unde s-a dispus eliberarea lui Gorbunov.

După fix o săptămână de la jaful armat din Braşov, când două persoane au fost împuşcate mortal, iar una a fost grav rănită, CSM i-a destituit din funcţie pe preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, dar şi pe şeful Secţiei Penale a aceleiaşi instanţe, Dan Iulian Năstase.

 “Având în vedere deficienţele manageriale constatate la Compartimentul de executări penale al Tribunalului Braşov, Secţia pentru judecători a dispus revocarea din funcţie a preşedintei Aurelia Munteanu şi a preşedintelui Secţiei penale Dan Iulian Năstase”, a anunţat şeful CSM, Virgil Andreieş, după audierea celor doi magistraţi.

Şefii judecătorilor doljeni, păsuiţi

Prim-procurorul Parchetului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, precum şi şeful Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului doljean, Ioana Sandu, au fost destituiţi din funcţii, ieri, de către Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a luat această decizie ca urmare a constatării unor deficienţe manageriale în gestionarea cazurilor gen Serghei Gorbunov.

În ceea ce îi priveşte pe şefii Tribunalului Dolj, instanţa care a dispus suspendarea timp de trei luni a executării pedepsei pe motive medicale a lui Serghei Gorbunov, Consiliul va lua o decizie abia săptămâna viitoare.

Amânarea survine faptului că, în mai 2008, când s-a dispus eliberarea basarabeanului Gorbunov, la cârma Tribunalului Dolj se afla alt magistrat, fiind necesară audierea mai multor judecători.

Vicepreşedintele Tribunalului Dolj, Carmen Mititelu, deţine această funcţie din 15 iulie 2008, în timp ce şefa Secţiei penale a Tribunalului doljean, Aurora Lăutaru, a fost numită în 15 octombrie 2008 în acest post.

Nicola şi Vlădoianu, în aşteptare

Deciziile CSM se pun imediat în executare, putând fi atacate în 15 zile de la comunicare, în plenul Consiliului. CSM a discutat doar modul în care şi-au îndeplinit şefii de instanţe şi procurorii şefi atribuţiile în cazul Gorbunov, chestiunile disciplinare pe care le implică acest dosar fiind în curs de cercetare.

De altfel, judecătoarea Maria Nicola, cea care a admis întreruperea executării pedepsei lui Serghei Gorbunov, pentru trei luni, întrucât acest deţinut ar fi suferit de glaucom, este cercetată disciplinar de către inspectorii CSM.

Procurorul Marius Vlădoianu face şi el obiectul unor cercetări disciplinare, după ce s-a constatat că nu a atacat decizia prin care Gorbunov a fost pus în libertate.

De altfel, toate instanţele din ţară vor face obiectul unor verificări cu privire la punerea în executare a sentinţelor de condamnare, inclusiv măsurile de internare a minorilor în centre de reeducare, rezultatul fiind aşteptat în maxim două săptămâni.

Gorbunov putea fi operat sub pază

Deţinuţii care sunt bolnavi de afecţiuni oftalmolo gice, neoplazice sau cei care se tratează chirurgical oncologic şi cardiovasculuar nu pot fi trataţi în sistemul penitecniar, potrivit unui document al Admnistraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, doctor Monica Pop, a afirmat că “sub nicio formă nu se justifică din punct de vedere oftalmologic eliberarea acestuia pentru tratamentul chirurgical al glaucomului”.

Oftalmolog sub anchetă

image

Medicul oftalmolog Carmen Marin (foto) va fi anchetată de o comisie administrativă de la Spitalul nr. 2 „Filantropia“ din Craiova. Marin a făcut parte din comisia care l-a consultat pe Gorbunov. Tot ea a recomandat intervenţie chirurgicală „de urgenţă“.

„Vom urmări dacă deţinutul are carnet de sănătate, a avut trimitere de la penitenciar, carte de identitate şi să vedem ce acte medicale au fost eliberate de acest medic după consultaţie“, a declarat directorul spitalului, Mihai Coman.

Operat de glaucom sub pază strictă

image

Ion Buţă (centru), condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor, a fost operat de glaucom sub pază  Foto: Nord-Vest TV



A avut glaucom, la fel ca Serghei Gorbunov, iar acum suferă de cancer la mandibulă, în fază terminală. Deşi a rămas aproape orb şi cu greu mai articulează câte un cuvânt, se află încă în închisoare.

Ion Buţă (70 de ani) a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru omor calificat în februarie 2004, după ce şi-a ucis soţia într-un acces de furie pe care nici acum nu şi-l poate explica.

Nu a auzit de gorbunov

Nea Buţă nu ştie cine este Serghei Gorbunov. Ştie doar atât, că pentru glaucom nu a ieşit din închisoare, ci a fost operat la un spital din Cluj-Napoca, însoţit de paznicii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla.

În ultimii ani, a fost internat la Spitalul-Penitenciar Dej de şase ori, însumând opt luni de spitalizare, iar în 2006 a beneficiat de o întrerupere de pedeapsă de şase luni, imediat după ce medicii din sistemul penitenciar l-au operat de tumoare la mandibulă. Ion Buţă s-a întors în închisoare singur, în 13 august 2006, cu două zile înainte de expirarea perioadei de întrerupere.

Tumoarea a recidivat în partea dreaptă a mandibulei, iar şansele de supravieţuire sunt minime. Bărbatul îşi aşteaptă sfârşitul în salonul închisorii. „Nu putem să-l ţinem mai mult de o lună, suntem obligaţi să-l trimitem la Penitenciarul Gherla şi eventual să-l internăm după aceea din nou”, a explicat medicul deţinutului, Simona Bâltan.

Pentru acest diagnostic, Ion Buţă ar putea obţine uşor încă o întrerupere de pedeapsă, însă respinge vehement ideea. „Nu am la ce să mă întorc afară. Fetele mele nu m-ar putea îngriji”, spune doljeanul.

Medicii Spitalului Penitenciar Dej se arată îngrijoraţi de efectul pe care l-ar putea avea mediatizarea cazului Serghei Gorbunov faţă de deţinuţii care au probleme reale de sănătate, în contul cărora se recomandă întreruperea regimului de detenţie. „Este şi cazul unui tânăr internat la noi ce suferă de cancer în ultima fază. A depus cerere de eliberare”, explică medicul Simona Bâltan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite