Gorbaciov vine să lanseze un ziar în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov, omul care a schimbat finalul secolului 20
Mihail Gorbaciov, omul care a schimbat finalul secolului 20

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, va veni luna viitoare în România, ca invitat al unei firme private, la lansarea ziarului „Puterea”.

„Domnul Gorbaciov este invitatul special al evenimentului care va marca apariţia acestei publicaţii, programată pentru 14 aprilie. Ziarul va fi finanţat de unul dintre cele trei mari trusturi de presă din Germania, trust al cărui nume nu-l pot dezvălui deocamdată", ne-a declarat Adrian Thiess, reprezentantul misterioasei companii care va patrona noua publicaţie.

Cele trei mari grupuri germane nu par însă interesate de investiţii în România. Grupul Bertelsmann a fost prezent în România prin compania Gruner + Jahr, care a fost acţionar majoritar la ziarul „Evenimentul zilei", între 1998 şi 2004. Axel Springer a încheiat recent un parteneriat cu trustul elveţian Ringier, acord care include cinci ţări din Europa de Est. Operaţiunile din România încă nu fac parte din noul „joint venture". Grupul german WAZ e acţionar în ţara noastră la Societatea „R", care editează ziarul „România liberă" şi revista „Domus".

„Puterea" va fi un cotidian naţional a cărui echipă este formată, în mare parte, din ziarişti care au activat în trecut la „Gardianul", „Ziua" şi „Cotidianul". Potrivit unor surse, ziarul ar fi finanţat, de fapt, de magnatul rus Alexander Lebedev, care tocmai a achiziţionat ziarul britanic „The Independent". Gorbaciov lucrează în prezent pentru Lebedev, ceea ce justifică prezenţa fostului om politic la lansarea ziarului. „Aş vrea să fie Lebedev, dar nu este. Ăştia care vor finanţa «Puterea» sunt mai zgârciţi", susţine Thiess, care afirmă totuşi că pentru aducerea lui Gorbaciov s-a cheltuit o sumă de aproximativ un milion de dolari.

Distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1990, Gorbaciov se va întâlni la evenimentul de la 14 aprilie şi cu Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, şi, conform unor surse, va susţine o conferinţă de presă pe tema legăturii dintre fosta URSS şi Revoluţia din România. Vizita lui Gorbaciov vine şi în contextul în care Iliescu a înfierat în mai multe rânduri dezvăluirile făcute de ziarul „Adevărul" şi de emisiunea „Naşul" de la B1TV despre dirijarea evenimentelor din decembrie 1989 de către Uniunea Sovietică.

Iliescu: „Voi avea o întâlnire cu el"

„Mihail Gorbaciov va sosi pe Aeroportul Băneasa cu un avion privat. Va dialoga cu presa la dineul din 14 aprilie, dar nu ştiu dacă va vorbi despre implicarea URSS în Revoluţia din România. Nu pot să fac eu speech-ul domniei sale. Domnul Iliescu se numără şi el printre cei 300 de invitaţi ai evenimentului", a mai spus Adrian Thiess, care, în trecut, a fost consilierul personal al lui Ion Iliescu.

Contactat telefonic, fostul preşedinte al României a negat orice implicare în organizarea vizitei lui Gorbaciov. „În cazul în care va veni, sigur voi avea o întâlnire cu el, dar nu l-am chemat eu. Această vizită nu are legătură cu ce s-a scris în presă în ultimele săptămâni", a declarat Ion Iliescu pentru „Adevărul".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite