Gorbaciov - Iliescu, nostalgii tovărăşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cererea vechiului său tovarăş, Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov neagă orice intervenţie a URSS în evenimentele din Decembrie 1989 din România. Pus în faţa unor întrebări punctuale, care contrazic declaraţiile oficiale despre revoluţia din România, fostul lider al Uniunii Sovietice şi-a pierdut cumpătul.

Venit în România pentru a participa la lansarea unui nou cotidian central, „Puterea", Mihail Gorbaciov a profitat din plin pentr u a susţine teza revoluţiei pe care, de 20 de ani, o promovează tovarăşul său, Ion Iliescu.

Mai citeşte şi:

FOTO Întrebat despre prezenţa agenţilor sovietici la evenimentele din '89 din România, Gorbaciov răspunde: "Niet"

Subiectul Revoluţiei din Decembrie 1989 a fost dezvoltat de fostul lider de la Kremlin mai ales după prânzul oficial la care a participat, printre alţii, şi fostul preşedinte Ion Iliescu. De altfel, în jurul orelor 14.00, la ieşirea din restaurantul Casa di David, Iliescu mărturisea public faptul că l-a rugat pe Gorbaciov să demonteze, odată pentru totdeauna, teza potrivit căreia sovieticii ar fi fost implicaţi în sângeroasele evenimente din Decembrie 1989.

Doi prieteni buni

Mihail Gorbaciov a respins idea că ar fi discutat cu George Bush înlăturarea regimului din România. De aceea, el i-a îndemnat pe români să nu mai dea crezare miturilor şi zvonurilor de tot felul. „Au existat probleme foarte mari în Polonia, Cehoslovacia, în Slovacia. Le-am transmis să-şi rezolve singuri problemele. Serviciile secrete ruseşti nu s-au implicat în nicio ţară, nici în România", a declarat fostul lider de la Kremlin.

Totodată, Gorbaciov a negat că ar fi avut legături cu Ion Iliescu, pe care l-ar fi cunoscut abia în ultima etapă a evenimentelor din Rusia şi din Europa. Cu toatea acestea, fostul preşedinte sovietic îl consideră pe Ion Iliescu un prieten foarte bun. „Au existat foarte multe discuţii referitoare la legătura mea cu Ion Iliescu. Pe Ion Iliescu l-am cunoscut în ultima etapă a evenimentelor din Rusia şi din Europa. Nici nu l-am cunoscut până atunci", susţine Gorbaciov.

Cum îşi explică Mihail Gorbaciov evenimentele din România, din Decembrie 1989? Foarte simplu: „Apăruseră probleme care ţineau de legătura dintre putere şi societate. Societatea a simţit că există schimbări paşnice în ţările dimprejur şi cetăţenii au acţionat pentru a-şi apăra drepturi suverane. Acest lucru nu a fost pe placul puterii şi astfel s-a ajuns în situaţia care a urmat", a declarat Gorbaciov pentru Pro TV.

Regrete

La dineul organizat la Clubul Diplomaţilor, prilejuit de lansarea cotidianului „Puterea", Ion Iliescu i-a întors serviciul vechiului său tovarăş, subliniind rolul capital al „părintelui" Perestroikăi în căderea regimurilor comuniste din fostul bloc sovietic.

În acelaşi timp, Iliescu

şi-a exprimat regretul că relaţiile României cu Rusia nu sunt foarte strânse. „Să luăm exemplul Cehiei şi al Slovaciei, care după ce s-au separat au întărit relaţiile cu Rusia. Noi am pierdut o piaţă importantă de desfacere, iar acum importăm gaze la preţuri foarte mari", a declarat Ion Iliescu.

"Pe Ion Iliescu l-am cunoscut în ultima etapă a evenimentelor, din Rusia şi din Europa. "
Mihail Gorbaciov
fost lider URSS

Iritat de „turiştii" sovietici

Mihail Gorbaciov a fost întrebat, din partea ziarului „Adevărul", cum îşi explică faptul că, în Decembrie 1989, a fost înregistrat în România un număr de două ori mai mare de turişti sovietici decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, în contextul Revoluţiei. Fără măcar să încerce să-şi mascheze iritarea, Gorbaciov a susţinut iniţial că nu înţelege întrebarea.

După ce translatorul i-a reluat traducerea, ex-preşedintele sovietic a răspuns ironic că aşteaptă o scrisoare de la adresantul întrebării, la care va răspunde prin poştă. Cu acelaşi ton iritat, Gorbaciov a replicat, la final, că ar fi fost şi mai bine pentru România dacă numărul turiştilor sovietici ar fi fost chiar mai mare.

„Tablou de familie" cu Gorby

Aeronava privată cu care a sosit Mihail Gorbaciov (79 de ani) la Bucureşti a aterizat în jurul orei 11.30 pe Aeroportul Băneasa. Într-o scurtă declaraţie de presă, fostul lider de la Kremlin a spus că a venit în România pentru lansarea cotidianului „Puterea", dar şi pentru a-l revedea pe Ion Iliescu.

„Am vrut să mă întâlnesc cu fostul dumneavoastră preşedinte, pe care l-am cunoscut de mult timp. „Am hotărât să vin, pentru că la anul împlinesc 80 de ani, deja timpul trece foarte repede", a adăugat Gorbaciov, după care fostul şef de stat şi membrii delegaţiei care îl însoţeau au urcat la bordul a patru limuzine Mercedes şi au plecat în trombă spre Hotelul Radisson, unde organizatorii evenimentului le-au rezervat cele mai bune camere.

Pe tot traseul dintre Aeroportul Băneasa şi Hotelul Radisson, Mihail Gorbaciov şi cei care îl însoţeau nu au fost scăpaţi din ochi de agentii unei firme de protecţie, VIP Close Protection SRL. Gărzile de corp nu au respectat nicio regulă de circulaţie şi au blocat cu limuzinele două benzi de circulaţie, pentru a împiedica intercalarea altor maşini în coloana privată. Mai mult, bodyguarzii au folosit chiar bastoane reflectorizante, asemănătoare cu cele ale poliţiştilor, lucru interzis de lege.

Gafele bodyguarzilor

Odată ajuns la Hotelul Radisson, de pe Calea Victoriei, distinsul oaspete a fost urcat imediat la etajul şapte, unde se află cel mai luxos apartament. Se pare că angajaţii firmei de pază nu şi-au făcut foarte bine treaba, din moment ce o parte dintre invitaţi au ajuns în alte camere ale hotelului decât cele care le erau rezervate.

Un alt moment stânjenitor s-a consumat în jurul orei 14.00, când Mihail Gorbaciov şi membrii delegaţiei sale au coborât din cameră, pentru a merge să ia masa.  După ce fostul preşedinte sovietic a urcat în limuzină, coloana a fost nevoită să stea minute bune în faţa hotelului, din cauză că bodyguarzii nu reuşeau să cadă de acord în ce limuzină trebuie să urce fiecare invitat.

Prânz cu VIP-uri autohtone

Mihail Gorbaciov a luat prânzul la restaurantul de lux Casa di David, alături de alţi 22 de invitaţi, printre care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. La sosirea coloanei private, zona era înţesată de agenţi speciali.

Prânzul, care a durat mai bine de două ore, a fost de bun augur pentru că, odată foamea astâmpărată, lui Mihai Gorbaciov i-a venit şi dispoziţia de a discuta cu presa. Încadrat de foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Gorbaciov şi-a exprimat regretul în legătură cu tragicul accident aviatic, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, soţia acestuia Maria şi înalţi oficiali. Ion Iliescu s-a conversat cu Gorbaciov numai în rusă. Fostul preşedinte Emil Constantinescu spune că întâlnirea cu Mihail Gorbaciov a fost una relaxată, lipsită de tensiuni şi fără o miză specială.

„Am evocat amintiri de la precedentele întâlniri, am discutat despre diverse evenimente. Toate acestea într-o atmosferă calmă, fără tensiuni, cu atât mai mult cu cât a fost o întâlnire fără nicio miză, între foşti şefi de stat", a comentat Constantinescu.

Iliescu i-a cerut ajutorul

Cunoscut pentru antipatia faţă de Ceauşescu, Gorbaciov a spus că acesta nu ar fi trebuit să fie împuşcat. „Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a spus Gorbaciov, la ieşirea de la dineul oficial de la Casa di David.

Ion Iliescu i-a sugerat fostului lider de la Kremlin să mai spargă din „prejudecăţile şi fabulaţiile" potrivit cărora Revoluţia din decembrie 1989 nu ar fi fost cu-adevărat o revoluţie. Iliescu a declarat că i-a mai cerut acestuia să demonteze mitul conform căruia noul regim de la Bucureşti ar fi cerut intervenţia ruşilor. 

Mihail Gorbaciov, repere ruso-române

1 martie 1985. Plenara extraordinară a CC al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice îl alege pe Mihail Sergheevici Gorbaciov în funcţia de secretar general al CC al PCUS.

23 aprilie 1985. Mihail Sergheevici Gorbaciov propune trecerea la reforme economice de mare anvergură. Sunt enunţate premisele programului perestroika.

15 ianuarie 1986. Mihail Gorbaciov anunţă la Moscova  că „Uniunea Sovietică propune eliberarea Terrei de arma atomică până la sfârşitul secolului, acţionând pe etape şi într-un mod consecvent, în viitorii cincisprezece ani".

25-27 mai 1987. Vizita oficială în România a lui Mihail Sergheevici Gorbaciov.

4 octombrie 1988. Întâlnire pe teme economice  Gorbaciov-Ceauşescu la Moscova.

7-8 iulie 1989. Bucureşti: Ceauşescu şi Gorbaciov la un pas de a se lua la bătaie în urma unei întâlniri private într-o fosta vilă de protocol din Cartierul Primăverii.

2-3 decembrie 1989. Întâlnirea la nivel înalt SUA-URSS de la Malta. 

4 decembrie 1989. Ultima întâlnire bilaterală Ceauşescu-Gorbaciov. În mod diplomatic, Gorbaciov îi dă semnalul că trebuie să renunţe la putere.

Înghesuială pe lista invitaţilor

Alături de fostul preşedinte sovietic, la masă au luat printre mulţi invitaţi pe sprânceană, precum cei doi foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ambasadorii Alexander Churilin (Rusia) şi Andreas von Mettenheim (Germania), acţionarul de la Dinamo Nicolae Badea, patronul Asesoft, Sebastian Ghiţă şi Bogdan Enoiu, de la McCann Erickson. La eveniment au mai luat parte patronul Elvila, Viorel Cataramă, Bobby Păunescu, dar şi controversatul om de afaceri Ovidiu Tender.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite