China: Google Books este acuzată de piratarea a mii de cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China: Google Books este acuzată de piratarea a mii de cărţi
China: Google Books este acuzată de piratarea a mii de cărţi

Societatea pentru drepturi de autor asupra operelor scrise din China a acuzat Google, miercuri, de piratarea a mii de cărţi chinezeşti, în scopul introducerii acestora în biblioteca sa online, informează BBC News, în ediţia sa electronică.

Cel puţin 17.992 de cărţi au fost scanate şi încorporate în catalogul de cărţi online Google Books, potrivit organizaţiei chineze.

"Google a încălcat o regulă larg acceptată în materia drepturilor de autor, potrivit căreia este necesară o autorizaţie şi plata drepturilor înainte de scanarea şi utilizarea de lucrări protejate de copyright", a spus Zhang Hongbo, director al societăţii chineze pentru drepturi de autor.

Potrivit lui, cel puţin 570 de autori chinezi au fost afectaţi, inclusiv responsabili oficiali şi personalităţi chineze de prim rang.

Reprezentanţii Google au declarat pentru BBC News că sunt conştienţi de problema ivită şi au precizat că au început să investigheze elementele care au dus la aceste cauze. Cele 110.000 de cafe-net-uri din China trebuie să utilizeze software-ul, pentru a controla accesul la site-urile considerate "dăunătoare şi subversive", informează sursa citată.

"Niciunul dintre autorii pe care i-am contactat nu ne-a spus că ar fi fost informat de Google în legătură cu utilizarea operelor lor" şi nici plătiţi pentru acest lucru, a adăugat Zhang, care susţine că lista de plângeri venite de la autori şi editori chinezi în legătură cu preluarea neautorizată a lucrărilor lor creşte de la o zi la alta.

Societatea chineză pentru drepturi de autor vrea să ajungă la un acord amiabil cu Google în legătură cu această chestiune, însă nu exclude posibilitatea unei acţiuni în justiţie.

Google a digitalizat, începând din 2005, milioane de lucrări protejate de drepturi de autor, aflate în bibliotecile universităţilor americane. La sfârşitul lui 2008, compania a ajuns la un acord cu deţinătorii drepturilor de autor americani, însă acordul este privit cu suspiciune de europenii aflaţi în aceeaşi situaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite