Israelul cere schimbarea legilor războiului după publicarea raportului Goldstone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut marţi guvernului său să prezinte propuneri pentru amendarea legilor internaţionale ale războiului, după publicarea raportului Goldstone, care acuză Israelul de crime de război comise în Gaza în iarna trecută, relatează AFP.

Cabinetul de securitate israelian s-a reunit pentru a dezbate consecinţele raportului, dar nu a discutat despre eventuala formare a unei comisii de anchetă asupra campaniei militare israeliene din Gaza, cum spunea presa.

"Premierul a cerut organismelor guvernamentale competente să analizeze o iniţiativă pentru amendarea legislaţiei internaţionale a războiului, în vederea adaptării ei la expansiunea terorismului mondial", a spus biroul premierului.

Israelul a suferit o înfrângere diplomatică atunci când Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat cu o amplă majoritate raportul Goldstone, vineri. Raportul acuză armata israeliană, precum şi grupările palestiniene, că au comis crime de război în ofensiva din Gaza din iarna trecută, soldată cu moartea a 1.400 palestinieni.

Multe voci au cerut, în Israel şi în afară, formarea unei comisii de anchetă israeliană asupra acelor evenimente, dar miniştrii guvernului de dreapta se opun.

Vicepremierul Sylvan Shalom a spus că "raportul Goldstone este subiectiv şi mincinos, deci nu există motive pentru a aplica vreuna dintre recomandările sale, cum ar fi formarea unei comisii israeliene de anchetă".

Liderii israelieni se tem că raportul va fi adoptat de Consiliul de Securitate al ONU şi apoi transmis Curţii Penale Internaţionale de la Haga, ce ar putea demara urmăriri penale împotriva unor comandanţi sau politicieni israelieni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite