Goana după un loc la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi siguri că îşi vor înscrie copilul la grădiniţă, părinţii îşi de depun încă de pe acum dosarele. Deşi înscrierile vor avea loc abia la începutul lunii iunie, unii părinţi din Moldova au început de pe acum să facă turul grădiniţelor pentru a vedea unde mai sunt locuri disponibile.

În judeţul Bacău, numărul preşcolarilor care au nevoie de un loc într-o instituţie de învăţământ se apropie de 40.000. Cu toate acestea, micuţii, care au între trei şi şase ani, au la dispoziţie doar 22.000 de locuri în grădiniţe.

Ca să poată face faţă solicitărilor, directorii instituţiilor şcolare, vor trebui să înscrie într-o grupă mai mult de 20 de copii.

Aceeaşi variantă a fost aleasă şi anul trecut, când grupele au fost formate din 25 - 30 de preşcolari. Majoritatea părinţilor nu sunt însă de acord cu aglomeraţia.

54 de grupe la Iaşi

„Îmi duc băieţelul la cămin, dar nu au o sală separată şi mănâncă în acelaşi loc în care se joacă. Este foarte obosit pentru că sunt prea mulţi copii în grupă şi educatoarele nu se poate ocupe de toţi”, a precizat  Ruxandra Stamate, manager în Suceava.

Situaţia este asemănătoare şi la Iaşi, unde Inspectoratul Şcolar a pus la dispoziţie 19 grupe pentru instituţiile cu program normal şi alte 35 la cele cu program prelungit. 

În unele grădiniţe de stat din Iaşi se prezintă zilnic câte doi-trei părinţi care se interesează în legătură cu locurile disponibile pentru copiii lor.

„Vin şi câte patru părinţi pe zi care caută un loc pentru copilul lor. Toţi stau în acealaşi cartier şi toţi au dreptatea lor”, a spus Otilia Cărămidaru, directorul unei grădiniţe din Iaşi.

La Suceava, cele nouă grădiniţe cu program prelungit au toate locurile ocupate deoarece părinţii au început să-şi depună dosarele încă din ianuarie.

Fraţii au întâietate

Atunci când se fac grupele de copii, în majoritatea grădiniţelor din Moldova se ţine cont de două criterii: dacă micuţii au alţi fraţi în aceeaşi unitate de învăţământ şi dacă familia locuieşte în apropiere.

„Am avut noroc cu locul la grădiniţă pentru că locuim şi în zonă şi mai avem o fetiţă înscrisă tot aici”, a spus Oana Lupu, mama unei fetiţe care urmează să meargă la grădiniţă de anul viitor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite