Goana după cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend, marile magazine s-au umplut de clienţi grăbiţi să achiziţioneze tot ce trebuie pentru masa de Paşte. Oamenii s-au grăbit să ajungă la supermarketuri pentru a evita aglomeraţia din Săptămâna Mare, însă de ce le-a fost frică tot nu au scăpat: au găsit cozi peste tot.

Fie că au venit doar să ia „pulsul” pieţei sau să-şi umple coşurile cu produsele necesare mesei festive de Paşte, bucureştenii s-au bulucit ieri la cumpărături. “­M-am gândit să vin astăzi (ieri, n.r.) la Billa, că e şi sărbătoare (Floriile, n.r.) şi scap de cozile de la case, dar văd că la fel au făcut şi alţii”, a spus Cristi Ion, 37 de ani.

Comercianţii spun că la sfârşitul de săptămână ce tocmai a trecut au avut un număr-record de clienţi. Cu toate că bugetul multora a fost redus de criza financiară, pe porţile hipermarketurilor ieşeau cărucioare încărcate cu iepuraşi de ciocolată sau cu cozonaci. “Am venit să îmi cumpăr ce îmi trebuie pentru masa de Paşte şi am cheltuit 250 de lei. Am mai cheltuit ceva şi săptămâna trecută”, a spus Marilena Ghiţă, 48 de ani, venită la Kaufland pentru cumpărături.

Şi în magazinele din Târgu Jiu aglomeraţia a atins punctul maxim în ­weekend. La Kaufland coşmarul a început de afară, din cauza lipsei locurilor de parcare. Cine a ajuns înăuntru a găsit produse la preţuri speciale: mezelurile mai ieftine cu 17%, legumele şi fructele cu 24%, iar brânzeturile cu 10% reducere.

Produse gata preparate

În Drobeta Turnu-Severin, gospodinele preferă să ia totul de-a gata. „Cozonacii îi fac la comandă, prăjiturile la fel, ouăle le-am ­luat din timp. Dacă mielul va fi scump, o să iau nişte pulpe de pui”, a spus Maria Drăgoiu, pensionară.

Nici ploieştencele nu mai petrec prea mult timp la bucătărie şi preferă să stea la cozi. „Eu am luat ouă deja roşite de la Carrefour, pentru că nu ştiu dacă apuc să mai vopsesc zilele următoare”, a declarat Mioara Pascu.

La Billa Ploieşti cel mai ieftin este cozonacul, care, la promoţie, costă 3,99 de lei. „Când e ieftin, parcă se merită să iei şi să nu te mai omori să faci acasă, că de la o vârstă nu mai poţi să te munceşti cu aluatul. Eu, de exemplu, o să cumpăr. Cred că o să cheltuiesc cel mult 200 de lei”, a declarat Amalia Iordache, pensionară.

Puiul înlocuieşte mielul

Chiar dacă preţurile sunt mai mari decât anul trecut, oamenii spun că au economisit cât au putut pentru avea parte de o masă de Paşte cât de cât îmbelşugată. Bugetul rezervat pentru masa de Paşte de către braşoveni variază între 200 şi 1.000 de lei. „Masa din acest an ne va costa pe puţin 800 de lei. Am făcut economii şi am înlocuit mielul cu puiul, că e mai ieftin”, a spus Adrian Grigoraş, de 32 de ani.

image


„Carne de miel n-o să iau, pentru că n-am bani. Am pensia mică. O să iau poate un pui”, a declarat, la rândul său, Gavril Moldoveanu.  

Sărbătorile bat criza

Doljenii susţin că vor cheltui pentru masa de Paşte sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar slătinenii spun şi ei că vor scoate din buzunar 500-600 de lei. „Dacă roşesc 50-60 de ouă, mă costă în jur de 200 de lei. Voi cheltui cam 550- 600 de lei pentru masa de Paşte. Anul trecut am dat peste 800 de lei, dar am cumpărat şi cadouri”, a spus Iulia Spiridon, de 46 de ani.

Produsele de Paşte, la control

Cozonacii, ouăle, carnea, sucurile şi prăjiturile au fost ieri în atenţia inspectorilor de la Protecţia Consumatorului, care au vrut să se asigure că oamenii vor consuma de Paşte doar produse proaspete. Au şi depistat nereguli la cei care comercializau produse alimentare în Piaţa Centrală din Craiova.

„Am găsit carne de miel şi de vită fără informaţiile de bază care trebuie inscripţionate, cum ar fi ţara de provenienţă sau data expirării. Eu, personal, nu aş avea încredere să cumpăr produse pe eticheta cărora nu găsesc informaţiile esenţiale despre acestea”, a spus inspectorul principal Camelia Roşoga de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. 

Inspectorii au constatat că ouăle erau păstrate în condiţii improprii. „Am găsit ouă care erau păstrate la temperatura din magazin, nu la rece, aşa cum ar trebui”, a  mai spus Roşoga. În urma controalelor, şapte agenţi economici au primit amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite