"Gloanţe şi bombe" pentru românii din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce italienii sunt chemaţi de primarul Romei să participe la un miting împotriva infracţiunilor comise în special de rromi, extremiştii ameninţă comunitatea românilor cu "gloanţe

În timp ce italienii sunt chemaţi de primarul Romei să participe la un miting împotriva infracţiunilor comise în special de rromi, extremiştii ameninţă comunitatea românilor cu "gloanţe şi bombe".

Pe fondul declaraţiilor făcute de Walter Veltroni, primarul Romei, împotriva minorităţii infracţionale formate din români, acţiunile extremiştilor italieni devin din ce în ce mai radicale.

Sâmbătă, Consulatul României la Milano şi asociaţiile reprezentative ale românilor din Italia au primit scrisori de ameninţare cu bombe şi cu acţiuni criminale împotriva comunităţilor româneşti. La iniţiativa primarului a achiesat şi preşedintele partidului de dreapta Alianţa Naţională, Gianni Alemanno, care şi-a chemat şi el "trupele" la miting.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României, Radu Horumbă, a confirmat, sâmbată, primirea unui mesaj de ameninţare cu bombă, la consulatul român de la Milano, pe fondul tensiunilor crescânde vizavi de comunitatea română din Italia.

Ameninţarea vine după ce primarul Romei, Walter Veltroni, a făcut, în cursul săptămânii trecute, mai multe declaraţii cu privire la infracţionalitatea în creştere generată de români. Mai mult, Veltroni, a chemat locuitorii capitalei italiene să participe, pe 13 octombrie, la un protest faţă de infracţiuniile comise de români.

Potrivit cotidianului "Il Giornale", primarul Romei a luat decizia de a organiza acţiunea de protest ca urmare a faptului că, vineri, 5 octombrie, un italian a decedat, după ce cu 49 de zile în urmă fusese atacat şi bătut de doi hoţi români.

Potrivit presei italiene, victima, în vârstă de 60 de ani, a fost atacată la Roma, în timp ce mergea cu bicicleta, de către doi români în vârstă de 19, respectiv 15 ani. Aceştia intenţionau să-i fure telefonul mobil.

"Avem multe gloanţe şi bombe!"

Conform liderilor asociaţiilor româneşti din Italia, mesajele ameninţătoare la adresa românilor au devenit o obişnuinţă, dar această ultimă ameninţare este mult mai gravă, ea fiind adresată şi Ambasadei şi consulatelor României din Italia.

Conţinutul acestui din urmă mesaj este, de asemenea, foarte dur: "Ajunge dacă voi credeţi că instituţiile noastre vor continua să vă protejeze, aceasta nu va fi suficient. Păziţi-vă spatele, pentru că avem multe gloanţe şi bombe pentru voi; fiţi atenţi la ambasadă, când se vor îndepărta patrulele, vă vom arunca în aer, gunoaielor!", se arată în mesajul extremiştilor italieni.

În acest context, trebuie menţionat şi faptul că din ce în ce mai multe incidente în care au fost implicaţi români din Italia au fost în centrul atenţiei în ultima vreme, oripilând opinia publică: execuţii în plină stradă, tâlhării, lupte între bande rivale etc.

Ca reacţie la situaţia din Italia, Bucureştiul încearcă să acrediteze ideea că problema rromilor, ca principali autori de infracţiuni în Occident, ar trebui să fie gestionată de Uniunea Europeană. Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, declara în cadrul emisiunii "3x3", de la Realitatea TV, că "este într-adevăr o problemă europeană, dar România nu o poate gestiona singură. Trebuie tratată la nivel european. Soluţia este ca aceşti oameni să fie trataţi efectiv ca nişte infractori, nu ca infractori români".

Ideea este susţinută şi de comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, care arăta, într-un interviu acordat, ieri, ziarului italian "La Repubblica": "Chestiunea rromilor sau cea a modului de integrare a lor în ţările care îi găzduiesc priveşte toată Europa, nu o singură ţară. De aceea, este o problemă care trebuie abordată la nivelul UE, poate pe baza experienţei din România", declara Orban pentru "La Repubblica".

De la vorbele primarului…

În ultima vreme, primarul Romei, Walter Veltroni, a făcut unele declaraţii publice care pot fi considerate ca fiind instigatoare. De exemplu, el i-a catalogat pe imigranţii români drept "o problemă socială", subliniind că " situaţia ordinii publice în Roma este mult mai rea după intrarea masivă a românilor.

Sperăm să putem opri această criminalitate brutală pe care oraşul nu o mai poate tolera". Veltroni consideră situaţia atât de gravă, încât a cerut Ministerului de Interne Italian să adopte măsuri speciale, potrivit cărora "ţiganii nomazi" să fie consideraţi imigranţi ilegali, permiţând chiar expulzarea rezidenţilor români şi bulgari dacă sunt consideraţi o ameninţare la siguranţa ţării.

...la faptele extremiştilor

Octombrie. În urmă cu patru zile, o româncă (42 ani) a fost internată cu arsuri grave după ce baraca în care locuia, într-o periferie a Romei, a fost incendiată de persoane necunoscute.

Septembrie. O grupare extremistă, necunoscută, a revendicat incendiul de la Livorno, în urma căruia au murit patru copii români, de etnie rromă. Gruparea a adresat un ultimatum tuturor rromilor din Italia să părăsească ţara până la 15 septembrie, ameninţând că, în caz contrar, vor fi atacate, rând pe rând, tabere, cu consecinţe mai grave decât cele de la Livorno.

Septembrie. Românca Iuliana Pantelimon a fost împinsă, pe linia de metrou, din Roma. În acest moment, femeia se află încă în comă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite