Glasul fanfarei militare Armonia abia se mai aude

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instrumentiştii se gândesc cu nostalgie la vremurile trecute când defilau pe străzi

Ultima zi a lunii aprilie poate fi şi ultima zi în care fanfara va mai exista. Cei de la Armonia nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după această dată când va expira contractul încheiat cu Primăria municipiuluiTârgu-Jiu. Nu se ştie încă dacă din bugetul local pe 2009 s-au alocat bani şi pentru fanfară, în caz contrar aceasta se va desfiinţa şi odată cu ea va muri şi tradiţia.
În momentul de faţă fanfara este compusă din 11 instrumentişti. Nouă dintre aceştia provin din vechea fanfară militară cu o tradiţie de 30 de ani, iar doi dintre ei activează de puţin timp ca membri ai acesteia.
Constantin Fârţă, director la Direcţia de Patrimoniu din primărie, este optimist şi precizează că nu vor fi probleme, iar glasul fanfarei nu se va stinge. „Contractul cu cei de la fanfară  va fi prelungit pe încă un an. Noi avem nevoie de ei, ei au nevoie de noi“, a spus acesta.

Vor doar să „trăiască“


Membrii Asociaţiei Culturale Armonia sunt dispuşi de dragul tradiţiei să nu solicite nici un ban în plus faţă de cei primiţi anul trecut, mai exact 500 de lei. Vor doar ca acest ansamblu să nu moară.
„E greu să se mai formeze instrumentişti pentru fanfară şi asta pentru că în licee nu există profesori specializaţi în astfel de instrumente“, a declarat Gelu Eneştescu, membru fanfară. „De ieri cântăm în parcul central, în fiecare zi de joi şi duminică, câte 2 ore, muzică de promenadă. Avem destul de mulţi ascultători, sunt băncile pline“, a mai declarat Gelu Eneştescu.
Cel mai mare vis al membrilor fanfarei este de a avea o sală de repetiţii. Sunt nevoiţi să se prezinte la eveniment fără să fi repetat în prealabil. Aceştia şi-ar mai dori un sponsor pentru a-şi putea cumpăra un sistem de amplificare şi totodată pentru întreţinerea instrumentelor, pentru că de achiziţionarea altora nici nu poate fi vorba, acestea fiind foarte scumpe.
„Muzica lor este înălţătoare. Ar fi păcat să nu mai cânte. Era foarte frumos cum era înainte. Îmi amintesc de tinereţile mele când te puteai plimba prin parc ascultând fanfara, era un mod foarte plăcut de relaxare“, mărturiseşte Roza Trudza (85 de ani), o pensionară din Târgu-Jiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite