Giurgiu, oraşul birurilordin vamă, se zbate în sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gropile din asfalt şi blocurile dărăpănate sunt embleme ale unui oraş pe care edilii l-au botezat "european"

taxa de ecologizare. Protestul camionagiilor străini a venit la numai o zi după ce şoferii români se răsculaseră împotriva taxei de tranzit a oraşului Giurgiu. Chiar dacă nu mai sunt întâlnite în alte vămi din România, ambele biruri percepute de consiliul local sunt totuşi legale, conform normativelor existente. Oricum, birurile percepute de edilii giurgiuveni nu par să ajute prea mult oraşul.
Gropile din asfalt, scheletele de clădiri şi blocurile cu tencuiala căzută împânzesc municipiul Giurgiu, iar câinii vagabonzi patrulează în voie pe străzi. "Oraşul ăsta e sărac şi defavorizat", s-a plâns un alt om de-al locului, acuzând indiferenţa edililor. Cea mai tristă privelişte din localitate o oferă portul. Flancat de un şantier naval, aflat într-o paragină perfectă şi presărat cu bălării şi moloz, Portul Giurgiu arată ca după bombardament.
Doar clienţii singurului restaurant din zonă şi pescăruşii mai animă împrejurimile. Din peisajul cenuşiu şi trist, sar în ochi doar clădirile primăriei, consiliului local şi Direcţiei de Finanţe. Postate unele lângă altele, acestea formează un adevărat Triunghi al Bermudelor în centrul Giurgiului. "Oraş european", după cum anunţă o pancartă.
Camionagiii răsculaţi au câştigat o bătălie
Ieri, funcţionarii plantaţi de primărie lângă punctul de control au perceput în continuare taxa până în jur de ora 12.00. Apoi tirurile au fost scutite de bir, iar autoturismele au avut şi ele trecere gratuită de la ora 15.00. Chiar şi aşa, taxatorii primăriei s-au aflat în permanenţă în stand-by, aşteptând doar un semnal pentru a coborî din nou barierele.
Întrebaţi despre taxă, aceştia nu au făcut decât să trântească uşa în nas. Primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, a refuzat şi el să vorbească cu presa, fiind în schimb extrem de activ în zona vămii. Potrivit agenţilor vamali, primarul, furios pentru că taxele impuse de administraţia locală erau în pericol, a încercat sâmbătă seara să interzică şi perceperea taxei de pod. "A fost pe aici şi ne-a împins, ne-a zis să nu mai luăm taxa de şase euro, doar aşa, ca să moară şi capra noastră".
Giurgiuvenii, obligaţi să plătească taxa de tranzit
Cu toate că aglomeraţia şi protestele se potoliseră ieri pe la amiază, oamenii din Giurgiu se aprindeau imediat când vorbeau despre taxa primarului. "E incredibil că şi noi, giurgiuvenii, trebuie să plătim ca să tranzităm oraşul", a protestat o localnică.
Cei mai mulţi s-au arătat dezamăgiţi de faptul că banii percepuţi de primărie şi de consiliul local nu se regăsesc în infrastructura oraşului. Numai în primul semestru din 2006, dările percepute în Vama Giurgiu aduseseră primăriei peste 100 miliarde de lei.
Nici măcar prefectul nu poate spune cu exactitate ce s-a întâmplat cu aceşti bani.

Toate taxele locale din zonele de frontieră au fost suspendate
"Administraţiile locale din zonele de graniţă nu vor mai încasa, deocamdată, niciun fel de taxă, până la stabilirea unor condiţii de finanţare a eventualelor probleme pe care le au. Prin punctul de frontieră Giurgiu va fi o trecere mult mai simplă, astfel că şi costurile vor fi mai mici", a declarat, ieri , Mircea Toader, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). În legătură cu situaţia de la Vama Giurgiu, Mircea Toader a spus că în prezent taxa de ecologizare a fost ridicată provizoriu, urmând ca printr-o hotărâre a consiliului local, aceasta să fie suspendată până la stabilirea cadrului legal privind aceste taxe.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite