Gigi Becali, ţeapă braziliană de 300.000 €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti a „uitat“ să plătească comisionul de transfer pentru doi fotbalişti brazilieni. El susţine că vina este a fostului preşedinte de club, Mihai Stoica. Gigi Becali are din nou probleme: o firmă de impresariat din Brazilia îl acuză că a ţepuit-o cu 300.000 de euro şi l-a acţionat în judecată pentru recuperarea sumei.

Sud-americanii cer judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să-l oblige pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, să le plătească comisioanele de aproximativ 300.000 de euro, în urma transferurilor jucătorilor Jose Xavier Gomes Elton şi Andrey Nazario Afonso.

Firma braziliană Sport Men Consultaria de Atletas Professionais de Futebol (SMCAPF) din oraşul Porto Alegre (Brazilia) cere instanţei să oblige clubul Steaua să plătească 119.048 de euro - remuneraţia pentru transferul mijlocaşului Elton şi 178.000 de euro - pentru transferul portarului Andrey. Motivul: clubul de fotbal nu şi-a achitat obligaţiile financiare prevăzute în contractele de comision pentru transferurile celor doi fotbalişti.

Citeşte aici cererea de chemare în judecată a lui Gigi Becali.

Firma de impresariat susţine că şi-a executat obligaţiile contractuale şi a finalizat transferurile celor doi fotbalişti, dar că Steaua a „uitat" să mai achite partea sa de înţelegere. Brazilienii au mai arătat magistraţilor că i-au convocat, la 21 aprilie 2010, pe oficialii din Ghencea la o discuţie în intenţia de a rezolva problema pe cale amiabilă, dar aceştia nu au dat curs acestei solicitări.

Demisia Consiliului de Administraţie

Gigi Becali a declarat pentru „Adevărul" că el a plătit toţi banii pentru transfer, inclusiv comisioanele pentru impresari, în 2007, atunci când s-a realizat „afacerea" şi că nu are nicio informaţie despre procesul brazilienilor. „Acum am aflat de proces, am sunat şi la club şi nici ei nu ştiu nimic", a răbufnit cel supranumit „latifundiarul din Pipera".

„De documente, contractele de transfer şi cel de comision s-a ocupat Mihai Stoica. Din cauza acestor transferuri, care mi s-au părut în neregulă, întregul Consiliu de Administraţie al clubului a trebuit să-şi dea demisia. Am dat prea mulţi bani pentru fotbalişti, aceştia au jucat puţin şi neconvingător şi am reziliat contractele lor pentru o sumă mult mai mică", ne-a mai precizat finanţatorul Stelei.

El spune că, în cazul în care instanţa l-ar obliga la plata acestor sume de bani, nu exclude să facă plângere penală împotriva fostul director al clubului, Mihai Stoica, în prezent manager general la echipa de fotbal Unirea Urziceni.

„Becali nu voia să apară în acte"

Contactat de reporterii „Adevărul", MM Stoica a declarat că nu ştie nimic despre acest proces. „Nu ştiu de proces, ştiu doar că un club serios trebuie să-şi respecte obligaţiile. Aştept să fiu acţionat în instanţă, nu e nicio problemă, chiar dacă pare o glumă ameninţarea asta", a precizat MM Stoica.

El a adăgat că toate hotărârile la Steaua le lua împreună cu Gigi Becali, doar că „el nu dorea să apară în acte!". Actualul manager general al echipei Unirea Urziceni a subliniat că prima semnătură la Steaua i-a aparţinut în 2003, când s-a efectuat tranzacţia extrajudiciară prin care Becali a preluat echipa din Ghencea, iar ultima în 2007, când a demisionat.

Andrey Nazario Afonso

La dosarul de judecată au fost ataşate două „contracte de comision", din data de 23 februarie 2007, semnate de preşedintele de atunci al clubului Steaua, Mihai Stoica, şi de preşedintele SMCAPF, Tadeus Carlos de Oliveira. În aceste contracte se arată că firma de impresariat s-a ocupat de prospectarea diverselor meciuri de fotbal în vederea recrutării jucătorilor al căror profil poate corespunde cu cel căutat de clubul bucureştean.

„Când Steaua Bucureşti garantează că va cumpăra un jucător nou, se vor furniza informaţii privind trecutul jucătorului, vârsta acestuia, salariul actual al fotbalistului, situaţia familială, istoricul sportivului, indicarea preţului de transfer, informaţii despre managerul jucătorului etc. SMCAPF va acţiona pur şi simplu în privinţa acestora aspecte în numele Steaua Bucureşti. SMCAPF nu este implicat în niciun fel în negocierile purtate în numele jucătorului", se precizează în contract.

"Din cauza acestor transferuri, care mi s-au părut în neregulă, întregul Consiliu de Administraţie al clubului a trebuit să-şi dea demisia."
Gigi Becali
finanţator Steaua

"Aştept să fiu acţionat în instanţă, nu e nicio problemă, chiar dacă pare o glumă ameninţarea asta. Hotărârile le luam împreună cu Becali, doar că el nu dorea să apară în acte."
Mihai Stoica
fost manager general Steaua

Executat silit

Gigi Becali s-a trezit cu sechestru pe 150.000 de euro după ce finanţatorul Stelei a refuzat să achite unei firme medicale un aparat pe care l-a donat, în 2008, Spitalului de copii „Marie Currie". Aparatul valora 150.000 de euro, însă finanţatorul Stelei nu a mai dat banii firmei de la care l-a achiziţionat.

Elton a jucat doar opt meciuri

image

Elton Jose Xavier Gomes

Mijlocaşul Elton Jose Xavier Gomes a fost transferat de la Corinthians Paulista - Brazilia la Steaua Bucureşti în martie 2007. Preţul de transfer dat de mass-media braziliană ar fi fost de aproximativ 800.000 de euro, dar Gigi Becali a declarat că ar fi vorba de 1,3 milioane de euro. Elton a jucat opt meciuri pentru Steaua şi a dat  un singur gol.

În luna iunie 2007, fotbalistul a semnat cu gruparea Al Nasr din Arabia Saudită. Becali a  explicat în momentul despărţirii că acest contract ar fi fost reziliat întrucât trebuia să plătească încă 800.000 de euro unei firme de consultanţă, peste suma de transfer. Portarul Andrey Nazario Afonso a fost transferat de la Clube Atletico Paranese- Brazilia la Steaua în decembrie 2006. Ziariştii brazilieni au anunţat preţul de contract ca fiind 500.000 de euro.

În octombrie 2007, jucătorul şi-a reziliat contractul cu clubul bucureştean, după ce a fost trimis la echipa a doua, care evolua în Liga a III-a. Andrey s-a transferat la echipa brazilină Cruzeiro Esporte Clube.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite