Gigi Becali a scuipat secera şi ciocanul în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecat să doneze 500.000 de euro românilor din satul bulgăresc Rabova, finanţatorul Stelei s-a întors cu banii acasă după ce a văzut simbolul comunist la intrarea în localitate. În urma

Plecat să doneze 500.000 de euro românilor din satul bulgăresc Rabova, finanţatorul Stelei s-a întors cu banii acasă după ce a văzut simbolul comunist la intrarea în localitate.

În urma articolului pe care ziarul Adevărul l-a publicat săptămâna trecută, despre situaţia populaţiei de limbă română din Bulgaria, la cererea etnicilor români din această ţară, Gigi Becali s-a hotărât să finanţeze reparaţiile la o biserică, singura din Bulgaria în care se slujeşte în limba română, dar şi pentru construirea unor şcoli cu predare în limba română.

"Excursia" filantropică s-a soldat cu adevărate crize de nervi pentru latifundiarul din Pipera. După ce a donat în scârbă 25.000 de euro comunităţii de români, Becali a părăsit Bulgaria scuipând monumentul uitat de pe vremea comunismului la intrarea unuia dintre satele de la nord de Dunăre. Oamenii încă îl mai aşteptau cu masa pregătită.

Vineri dimineaţă, la ora şase, însoţit de câteva televiziuni, Gigi Becali a pornit la drum cu o geantă în care pusese cinci sute de mii euro, bani pentru a sprijini românii din Bulgaria. Televiziunile roiau în jurul caravanei, camerele de filmat neiertând niciun gest al miliardarului. Drumul a fost unul cu un ocol de aproape o sută de kilometri, dar şi cu pauze mari la staţiile de benzină din Bulgaria. Aici Becali arunca cu sute de euro, spectacolul fiind mană cerească pentru cameramani.

Spre seară, în jur de ora cinci, cele şase maşini de lux au ajuns în satul Rabova, ultima localitate bulgărească de la graniţa cu România şi cu Serbia.

Nervi anticomunişti

Un sat foarte sărac şi cu o populaţie mult îmbătrânită. La intrarea în localitate te întâmpină un monument cu secera şi ciocanul, uitat de pe vremea lui Todor Jitkov, ultimul preşedinte comunist. Vederea acestuia i-a produs lui Gigi Becali o adevărată criză de isterie, drept care nu a mai zăbovit mai mult de cincisprezece minute printre românii din Bulgaria.

Oamenii l-au întâmpinat cu tobe, cu pâine şi sare, în timp ce clopotele băteau la biserică. Se voia o adevărată sărbătoare acolo. În satul Rabova trăiesc cinci sute şaizeci de români, o comunitate destul de numeroasă. Cu toate acestea, la biserică erau puţin peste cincizeci de persoane. Mulţi dintre ei nu ştiau cine este Gigi Becali. Accentul bulgar cu care cei de acolo vorbeau limba română a fost un alt motiv pentru care Becali a dat drumul bombăniturilor în stilu-i atât de bine-cunoscut.

A ieşit din biserică apostrofând comunitatea pentru faptul că nu a dat monumentul comunist jos şi a donat numai două zeci şi cinci de mii de euro pentru că s-a închinat.

Venit, pupat, scuipat

La rugămintea televiziunilor, a făcut un popas la monumentul comunist, pe care l-a scuipat. "Aici ar fi trebuit să vină comuniştii, adică Stolojan, Iliescu şi Vadim Tudor, nu eu, un creştin", a bolborosit latifundiarul.

A demarat în trombă cu coloana de şase maşini direct spre bacul din Vidin, lăsându-i cu ochii-n soare pe românii care îl aşteptau cu masa pusă în Vidin, Bregova şi alte câteva sate.

S-a dovedit astfel faptul că nici Gigi Becali, şi nici unii reprezentanţi ai presei din România, prezenţi în excursia de peste Dunăre, nu au fost prea interesaţi de situaţia românilor din Bulgaria, de adevăratele probleme ale comunităţilor de acolo.

Banii, înapoi

Preşedintele Asociaţiei tinerilor români din Bulgaria, precum şi oamenii care l-au aşteptat pe Becali au rămas profund dezamăgiţi, aceştia manifestându-şi intenţia de a-i returna banii.

Ivo Gheorghev, preşedintele Asociaţiei Românilor din Bulgaria, ne-a spus că nu se aştepta la aşa ceva. "Noi l-am invitat pe domnul Becali să vină să vadă situaţia de aici, să vedem cum ne poate ajuta, să vorbim de proiecte pentru viitor, de ajutorarea copiilor pentru ca ei să poată învăţa limba română, nu să vină să ne arunce două zeci şi cinci de mii de euro. El mi i-a dat mie în mână, dar eu aş vrea să-i dau înapoi. O să vorbesc săptămâna viitoare cu toţi oamenii din sat şi, dacă cineva vrea să-i primească, mergem împreună la Bucureşti la domnul Becali să-i dea înapoi. Dacă nu îşi asumă nimeni responsabilitatea, eu o să merg să-i returnez banii. Aici suntem oameni demni, care am rămas români după o sută de ani de bulgarizare forţată, nu ruşi, bolşevici şi beţivi, cum ne-a considerat el", a precizat Gheorghev.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite