Gigi Becali, falimentul sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în blocaj financiar şi fără nicio perspectivă politică, patronul Stelei se confruntă acum şi cu prăbuşirea echipei de fotbal. Clubul Steaua, instrumentul care l-a lansat pe Becali în viaţa publică, atârnă acum de gâtul acestuia ca o piatră de moară: probleme financiare, lipsă de performanţă şi antipatia suporterilor.

Gigi Becali a preluat clubul Steaua la începutul lui 2003 după un scandal monstru. S-a luptat cu Viorel Păunescu, preşedintele de atunci al clubului, pentru pachetul majoritar de acţiuni. După ce a devenit proprietarul a 51% din acţiuni, Becali a preluat treptat tot clubul, Păunescu şi Piţurcă primind ulterior sume de bani pentru a renunţa la părţile lor.

În cei cinci ani care s-au scurs de la acel moment, Gigi Becali s-a dovedit a fi şi înger, şi demon pentru gruparea din Ghencea.

Finalul însă este unul trist pentru el. După ce, sub comanda sa, Steaua a luat două campionate, a reuşit trei calificări consecutive în Liga Campionilor şi a jucat o semifinală de Cupa UEFA, acum clubul a ratat totul: cu chiu cu vai a devenit vicecampioană, dar sub anatema a două scandaluri („Bricheta” şi „Valiza”) a ratat Cupa României şi a fost eliminată din orice competiţie europeană. Lotul îi este decimat de vânzări şi cumpărări haotice  de jucători, probleme financiare şi reacţii violente „anti-Gigi”, din partea suporterilor.

Finanţator şi antrenor

Cât a fost Victor Piţurcă antrenor în Ghencea, Gigi Becali nu a fost lăsat să se amestece în treburile echipei. Piţi a fost  însă doar primul din lungul şir al antrenorilor stelişti care au demisionat după un conflict cu Becali. Din vara lui 2004 până în 2007, singurul scut al echipei a fost preşedintele de atunci, Mihai Stoica. Acesta nu a putut însă împiedica umilirea lui Walter Zenga, antrenorul adus de el după plecarea lui Piţi. 

Calificarea în grupele UEFA, eliminarea Valenciei şi şansele mari la titlu s-au şters cu buretele. Zenga a fost demis de Gigi în timpul returului 2004-2005. Următoarea victimă, Oleg Protasov. Ucraineanul a ratat intrarea în Liga Campionilor, dar a reuşit un parcurs de senzaţie în grupele UEFA. Oleg a plecat în Ucraina. Următorul a fost Olăroiu.

După o calificare în Liga Campionilor şi un campionat, a plecat la arabi din cauza presiunii create de Becali care voia să-i impună echipa. Între timp, Becali mazilea fostele glorii care lucrau la Steaua. Este cazul lui  Bumbescu şi al lui Sătmăreanu, care au fost daţi afară de la Centrul de Copii şi Juniori.

O altă glorie, Lăcătuş, a fost forţat să-şi dea demisia de două ori: o dată din  funcţia de preşedinte şi a doua oară, din cea de antrenor. Gigi nu a avut nici cel mai mic respect nici faţă de naşul său, Gheorghe Hagi, declarat cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor. L-a umilit  în public. „Hagi este un sălbatic. Am încercat să-l integrez la Steaua. Degeaba, iar ca antrenor este 0”, a declarat Becali înainte ca Hagi să-şi dea demisia.

Transferuri „marca Gigi”

Patronul Stelei şi-a arogat în ultimii ani atât merite de antrenor, cât şi de manager sportiv. Nu a reuşit decât să dinamiteze o echipă competitivă construită cu banii săi, dar cu strategiile lui Mihai Stoica şi Victor Piţurcă.

Sorin Paraschiv.  Vândut cu 500.000 de euro, deşi era piesa de rezistenţă a echipei în linia mediană.

Mihai Pleşan. Cumpărat cu un milion de dolari, nu mai are nici statut de rezervă.

Pepe Moreno. Nu i s-a prelungit contractul, deşi acum este dorit înapoi.

Habibou. Golgheter la actuala lui echipă, Charleroi (Belgia).

Mendoza.  Golgheter la echipa Monarcas (Mexic).

Nicolae Dică. Coordonatorul de joc al echipei a fost vândut cu 1,7 milioane de euro.

Salariile la Steaua se ridică la o jumătate de milion de euro pe lună. Se adaugă cheltuieli cu chiria pentru baza sportivă şi cu utilităţile şi taxe către stat, care-i mai scot din buzunar lui Becali o sută de mii de euro lunar.

O jucărie prea scumpă

Într-o emisiune la TVR, Becali a afirmat că a cheltuit cu Steaua aproximativ 70 milioane de euro, la care se adaugă alţi 10 milioane de euro cheltuite cu baza sportivă. În acelaşi timp, ar fi obţinut venituri de 40 milioane de euro. Pierderea totală ar fi deci de 40 milioane de euro, bani pe care patronul echipei i-a dat din buzunar. Patronul Stelei a luat 500.000 de euro de la prietenul său Olăroiu, cămătarii transmiţându-i că nu-l mai împrumută cu bani din cauza lipsei de solvabilitate.  Un avantaj al atragerii altor investitori ar fi reducerea cotei de cheltuieli pe care trebuie să o acopere Gigi Becali.

“Voi vinde jucătorii cu 200-300.000 de euro salariu ca Rădoi sau Goian şi-i voi aduce pe Liţu şi Tudose care sunt tineri şi le dau maximum 70.000 de euro pe an”, a declarat Becali. Presa sportivă a publicat, zilele trecute, informaţia că Becali ar fi luat împrumut 4 milioane de euro de la Vasile Turcu, acţionar la Dinamo, tot pentru a-şi acoperi cheltuielile cu clubul. Lipsa acută de fonduri l-a făcut pe Becali să se gândească să vândă 40% din acţiunile clubului, tranzacţie în urma căreia ar spera să obţină circa 25 milioane de euro.

„Becali nu are nimic de-a face cu sportul”

Ovidiu Oană este specialist în management sportiv şi profesor universitar la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS). Consideră că Gigi Becali nu are nicio legătură cu sportul. „De regulă, cluburile de fotbal sunt organizate ca societăţi pe acţiuni, în care partea de management este formată din specialişti. În cazul clubului Steaua, vorbim de un club de fotbal finanţat din surse nedefinite, de către un personaj care nu urmărea decât publicitate pentru propria persoană. Cluburile sportive sunt un gen de întreprinderi economice speciale.

Gigi Becali nu are însă nimic de-a face cu sportul, cu sentimentul sprotiv şi nici cu activitatea economică din acest domeniu”,  spune profesorul Oană. În ceea ce priveşte patronatul, acesta consideră că cel de la Steaua „ar putea să fie comparat cu Timişoara sau Cluj, numai că există mari diferenţe de management. Pe lângă faptul că, la cele două cluburi din Ardeal şi Banat s-au făcut altfel investiţiile, acolo chiar există sentiment sportiv pur. Cei de acolo vor să dărâme dominaţia echipelor din Bucureşti şi luptă pentru club, nu pentru patron.

La fel este şi cu publicul-ţintă. La Cluj şi Timişoara, suporterii sunt motivaţi să vină la stadion, să susţină clubul, nu sunt plătiţi pentru a-l susţine pe patron. S-a văzut cât de contraproductivă este această politică, pentru că, până la urmă, s-a întors împotriva patronului de la Steaua”, susţine Ovidiu Oană. 

Steaua, clanul Becali

Principala strategie managerială a lui Gigi Becali a fost aceea de a-şi instala rudele pe funcţii de conducere. În afara lui Valeriu Argăseală, actualul preşedinte al clubului, şi Iulian Ghiorghişor, director economic, în Ghencea tronează clanul Becali.

Virgil Becali (văr de gradul al III-lea) – consilierul personal al lui Gigi.

Teia Sponte (văr primar) – vicepreşedinte al clubului, trecut pe „linie moartă” după scandalul „Valiza”.

Petre (cumnat) şi Vasile Geambazi (nepot) – au preluat acţiunile lui Gigi după ce finanţatorul a început să intre în atenţia DNA.

Lucian Becali (nepot) – deţine 4% din acţiuni.

Valentin Becali (fiul lui Virgil) – antrenor al grupei ’93, din cadrul Centrului de copii şi juniori.

Marius Ianuli (nepot de gradul al II-lea) – team-manager

Un singur campionat în ultimii trei ani

Steaua a cunoscut un recul pe plan intern după cele două campionate câştigate consecutiv. În schimb au reuşit trei participări consecutive în Liga Campionilor, dar şi acolo au scăzut de la an la an, reuşind în această ediţie doar un punct.  Total neinteresaţi de Cupa României, roş-albaştrii au luat campionatul în 2004-2005 şi 2005- 2006, pentru ca, în 2006-2007, Steaua abia a reuşit, în dauna celor de la CFR Cluj, un nesperat loc doi care o trimitea în preliminariile Ligii Campionilor.

Sezonul trecut, roş-albaştrii au capotat lamentabil în ultima etapă pierzând titlul după un final marcat din nou de presiunile lui Becali. În Ligă au decăzut în acelaşi ritm. După ce în prima participare a luat locul trei calificant în UEFA, steliştii au obţinut doar ultimul loc în grupă în ultimele două ediţii, sezonul acesta fiind un dezastru, doar un singur punct câştigat.

Sezonul    Campionat     Cupe europene       

2005-2006     Locul 1    semifinală Cupa UEFA
2006-2007    Locul 2    grupe Liga Campionilor loc 3
2007-2008    Locul 2    grupe Liga Campionilor loc 4
2008-2009  Locul 4(tur)    grupe Liga Campionilor loc 4  (eliminată fără a putea juca  în UEFA)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite