Gigacalorii mai scumpe cu 15% în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardelenii fără centrale de apartament vor plăti mai mult la căldură. Preţul gigacaloriei va creşte în oraşele din Transilvania racordate la reţele centralizate de termoficare cu 15%. Cea mai scumpă căldură o vor plăti băimărenii.

Primele zile de toamnă au adus zile reci, cu temperaturi care s-au situat constant sub 10 grade Celsius.

În mai multe oraşe din Ardeal, regiile de termoficare au început să furnizeze căldură în apartamentele conectate la sistemul centralizat.
Odată cu aceasta oamenii încep să se întrebe cât va costa căldura anul acesta.

Pentru cei racordaţi la reţelele orăşeneşti de termoficare, costurile depind de sumele cu care consiliile locale subvenţionează, în funcţie de bugetul propriu, preţul la căldură. Persoanele care au centrale de apartament pot beneficia de subvenţii numai dacă venitul pe cap de familie nu depăşeşte 615 lei.

Căldură mai scumpă cu 15%

Dintre oraşele-reşedinţă de judeţ din Transilvania unde există un sistem de termoficare centralizat, cea mai „ieftină” căldură o vor avea orădenii. Aceştia vor plăti 123 de lei pe gigacalorie.

La polul opus se află locuitorii din Baia Mare, unde  gigacaloria va costa 284 de lei. La Cluj şi Târgu Mureş preţul căldurii se situează între aceste limite. Regiile de termoficare estimează că faţă de anul trecut, preţul gicacaloriei în sistem centralizat creşte în toate oraşele din Ardeal cu aproximativ 15%.

Pe lista neagră

Din cauza preţului tot mai ridicat al energiei termice, mai multe asociaţii de proprietari sunt trecute pe lista neagră a rău-platnicilor, riscând să rămână cu caloriferele reci la iarnă.

În topul restanţierilor se află asociaţiile de proprietari din Târgu Mureş, care au datorii de 3,2 milioane de lei la furnizorul local de energie termică. În Oradea, o singură asociaţie de proprietari are datorii ce se ridică la 210.000 de lei, iar 30 de asociaţii au fost debranşate din această cauză.

Varianta privată

Regiile autonome de termoficare au dispărut din celelalte reşedinţe de judeţ din Ardeal, locatarii instalându-şi centrale termice proprii sau de bloc. În Alba Iulia au mai rămas aproximativ 80 de persoane branşate la centrala termică a oraşului. În Sibiu, centralele termice de cartier au început să se închidă din 2004. SC Energie Termică, subordobată Consiliului Local Sibiu, mai gestionează doar trei blocuri ANL.

Pe piaţa sibiană a pătruns o firmă olandeză Nounsib, care furnizează căldură la 900 de consumatori din cartierul sibian Hipodrom. În Bistriţa, 113 familii au primit ajutor de urgenţă pentru a-şi instala centrale proprii. În Satu Mare, marea majoritate a locuitorilor au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în urmă cu 10 ani, multe dintre centralele termice de cartier fiind transformate în săli de sport.

Bani pentru centrale

Persoanele care nu sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare pot  beneficia de subvenţia pe gaz. Cel mai mic ajutor social se ridică la 16 lei şi este atribuit celor care au un venit pe cap de familie între 540 şi 615 lei. Familiile care au un venit mai mic de 155 de lei pe persoană pot primi 54 de lei. (Au contribuit: Georgiana Anghel, Mica Sváb, Valeriu Russu, Iosif Gligor şi I0ana Gavrău)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite