Ghişeele blocate de o grevă de două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20.000 de funcţionari publici din toată ţara s-au aflat ieri în grevă de avertisment timp de două ore, între 8.30 şi 10.30.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de prevederile ordonanţei de guvern ce vizează neplata orelor suplimentare, eliminarea unor sporuri salariale şi anularea premiilor pentru toate categoriile de personal.

În prezent, salariul unui funcţionar public porneşte de la 700 lei şi poate ajunge până la 1.800, în funcţie de vechime şi de sporuri.

Potrivit unor surse din Ministerul Muncii, un funcţionar cu studii medii are un salariu de 1.700 de lei. Fără sporuri, acesta va lua în jur de 900 de lei.

În aceste condiţii, reducerea sau anularea unor sporuri şi stimulente acordate funcţionarilor publici va duce la diminuarea semnificativă a salariilor bugetarilor şi va face ca venitul mediu al angajaţilor din administraţia publică să scadă la 900-1.000 lei, de la 1.700 lei, cât luau în 2008.

45.000 de funcţionari ameninţă cu noi proteste

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat că peste 45.000 de funcţionari din administraţia publică locală vor intra pe 9 martie în grevă generală, în cazul în care Guvernul va adopta ordonanţa ce vizează neplata orelor suplimentare şi eliminarea sporurilor. 

Guvernul a propus reducerea cheltuielilor bugetare în acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare şi eliminarea a 18 sporuri şi indemnizaţii.

Angajaţii şi-au câştigat sporurile în instanţă

Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vaslui vor rămâne cu sporurile de peste 800.000 de lei câştigate în instanţă, printr-o hotărâre dată în noiembrie 2008 de Tribunalul Vaslui.

Conducerea CJP Vaslui consideră că totul este legal şi aşa este cel mai bine pentru salariaţi să-şi primescă drepturile. De altfel, ca toţi cei 65 de angajaţi, şi cei trei directori ai instituţiei au primit, fără a avea o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată, câte 38.000 de lei fiecare.

„Am decis să retragem recursul făcut la sfârşitul anului trecut, la Curtea de Apel Iaşi, pentru că am considerat că aşa este mai bine. Banii primiţi de salariaţi erau nişte drepturi legale, pe care nu le-au încasat la timp şi le-au câştigat în instanţă. Ceea ce am făcut se încadrează în lege şi de aceea nu văd care ar fi problema“, a declarat, ieri, Emil Bănceanu, directorul CJP Vaslui.

Cei 65 de salariaţi au dat în judecată, în 2008, instituţia unde erau încadraţi, pentru a-şi recupera două sporuri, suplimentul postului şi cel al treptei de salarizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite