Ghiozdanele, mai uşoare în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Vest au limitat greutatea cărată de elevii din clasele mici în genţile de şcoală pentru a nu le deforma coloana vertebrală Elevii finlandezi nu au ghiozdane, iar cei

Ţările din Vest au limitat greutatea cărată de elevii din clasele mici în genţile de şcoală pentru a nu le deforma coloana vertebrală

Elevii finlandezi nu au ghiozdane, iar cei francezi stochează temele pe memory-stickuri. Elevii spanioli cară genţi de şcoală de maximum trei kilograme.

Problema ghiozdanelor supraîncărcate ale elevilor a fost rezolvată în ţările occidentale de mai bine de 10 ani.
Unele, cum este cazul Finlandei, au eliminat cu totul genţile de şcoală, temele elevilor finlandezi fiind rezolvate la şcoală, în timpul orelor de curs. În Franţa, în multe dintre regiuni, elevii primesc temele pentru acasă pe memory-stickuri.

Ghiozdanul greu, dus de părinte

În Italia există o lege prin care cei mici trebuie însoţiţi la şcoală de către părinţi pentru ca aceştia să le ducă ghiozdanele. Ionel Adjudeanu, 45 de ani, părintele unui elev român din Torino, spune că el îşi duce copilul la şcoală pentru că ghiozdanul gol cântăreşte 2 kilograme, iar plin ajunge la 16.

"Soluţia ar fi ca cei mici să-şi facă cea mai mare parte din teme la şcoală, iar acasă să-şi ia câte un caiet, două, ca să nu mai fie nevoiţi să-şi care toate rechizitele", spune Ionel Adjudeanu.

Şi în Marea Britanie, elevii trebuie însoţiţi la şcoală, în caz contrar părinţii primind amenzi serioase. Nina Taylor, preşedinta Asociaţiei BackCare, citată de BBC News, declara că "noi credeam că elevii nu ar trebui să poarte ghiozdane mai grele de 10% din greutatea corpului lor, pentru că e evident că genţile grele le vor schimba postura".

15 minute până la şcoală

În Spania există o recomandare a specialiştilor în probleme de coloană, de a cărei aplicare se ocupă fundaţia Kovacs, care arată că greutatea ghiozdanului pe care un elev îl poartă în spate nu trebuie să depăşească 10-15% din greutatea copilului, cu condiţia ca drumul între şcoală şi casă să nu dureze mai mult de 15 minute.

Cursurile împărţite în fascicule independente şi dulăpiorul de la şcoală, în care elevul îşi păstrează cărţile, caietele şi rechizitele, sunt soluţiile adoptate de multe instituţii de învăţământ spaniole pentru ca ghiozdanele elevilor din clasele primare să nu devină o povară. Astfel, ghiozdanele celor mici cântăresc, în medie, trei kilograme. (Au contribuit Simona Topciu, Milano, şi Alina Paun, Castellon)

Trolere numai pentru liceeni

În cazul elevilor spanioli din clasele mai mari, situaţia este diferită. În urma unui studiu realizat de fundaţia Kovacs, s-a constatat că ghiozdanul elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani este, în medie, de opt kg. De aceea ei folosesc ghiozdane pe rotile. "Dacă se foloseşte corect, un troler este soluţia ideală pentru prevenirea afecţiunilor de coloană la copii", spune dr. Maria Bâtu, medic pediatru în provincia Castellon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite