Ghiocelul dobrogean, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Babadag este cea mai mare rezervaţie de ghiocei din România

Ghiocelul înfloreşte mai întâi la Babadag şi apoi în restul ţării. 

În nordul Dobrogei există cea mai mare rezervaţie de ghiocei din România. Situl de la Babadag este înscris pe lista Natura 2000, care reuneşte ariiile naturale protejate de importanţă naţională şi europeană.
„Un astfel de ghiocel se întâlneşte doar în nordul Dobrogei, în Republica Moldova şi în Crimeea, fiind înscris pe Lista Roşie a speciilor periclitate”, a declarat cercetătorul ştiinţific Mihai Petrescu, de la Institutul de Cercetări Ecomuzeale Tulcea. Ghiocelul se întâlneşte cu precădere în pădurile de tei şi cărpiniţă şi în zonele de stepă. În podişul nord-dobrogean, în suprafaţă de 80.000 hectare, plăpândele flori ale primăverii răsar în regiunea Măcin - Isaccea - Teliţa - Babadag - Enisala.


Negustori de flori rare
Localnicii privesc ghiocelul dobrogean nu ca o minunăţie a naturii, ci ca pe o sursă de câştig. Aşa se face că timp de două luni - februarie şi martie -  pe marginea drumurilor se fac bani frumoşi din vânzarea bucheţelelor de ghiocei. Administratorul podişului dobrogean este Direcţia Silvică Tulcea, care se preocupă mai mult de protecţia lemnului din pădure decât de cea a ghioceilor. Cercetătorul ştiinţific Mihai Petrescu nu vrea să facă publice zonele din podiş unde se află cele mai multe exemplare de ghiocei. „Un reprezentant al Grădinii Botanice din Franţa mi-a spus: «cea mai sigură cale de a proteja o specie rară este să nu dai prea multe detalii privind locul unde se află»”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite