Ghidul octogenar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost metalurgist dovedeşte, la 83 de ani, o energie de invidiat. Ieşeanul Ioan Noea, în vârstă de 83 de ani, se plimbă ca ghid în excursii de patru-cinci ori pe an, cântă la cor şi îngrijeşte toată ziua flori.

De cel puţin patru ori pe an, Ioan Noea este ghid de ocazie pentru pensionarii din corul „Seniorul”, care funcţionează pe lângă Casa Armatei Iaşi. Fiindcă ştie la perfecţie marile oraşe, dar şi atracţiile din toate colţurile ţării, octogenarul face recomandări şi planifică majoritatea călătoriilor.

„De regulă grupurile de pensionari trag la mănăstiri, să-şi mai spele păcatele. Deşi călătoriile le începem din nordul Moldovei, ajungem să colindăm şi zone precum Braşovul, Vrancea sau Buzău”, povesteşte Ioan Noea. Bătrânul stabileşte itinerariile împreună cu colegii

din cor, închiriază un microbuz şi porneşte în căutarea aventurii alături de soţie, parteneră în toate călătoriile. În călătoriile sale, Noea se dovedeşte a fi la fel de energic ca în tinereţe şi nu se dă în lături să urce la pas cele mai dificile trasee turistice.

Excursie cu „nuntă”

Rafturi de fotografii stau mărturie că familia Noea a admirat peisaje idilice, dar s-a şi distrat alături de grupurile de pensionari cu care a colindat meleagurile ţării.

„La Sătic, un sat situat în judeţul Argeş între culmile Munţilor Iezer - Păpuşa şi Piatra Craiului, când am fost în urmă cu patru ani, ne-am acordat premii trăsnite între noi pentru amuzament. Ne-am pus cerşafurile albe de pe pat peste noi şi am organizat o nuntă ţărănească, formală evident, unde am respectat tradiţiile”, îşi aminteşte amuzat Ioan Noea.
 
Cele mai recente piscuri pe care a urcat pensionarul de 83 de ani sunt Rarăul, Piatra Craiului şi Ceahlăul. „Până acum am reuşit să urc de nouă ori pe Ceahlău şi de fiecare dată mi s-a părut tot mai frumos muntele. Ne mai dorim să ajungem să vizităm Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Pasul Tihuţa”, povesteşte Ana Noea, soţia ieşeanului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite