VIDEO Gheorghe Sava, unchiul Angelei Ciochină: „Am găsit-o cu viermi pe spate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista de succes a anilor ’80 a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost găsită de rude în casa părintească într-o stare de degradare fizică şi psihică extremă.

Departe de lume şi cu dorinţa de a se izola de tumultul cotidian, artista s-a retras din Bucureşti în comuna natală Urecheni în urmă cu trei ani. Angela s-a mutat în casa părintească din judeţul Neamţ după ce Valerian, tatăl său, s-a stins din viaţă la 82 de ani. „Era un om respectat de toată comunitatea pentru că a fost preot paroh în sat vreme de peste 30 de ani", spune viceprimarul Ioan Tănăselea. Cu un an înainte de moartea tatălui, Angela a fost afectată şi de pierderea surorii sale Julieta, pictoriţă.

Citiţi şi:

Starea de sănătate a Angelei Ciochină se ameliorează

Artist uitat de lume, mort în incendiu

Cele două decese petrecute la scurt interval de timp au determinat-o să lase Capitala şi să se stabilească la Urecheni. „În cei trei ani a fost ajutată de mai multe femei din sat să-şi administreze banii şi să se îngrijească de ea. Noi ştim că pentru scurt timp a fost împuternicită de Angela să-i scoată bani din bancă preoteasa din sat. Femeia a sesizat că sumele extrase sunt prea mari şi i-a atras atenţia Angelicăi, iar atunci a fost îndepărtată", spune Gheorghe Sava, unchiul artistei.

Pentru că artista a refuzat constant ajutorul familiei, soţii Gheorghe şi Georgeta Sava ţineau legătura cu Angela de la distanţă, doar telefonic. „Noi locuim în Iaşi şi mai vorbeam cu ea, dar Angelica ne liniştea mereu spunând că totul e în regulă", declară mătuşa cântăreţei.

Averea, lăsată în grija secretarei

Rudele au avut prima imagine a degradării în care se afunda artista în vara anului trecut, atunci când au vizitat-o pe cântăreaţă şi au găsit-o într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită. „Am chemat atunci salvarea, dar a refuzat să meargă la spital spunându-ne că nu are nimic, doar o febră musculară care o să-i treacă. Nici măcar nu ne-a dat drumul la uşă", povesteşte unchiul Angelei.

Gheorghe Sava spune că i-a cerut primarului să facă o anchetă socială în acest caz, însă lucrurile nu s-au mişcat în niciun fel. În schimb, din luna decembrie a anului trecut, secretara primăriei, Venia Gena Păstrăvanu, şi fiica ei, Doru-Vasilica Olteanu, au luat-o în îngrijire pe Angela Ciochină. Printr-un act autentificat la notar, artista o împuternicea pe fata secretarei să poată extrage bani dintr-un cont bancar. „Noi nu acuzăm, dar ne punem o mulţime de întrebări asupra halului în care a ajuns nepoata noastră. La 8 septembrie, seara, am fost sunaţi de secretară care ne-a spus să venim de urgenţă să o luăm pe Angelica. De ce până atunci nu ne-a sunat niciodată?", spune Georgeta Sava, mătuşa artistei.

Secretara primăriei din Urecheni nu a fost de găsit pentru a da explicaţii despre situaţia în care a ajuns artista. „Rudele Angelei au văzut în ce dezastru trăia de fapt femeia asta", spune şi Elena Macarie, o vecină din sat.

A ajuns o epavă

Vineri, 9 septembrie, rudele artistei au ajuns la Urecheni şi s-au îngrozit de starea în care au găsit-o pe Angela. „Era într-o situaţie de plâns: întinsă pe un pat deja putrezit, avea numai răni şi chiar viermi pe spate pentru că nu se mişcase de mai multă vreme. Cineva îi adusese băutură, era mâncare stricată prin frigider", spune cu lacrimi în ochi Gheorghe Sava.

Artista a fost dusă iniţial la spitalul din Târgu Neamţ, unde a primit îngrijiri. „Avea răni suprainfectate pe spate şi nu era alimentată. Se putea ajunge la septicemie", spune doctorul Doru Mateiaş, şeful secţiei Chirurgie de la Spitalul din Târgu Neamţ. După o săptămână, pe 16 septembrie, Angela a fost transferată la Spitalul judeţean din Piatra Neamţ. „Diagnosticul de internare a fost neuroencefalopatie toxică, o afecţiune care apare pe fond psihic. Pacienta era într-o stare aproape terminală", mărturiseşte doctorul Sorin Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Neamţ.

Rudele cântăreţei au vizitat-o şi ieri pe Angela la secţia de Terapie Intensivă unde este internată. „Era conştientă şi repeta «luaţi-mă acasă»", mai spune unchiul artistei. Pacienta va mai rămâne o perioadă sub supravegherea specialiştilor. „Este conştientă, dar mai puţin cooperantă", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului.

"Angelica s-a izolat de lume, a vrut să trăiască în singurătate."
Gheorghe Sava unchiul Angelei Ciochină

"Rudele Angelei au văzut abia acum în ce dezastru trăia de fapt femeia asta, care a fost aşa o artistă!"
Elena Macarie vecină

„Mulţi vor ajunge aşa"

Cunoscutul compozitor Horia Moculescu este de părere că soarta Angelei Ciochină intră într-o categorie mai mare, cea a artiştilor „uitaţi". „Nu ştiu nimic despre situaţia din prezent, pentru că ultima oară am vorbit cu ea acum doi ani, la telefon. Avea un auz absolut, o muzicalitate de excepţie, cu tată preot, cu studii la Conservator. Aşa se întâmplă când nu-ţi alegi o meserie din care să trăieşti, cum ar fi tinichigiu sau altceva. Nu pot să mă pronunţ asupra a ceea ce s-a întâmplat. Dar era inexorabil, în condiţiile actuale de lipsă de respect faţă de artişti. E clar că mulţi vor ajunge aşa", a explicat Moculescu pentru „Adevărul".

Şi-a intersectat drumul cu Mihaela Runceanu

Angela Ciochină (55 de ani) s-a născut în comuna Urecheni la 15 aprilie 1955, în acelaşi an ca şi cântăreaţa Mihaela Runceanu, de care o leagă un trecut comun în muzica uşoară românească a anilor '70- '80. În anul 1974 a dat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu", la secţia canto şi a intrat din prima încercare, fără ştirea părinţilor. Acolo a avut ocazia să o cunoască pe Mihaela Runceanu, care i-a fost colegă de grupă la clasa profesorului Giuleanu. Tot cu ea a împărţit şi camera de cămin.

A lucrat cu Moculescu şi Socaciu

Angela Ciochină, în anii ’80, în vremea gloriei

image

În august 1975, cele două artiste s-au duelat muzical la cea de-a opta ediţie a „Festivalului Tinereţii" de la Amara, judeţul Ialomiţa. Angela Ciochină a cucerit atunci trofeul, iar Mihaela Runceanu a primit menţiune. Un an mai târziu, trofeul a fost cucerit de Runceanu. În anul 1980, Nina Bercaru, profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, se pensionează. Ea a trebuit să aleagă între Mihaela Runceanu şi Angela Ciochină, două dintre cele mai talentate eleve ale sale, pentru postul de profesor de canto, post care rămânea vacant prin plecarea ei. Preferinţele profesoarei s-au îndreptat spre Runceanu.  Angela Ciochină a cucerit publicul din ţară cu melodii ca „Salcie la mal", „Călător fără popas", sau „Tangoul Bucureştiului". Printre compozitorii cu care a lucrat au fost Victor Socaciu sau Horia Moculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite