Gesturi care ne menţin articulaţiile sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gesturi care ne menţin articulaţiile sănătoase
Gesturi care ne menţin articulaţiile sănătoase

Te dor articulațiile imediat după ce depui efort fizic? Este posibil să ai un început de artroză, o boală reumatică ce poate fi ţinută sub control prin protejarea încheieturilor.

Artroza este o boală care se manifestă prin deteriorarea ireversibilă a cartilagiului, un ţesut de la nivelul încheieturilor ce are rolul de a asigura mişcarea flexibilă a oaselor.

În mod normal, boala afectează toate articulaţiile, însă se instalează mai ales la cele de la nivelul gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor şi degetelor de la mâini şi de la picioare.

Până în prezent nu a fost identificată cauza exactă a bolii, dar factorul ereditar şi o serie de activităţi care solicită articulaţiile pot grăbi instalarea ei.

Fă pauze dese când lucrezi la birou

De obicei, persoanele care au probleme cu încheieturile, pe lângă durere, se mai confruntă și cu episoadele de înțepenire a articulațiilor.

Acestea îşi fac simţită prezenţa îndeosebi după ce corpul stă nemişcat în aceeași poziție mai mult de 15 minute, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul persoanelor care lucrează la calculator. De aceea, pentru a menține articulațiile sănătoase, fă pauze din două în două ore.

Evită sporturile care forţează încheieturile

De cele mai multe ori, deşi cartilagiile sunt afectate, corpul dă semne doar când depunem un efort fizic mai intens. Astfel, în dreptul articulaţiei respective pot apărea mici înţepături sau zona se poate inflama fără să fi simţit nicio durere în prealabil. De aceea, trebuie să eviţi practicarea sporturilor care solicită articulaţiile, uzându-le.

De exemplu, fotbalul şi ridicarea de greutăţi la sala de sport pot afecta articulaţiile de la nivelul gleznelor şi spatelui. Articulaţiile coloanei vertebrale se pot deteriora şi din cauza poziţiei incorecte a corpului când dormim. De aceea, este indicată o saltea cât mai comodă, dar rigidă.

Ai grijă cum transporţi bagajele!

Cartilagiile de la nivelul umărului, cotului sau încheieturii mâinii pot fi solicitate la maximum prin transportarea unor bagaje grele pe o distanță mai mare. De aceea, atunci când nu poţi evita astfel de situaţii, alternează bagajele când într-o mână, când în cealaltă.

Se poate adopta un tratament preventiv

Persoanele predispuse la artroză  pot preveni instalarea bolii prin medicamente care conţin glucozamin, o proteină care se formează în cartilagii în mod natural, dar pe care, odată cu înaintarea în vârstă, corpul o produce tot mai puţin.

Aşa le poţi proteja!

image
  • Poartă încălţăminte cât mai comodă, pentru a nu solicita articulaţiile.
  • Nu sta în medii reci şi umede.
  • Fă exerciţii fizice uşoare sau mergi cu bicicleta. Medicii recomandă mişcare, chiar şi în perioadele în care durerile scad în intensitate.
  • Fă exerciţii de relaxare pentru încheieturi, deoarece sunt o metodă de depistare a articulaţiilor dureroase. Acestea pot fi făcute mai ales dimineaţa, înainte de a te ridica din pat.
  • Slăbeşte! Chiar şi câteva kilograme în plus pot solicita articulaţiile.
image

Specialistul nostru
Prof. dr. Ruxandra Ionescu


medic primar reumatologie
Spitalul Clinic „Sf. Maria“


Articulaţia contribuie la mobilitatea şi la stabilitatea sistemului musculoscheletal. Pentru menţinerea în stare bună a articulaţiilor trebuie evitată solicitarea acestora printr-un surplus ponderal (obezitate), prin activităţi fizice excesive şi prin traumatisme.

Modificări ale componentelor articulare pot apărea în cadrul multor boli, printre care boli infecţioase (artrite septice), boli inflamatoare (poliartrită reumatoidă, spondilartrite), boli metabolice (gută, condrocalcinoză), boli endocrine. Patologia articulară este deosebit de complexă, existând peste 100 de boli ale articulaţiilor.

În cazul multor boli nu se cunoaşte cu exactitate cauza. Însă terenul genetic şi factorii de mediu contribuie la declanşarea unui proces inflamator care se autoîntreţine şi, în final, determină distrugerea structurilor articulare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite