„Gerul cel mare“, cea mai nouă sperietoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile de televiziune s-au grăbit să anunţe cea mai friguroasă iarnă din ultimul mileniu, citând prognoza unor experţi polonezi. Meteorologii români consideră însă afirmaţia „cel puţin hazardată“.

Pro TV a dat alarma, în seara de 13 septembrie: postul din Pache Protopopescu anunţa că iarna 2010-2011 va fi „cea mai grea din ultimii 1.000 de ani". Informaţia, care a fost reluată şi la buletinul de ştiri de a doua zi dimineaţă, cita specialişti ai Institutului de Meteorologie din Polonia care prognozau că în această iarnă „am putea tremura mai rău ca niciodată". Ştirea a fost preluată pe 14 septembrie şi de alte posturi TV. Antena 3 a prezentat informaţia sec, citând aceiaşi experţi polonezi care avertizau că temperaturile vor scădea simţitor în fiecare an în ţările europene. Realitatea TV a fost singurul post care a organizat o dezbatere pornind de la previziunea polonezilor, iar teoria a fost demontată de invitatul din studio, meteorologul Silviu Grigore. Cu toate că demersul jurnalistic a vizat clarificarea unor elemente legate de avertizarea specialiştilor polonezi, iar meteorologul invitat a fost cât se poate de prudent în afirmaţii, postul a păstrat pe burtieră, pe tot parcursul emisiunii, mesaje apocaliptice de genul „frig extrem la iarnă".

Informaţia potrivit căreia această iarnă va fi cea mai grea a mileniului a apărut iniţial într-o ştire Agerpres, care citează un portal de ştiri în limba rusă. Astfel, un expert de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor din Polonia, al cărui nume nu apare în ştire, ar fi ajuns la concluzia că reducerea vitezei Curentului Golfului ar duce la răcirea Europei, pentru că masele de aer cald transportate de curent nu mai reuşesc să le compenseze pe cele reci, arctice. Mai mult, expertul spune că, dacă acest curent va dispărea, Europa se va confrunta cu o nouă eră glaciară, iar în Scandinavia se va forma un mare gheţar.

image

Experţii români sunt rezervaţi

Roxana Bojariu, climatolog al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, spune că afirmaţia acestor cercetători polonezi este hazardată, pentru că nu există un „fundament ştiinţific" pentru a face o previziune atât de drastică.

În primul rând pentru că, în acest moment, prognoză meteo nu se poate face cu o precizie atât de mare pe o perioadă atât de îndelungată - pentru următoarele şase luni. „Nu putem spune încă nici dacă va fi cald, nici dacă va fi rece la iarnă", explică Bojariu. „Vom şti ceva poate la sfârşit de octombrie, poate la final de noiembrie", adaugă climatologul, precizând că prognozele sunt estimări statistice, în general, care pot fi cu uşurinţă depăşite de realitate, în special în ultima vreme.

Curentul Golfului, denumit şi Gulf Stream, traversează Atlanticul de la sud-vest către nord-est, transferă căldură în partea de vest a Europei şi contribuie la menţinerea depresiunii islandeze, care aduce ploi şi vreme moderată într-o mare parte a Europei, inclusiv în România, explică meteorologul Silviu Grigore.

Teoria încetinirii „circulaţiei termohaline", din care face parte Curentul Golfului, nu este nouă, adaugă meteorologul. Iar studii mai recente, din anii 2009-2010, ale britanicilor şi americanilor, arată că acest curent a suferit chiar o uşoară intensificare în ultimii ani. Ceea ce se traduce printr-o uşoară scădere a temperaturii la nivel global, nicidecum la încălzirea despre care se vorbeşte peste tot.

Meteorologul spune că, atât timp cât n-a văzut studiul, care ar fi trebuit să fie bazat pe cercetări extrem de complexe şi îndelungate, cum sunt cele ale americanilor care au balize instalate în ocean pentru a urmări Curentul Golfului, prognoza i se pare „cel puţin
hazardată".

De altfel, în ştirea originală erau citaţi şi experţi care demontează teoria polonezilor: oceanograful NASA Josh Willis a demonstrat, pe baza datelor colectate în ultimii 18 ani, că acest Curent al Golfului a crescut în intensitate, nu a fost încetinit, şi a devenit mai cald, nu mai rece. Această informaţie nu şi‑a mai găsit însă locul în buletinele posturilor de ştiri, care au dat ca sigur „gerul cumplit" de la iarnă.

Gerul de iarna trecută a venit din zona arctică

Un argument este şi gerul extrem din nordul şi centrul Europei de iarna trecută, când s-au înregistrat temperaturi-record în Germania, -33 de grade Celsius, şi care nu a fost cauzat de Curentul Golfului, ci de „intensificarea invaziilor de aer arctic". „Am rezerve faţă de studiul polonez. Şi dacă putem pleca de la premisa că s-ar încetini Curentul Golfului, reacţia de răspuns a atmosferei nu ar avea loc atât de rapid", conchide meteorologul.

"Nu putem spune încă nici dacă va fi cald, nici dacă va fi rece la iarnă."
Roxana Bojariu climatolog

"Dacă s-ar încetini Curentul Golfului, reacţia de răspuns a atmosferei nu ar avea loc atât de rapid."
Silviu Grigore meteorolog

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite