Gerul Bobotezei s-a grăbit cu două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gerul proverbial al Bobotezei a venit cu două zile mai devreme, când s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din această iarnă.

Ianuarie este considerată cea mai rece lună a anului, perioadă când se înregistrează cele mai joase temperaturi, spun meteorologii. „Până acum, noaptea dinspre sâmbătă spre duminică a fost cea mai rece, cu temperaturi record pentru această iarnă.

Astfel, duminică dimineaţa s-au înregistrat -30 de grade Celsius la Întorsura Buzăului, iar în estul Transilvaniei, minimele termice au coborât sub -20 de grade – la Joseni, au fost -27 de grade, la Miercurea Ciuc şi la Târgu Secuiesc am avut -25 de grade, iar la Braşov au fost -24 de grade”, ne-a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

Cu toate acestea, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) spune că aceste fenomene sunt normale pentru zonele respective, în această perioadă a anului.

„În regiunile centrale, numai când temperatura coboară sub -32 de grade Celsius, se impune atenţionare meteorologică de ger”, a precizat Gabriela Băncilă.

Ninsori slabe în sud şi în est

Chiar dacă nu se vor înregistra temperaturi atât de scăzute, prognoza pentru ziua de mâine arată că vremea de Bobotează se va menţine rece, geroasă noaptea şi dimineaţa, mai ales în nordul şi în centrul ţării.

„Marţi vor fi înnorări temporare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile sudice şi estice. Aici, precum şi în zonele de munte, este posibil să avem ninsori slabe, dar numai local”, a mai spus reprezentantul ANM. În ceea ce priveşte valorile termice, meteorologul a precizat că acestea se vor situa sub limita de ger, de -10 grade Celsius.

În cursul zilei, temperaturile se vor încadra între -10 şi zero grade, cu cele mai ridicate valori în sud şi în est, iar noaptea şi dimineaţa vor fi între -14 şi -4 grade, mai scăzute în zonele nordice şi centrale.

Deşi Boboteaza este considerată în popor dricul iernii, pentru că de acum crapă gerul şi iarna e pe ducă, meteorologii spun că încă nu scăpăm de vremea rece, fiind aşteptate în continuare temperaturi scăzute.

„Cel puţin pentru următoarele patru zile vremea se menţine rece şi prognozele arată că nici către sfârşitul săptămânii nu se va ameliora”, a mai precizat reprezentantul ANM. De altfel, spun meteorologii, recordurile temperaturilor minime s-au înregistrat în cea de-a doua parte a lunii ianuarie.

Potrivit ANM, recordul absolut al minimelor termice s-a înregistrat pe 25 ianuarie 1942, la Bod, în judeţul Braşov, când au fost -38,5 grade. Tot atunci, la Bucureşti au fost -30 de grade.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite