Saşii din Germania poftesc la amandine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saşii din Germania poftesc la amandine
Saşii din Germania poftesc la amandine

Nemţii plecaţi din ţară spun că duc dorul dulciurilor româneşti, aşa că, în fiecare lună, comandă delicatese din cofetăriile de acasă. Salamul de biscuiţi, amandinele, negresele şi ciocolata de casă sunt puse în caserole, aşezate în lăzi frigorifice şi transportate cu avionul sau cu maşina până la destinaţie.

Cofetăria Dobrun, de lângă Piaţa Cibin este una dintre puţinele cofetării din oraş care mai respectă reţetele tradiţionale şi şi-a format o clientelă selectă. Oamenii s-au obişnuit ca prăjiturile să aibă o anumită savoare şi nu acceptă reţete alternative, iar cofetarii le respectă preferinţele. Cei plecaţi peste hotare duc dorul dulciurilor de acasă şi, de fiecare dată când un cunoscut de-al lor vine în ţară, ei comandă cantităţi suficiente de dulciuri. Ştiu că prăjiturile sunt produse proaspete şi au ca termen de garanţie trei zile, cozonacii zece zile, iar salamul de biscuiţi, o lună.

Albu Elena Violeta, gestionarul Cofetăriei Dobrun, se laudă că toţi clienţii străini pleacă din cofetăria ei îndulciţi: „Chiar astăzi a plecat un client cu treizeci de prăjituri Bucureşti şi treizeci de  amandine spre Giengen, lângă Ulm (Germania, n.r.). Le-am pus în caserole de plastic, pe care apoi le-am aşezat cu grijă în lada sa frigorifică“.

Şi weekendul trecut a avut de pregătit prăjituri pentru saşii stabiliţi în Germania. „Un client fidel a vrut o tavă de hencleş, un kilogram de işlere şi încă două kilograme de prăjituri asortate şi covrigei de casă. Pentru altul, tot din Germania, am pregătit cinci sute de bucăţi de ciocolată de casă, salam de biscuiţi şi nuga. Toţi nemţii ne spun că în Sibiu prăjiturile şi-au păstrat gustul pe care îl aveau în copilăriile lor şi că vin special la noi pentru ele, pentru că le mâncau când erau ei mici“ a spus Marioara Ţichindelean, vânzătoare la „Dobrun“.

Dulciuri de casă pentru nuntaşi

O comandă importantă a venit în luna iulie de la un saş stabilit în Freiburg: patruzeci de kilograme de prăjituri de casă pentru o nuntă.

Şi de la Cofetăria Sara pleacă prăjituri la pachet spre Franţa, Germania sau Austria. Anişoara Agheorghiesei, vânzătoare la Sara, se laudă cu faptul că de la ea de pe tejghea au plecat prăjituri cu avionul în străinătate: „Le-am pus în caserole de plastic, iar clienţii s-au îmbarcat în avion. Cei zboară prin intermediul curselor directe de la Sibiu către Munchen şi Stuttgart cumpără prăjituri care nu au frişcă sau cremă multă“.

Patronii de la Tee Cafee, fosta Cofetărie Bulevard, se mândresc şi ei cu „exportul“ de caserole încărcate cu prăjituri, pentru că majoritatea saşilor doresc ceva care să le amintească de ţara în care au locuit.

Dar nu numai saşilor le plac prăjiturile făcute de cofetărese. Când iau salariul, doamnele care lucreză la fabrică vin şi gustă din bunătăţie de la Cofetăria Dobrun, sau de la Patiseria Doris, unde rulourile cu şuncă, placintele cu ceapă sau varză sunt preferatele consumatorilor. Adriana Graf (30 de ani) este unul dintre clienţii fideli şi spune că ar trebui să existe mai multe patiserii Doris în oraş. Ionuţ Duşiu (18 ani) este bucuros că preţurile sunt accesibile, iar mâncarea este delicioasă. „Vin de două ori pe săptămână, când primesc bani de la părinţi“, a spus tânărul. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite