OCDE: Punctul culminant al crizei nu a ajuns în Germania, Franţa şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OCDE: Punctul culminant al crizei nu a ajuns în Germania, Franţa şi Italia
OCDE: Punctul culminant al crizei nu a ajuns în Germania, Franţa şi Italia

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat într-un raport publicat miercuri că în Germania, Franţa şi Italia, punctul culminant al recesiunii în ceea ce piveşte piaţa muncii nu a fost încă atins.

Potrivit estimărilor organizaţiei din raportul anual "Perspective ale muncii", "dacă cea mai mare parte a creşterii estimate a şomajului a avut deja loc la mijlocul lui 2009 în Spania, Statele Unite, Iranda şi Japonia, aceasta urmează să vină abia de acum în ţări precum Germania, Franţa şi Italia".

Previziunile sumbre publicate în martie, care indică un nivel mediu al şomajului neatins până acum în zona euro, de 10% la finalul lui 2010, au fost menţinute de OCDE, în ciuda speranţelor de redresare a activităţii, mai arată raportul.

n momentul redactării acestor rânduri, apăreau din ce în ce mai mulţi indici care arătau că punctul critic al crizei a fost depăşit şi că urmează cu siguranţă o revenire. Însă în ceea ce priveşte piaţa muncii, perspectivele sunt mai puţin bune şi orice proces de revenire va fi mult mai lung decât în cazul producţiei", a zis directorul departamentului de Resurse Umane din cadrul OECD, John Martin.

"Unul dintre principalele riscuri, potrivit OCDE, este ca o mare parte din această creşterea a şomajului să prindă caracter structural şi să se transforme într-o criză socială în toată regula", care să însemne un sistem degradat de sănătate, o scădere a nivelului de trai, o creştere a delincvenţei şi a criminalităţii şi o reducere a potenţialului de creştere.

Rata medie a şomajului din ţările membre ale OCDE a atins deja în iunie cel mai mare nivel de la cel de-al doilea Război Mondial, de 8,3%. OCDE estima o creştere a numărului de şomeri, însă nu la acest nivel. Organizaţia estima anul trecut, înainte de criză, o rată medie a şomajului de 6% pentru zona OCDE în 2009.

  • Zona OCDE include 23 de ţări europene, precum şi Australia, Turcia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite