Georgiei nu îi este teamă de atacurile nucleare ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Rusiei de a include atacurile nucleare preventive în noua sa doctrină militară este în mare parte o mişcare politică şi nu reprezintă o ameninţare reală, a declarat un înalt oficial de securitate din Georgia, notează Ria Novosti.

Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, declara într-un interviu publicat în ediţia de miercuri a cotidianului Izvestia că noua doctrină militară revizuită nu exclude posibile atacuri nucleare împotriva potenţialilor agresori.

Citiţi şi:


Cred că este o declaraţie geopolitică, mai mult decât o ameninţare credibilă, este de părere secretarul Consiliului georgian de Securitate Naţională, Eka Tkeshelaşvili.

Ea crede că declaraţia se adresa puterilor mondiale, în special Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a-şi recâştiga fostele sfere de influenţă, dar că va atrage doar reacţii politice negative din Occident.

Patruşev a mai declarat că noua strategie militară, care va fi prezentată preşedintelui rus până la sfârşitul anului, a fost stimulată de ameninţările şi pericolele cu care se confruntă Rusia în prezent.

Noua politică militară a Rusiei ar putea permite oficialilor de la Kremlin să lanseze atacuri nucleare preventive, potrivit şefului Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

Se studiază diferite variante de a recurge la armele nucleare, în funcţie de situaţie şi de mijloacele potenţialului agresor. Într-o situaţie critică pentru securitatea naţională, un atac nuclear preventiv împotriva agresorului nu este exclus
, a explicat oficialul rus.

  • Actuala doctrină militară a Rusiei a fost adoptată în aprilie 2000 şi prevede că apelul la arme nucleare se poate face doar în replică la un atac cu arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni masive cu arme convenţionale, dacă situaţia se dovedeşte critică pentru securitatea naţională a ţării.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite