Atacul Georgiei asupra Rusiei n-a fost decât un răspuns la invazia pregătită de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul Georgiei asupra Rusiei n-a fost decât un răspuns la invazia pregătită de ruşi
Atacul Georgiei asupra Rusiei n-a fost decât un răspuns la invazia pregătită de ruşi

Un document georgian dezvăluie că Gerogia ar fi atacat regiunea separatistă Osetia de Sud în urmă cu un an pentru a răspunde unei "invazii ruse la scară mare", care era la acea dată în curs de pregătire.

 Documentul georgian afirmă că Moscova pregătea cu câteva luni terenul pentru o invazie şi că reacţia Georgiei n-a fost decât una de apărare.

"În 7 august 2008, forţele armate ruse (...) au lansat un atac masiv, coordonat şi - ţinând cont de anvergura sa - premeditat împotriva Georgiei", se arată în raport.

"Guvernul georgian a conchis că nu îi rămâne altă opţiune decât să ordone o acţiune militară pentru a contracara ceea ce era pe cale să se transforme într-o invazie ale cărei obiective depăşeau cu mult cele două teritorii georgiene" separatiste, continuă documentul.

Aproximativ 150 de tancuri şi vehicule blindate au intrat în tunelul Roki, care leagă Rusia de Osetia de Sud, în dimineaţa zilei de 7 august 2008.

Cele două părţi se acuză reciproc pentru declanşarea războiului, ruşii susţinând că şi ei au intrat în Georgia pentru a apăra Osetia de Sud de e un atac georgian care viza preluarea controlului asupra teritoriului separatist.

Trupele ruse au invadat apoi o parte a Georgiei, oprindu-se doar la 30 de kilometri de capitala Tbilisi, apoi s-au retras păstrând controlul asupra Osetiei de Sud şi celuilalt teritoriu separatist, Abhazia, dar şi asupra unor zone limitrofe din teritoriul georgian

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite