Georgia a declanşat războiul cu Rusia în 2008 - raport comisie internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgia a declanşat războiul cu Rusia în 2008 - raport comisie internaţională
Georgia a declanşat războiul cu Rusia în 2008 - raport comisie internaţională

Războiul din Caucaz a fost declanşat de Georgia, dar Rusia se face vinovată de escaladarea conflictului. Aceasta este concluzia raportului cerut de Uniunea Europeană privind războiul ruso-georgian de anul trecut, potrivit unei surse apropiate Comisiei de anchetă care a întocmit documentul, relatează The Georgian Times.

Forţele georgiene au început ostilităţile în noaptea de 7 - 8 august, pentru controlul regiunii lor rebele Osetia de Sud, fără ca o invazie în curs a trupelor ruse pe teritoriul acestei regiuni să poată fi demonstrată, potrivit rezultatelor raportului, , cerut de UE în decembrie 2008, şi care urmează să fie publicat miercuri.

Citiţi şi:


Investigaţiile comisiei au fost coordonate de diplomatul elveţian Heidi Tagliavini. Aceasta respinge argumentul lansat anul trecut de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, potrivit căruia a reacţionat astfel la o tentativă de invazie a armatei ruse pe teritoriul Georgiei. Raportul nu absolvă Rusia de responsabilitatea sa în acest conflict.

Potrivit aceleiaşi surse, Rusia poartă o parte din responsabilitate în declanşarea conflictului pentru faptul de a fi lansat, în săptămânile şi lunile ce au precedat războiul o strategie de escaladare a tensiunilor în şi în jurul regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

De asemenea, comisia reproşează Rusiei că a distribuit paşapoarte ruseşti locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud, lucru care a accentuat tensiunile cu Tbilisi.

Concluziile raportului ar putea reanima tensiunile încă accentuate între cele două ţări, care s-au acuzat reciproc pe toată perioada verii de intenţia de a relua ostilităţile, la un an după conflictul din 7-12 august 2008.

  • Conflictul s-a soldat cu victoria rusă, Georgia pierzând de facto Osetia de Sud şi Abhazia, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova la scurt timp după încetarea confruntării.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite