Georgeta Andrunache:„Familia este cel mai preţios aur câştigat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta a învăţat să vâslească alături de pescarii din localitarea natală Dracşani, iar acum are în palmares cinci medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice.

Deorgeta Andrunache s-a născut într-o familie de oameni simpli din localitatea Dracşani. Ca toţi copiii din sat, Giga, aşa cum o alintau părinţii, îşi petrecea mai toată ziua pe malul iazului unde înota şi pescuia alături de băieţii de vârsta ei. Fata firavă, care plângea după fiecare ceartă cu ceilalţi copii, nu a lăsat nicio clipă să se înţeleagă că avea să devină cea mai titrată sportivă a Botoşaniului.

„Se purta ca un băieţoi"

„Cât era ziua de lungă fugea la iazul din spatele casei şi se juca. Stătea toată ziua în apă. Nici mâncare nu îi trebuia. Înota alături de copii şi se ruga de pescari să o ia în barcă şi să o înveţe să vâslească. Deseori o certam pentru că se purta ca un băieţoi şi nu mă ajuta prea mult la treburile gospodăriei", spune Alina Damian, mama Georgetei.

La vârsta de 15 ani, viaţa Gigăi avea să se schimbe radical. Atunci, a venit în sat un antrenor de canotaj de la Bucureşti, venit în căutare de talente. Fata a fugit de la munca câmpului şi, fără ştirea părinţilor, a făcut prima demonstraţie de canotaj.

Georgeta Andrunache a fost descoperită de antrenorul emerit Elena Iacob, care a învăţat-o cum să vâslească spre aurul olimpic. Aleasă dintr-un grup de 20 de copii, Giga urma să plece la clubul Dinamo, dar părinţii săi nici nu au vrut să audă.

„I-am spus să-şi ia gândul, pentru că nici bani nu aveam noi de plimbări şi trebuia să ne ajute la prăşit, la cules. A început să plângă şi a fugit în grădină", povesteşte mama sportivei. În cele din urmă, la insistenţele profesorilor şi a directorului şcolii din sat, părinţii au cedat.

Avea 15 ani când a plecat la Bucureşti

„Nu aveam nici vârsta potrivită şi nu eram nici în parametri pentru canotaj. Antrenoarea a insistat foarte mult, probabil a văzut ea ceva. Se făcuse deja grupa de 18 fete care plecaseră din Botoşani. Pentru că am convins-o mai greu pe mama, eu m-am dus singură, mai târziu", spune Georgeta Andrunache.

După sosirea în capitală şi legitimarea la Clubul Dinamo, a început munca titanică de iniţiere în tainele canotajului profesionist. Distracţia de pe gârlele Dracşaniului avea să fie înlocuită cu sute de ore de antrenament. Munca şi îndrăzneala de a visa la titulul olimpic i-au fost răsplătite. Abia împlinise 20 de ani când a devenit campioană naţională şi pleca să cucerească lumea. Un an mai târziu, sportiva câştiga prima medalie de aur la Campionatele Mondiale şi se pregătea pentru Jocurile Olimpice.

A obţinut 23 de medalii

La zece ani de la plecarea din sat, Georgeta Andrunache cucerea două medalii de aur în proba de 8+1 şi 2 rame fără cârmaci, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000. Patru ani mai târziu, la Atena, Georgeta reuşea o performanţă similară celei de la Sydney. Apogeul carierei l-a atins anul trecut, la Beijing, unde a reuşit să-şi adjudece aurul în proba de 2 rame fără cârmaci şi bronzul în proba regină, 8+1.

După 18 ani de muncă, Georgeta Andrunache a adunat în palmares 23 de medalii, dintre care 15 obţinute la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale. Din ianuarie, Georgeta Andrunache şi-a început munca la clubul Dinamo şi îşi ia în serios atribuţiile de membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. De asemenea, campioana mondială îşi pregăteşte lucrarea de doctorat în managementul sportiv.

„Cu cinci medalii de aur la JO şi alte cinci la Campionatele Mondiale, orgoliul îmi este mulţumit. Îmi ajunge. Acum vreau să mă liniştesc, să îmi duc fiul la grădiniţă şi să petrec tot timpul alături de Ştefan şi soţul meu. Familia este cea cel mai preţios aur câştigat", mărturiseşte campioana.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi anunţat retragerea din canotaj. Nu vă vor lipsi vâslele şi competiţiile?
Cu siguranţă nu îmi va fi uşor. Dar, cred că am câştigat tot ce se putea câştiga în acest sport. Mi-am atins şi ultimul obiectiv prin câştigarea medaliei de aur la JO de la Beijing. A venit momentul să încep o nouă etapă a vieţii în care să mă dedic familiei mele, pe care am pus-o mereu pe locul doi. Vreau să petrec mai mult timp alături de soţul meu, de fiul meu Ştefan, căruia aş vrea să îi fac o soră sau un frăţior ca să aibă cu cine se juca.

Aţi dedicat cuiva medaliile câştigate?
Mi le-am dedicat mie şi familiei mele care m-a susţinut şi m-a înţeles în tot acest timp. Fiecare julitură din palmele mele merită cu prisosinţă fiecare gram de aur, de argint, ori de bronz. Sunt o parte din viaţa mea, pentru care am muncit enorm şi am renunţat la multe bucurii.

profil

născută: 14 aprilie 1976, Dracşani, Botoşani

educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport „Spiru Haret"

experienţă: cinci medalii de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice, cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Mondiale

familie: căsătorită, are un băiat

ce-i place: Muzica şi literatura sunt hobby-urile sportivei. Dincolo de spiritul de luptătoare, Georgeta Andrunache este o femeie romantică. Ea adoră să citească şi să asculte piese clasice. De asemenea, sportivei îi place să se joace cu fiul ei Ştefan şi să se plimbe alături de soţul ei.

ce nu-i place: Tinerei nu îi plac oameni slabi care renunţă la primul impediment. Sportiva crede că toţi cei care au un vis trebuie să creadă în el şi să îl urmeze, oricât de greu ar fi. Singurul regret al sportivei este că şi-a neglijat familia. Georgeta Andrunache speră ca fiul ei să o ierte pentru perioadele în care a fost departe de el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite