George Maior la bilanţul SRI: Predarea arhivelor către CNSAS marchează ruptura de vechiul sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cristian Maior
George Cristian Maior

Directorul general al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat astăzi, la bilanţul SRI, că două treimi din personalul actual avea sub 18 ani în decembrie 1989, iar actualii membrii ai Academiei sunt tineri născuţi după Revoluţie.

"Acum la Academie studiază tineri născuţi după 1989... Două treimi din personalul actual al SRI aveau sub 18 ani în 1989", a afirmat George Maior, directorul serviciului care în 26 martie aniversează 20 de ani de la înfiinţare.

George Maior a precizat că predarea arhivelor fostei Securităţi către CNSAS a marcat ruptura de vechile structuri, dar şi momentul în care "a redat societăţii" o parte din istoria sa.


Directorul a mai spus că SRI este astăzi "un serviciu de presitigiu internaţional, apreciat de partenerii externi, în special de NATO".

În ceea ce priveşte informaţiile pe care le deţine serviciul, peste 40% dintre acestea au un caracter mixt, fiind utile atât în plan intern, cât şi extern.

"45% dintre informaţiile noastre au provenit de la resurse umane", a mai spus Maior, adăugând că SRI a consolidat cooperarea cu beneficiarii de informaţii.

Ameninţarea teroristă este la nivel virtual

În ceea ce priveşte terorismul, George Maior spune că în România sunt manifestate forme de radicalisn şi prozelitism, manifestate în special în mediul virtual, însă pericolul real este mic.

Directorul SRI s-a plâns şi de faptul că, deşi serviciul este unul tânăr, funcţionează pe o legislaţie învechită, din 1990, care nu mai corespunde realităţilor actuale.

Prezent la bilanţul SRI, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că unul din elementele de bază care au contribuit la modernizarea SRI a fost continuitatea.

"Serviciul s-a modernizat, dar Parlamentul încă nu a fost în măsură să adopte legislaţia necesară în acest sens. Mă refer la modernizare în zona misiunilor SRI, ca efect al intrării în Uniunea Europeană. Legislaţia concepută în 1990 nu mai corespunde misiunilor SRI, interne şi externe. Ameninţările sau multiplicat", a declarat şeful statului.

El i-a felicitat public pe ofiţerii serviciului, afirmând că a fost martor la evoluţia instituţiei.

"SRI a devenit unul respectat de partenerii externi. Serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerată în ultimii cinci ani, aici vreau să menţionez şi eforturile fostului director, Radu Timofte. Dumnezeu să îl ierte! Dar şi pe cele ale actualului şef, George Maior".

Băsescu: SRI şi SIE nu pot fi influenţate politic, spre deosebire de structurile de informaţii secrete departamentale

Băsescu a dat asigurări că mijloacele utilizate de SRI în obţinerea informaţiilor sunt aceleaşi cu ale serviciilor profesioniste de informaţii din lume "de la satelit, la banala ascultare a telefoanelor".

"Marea problemă este în slujba cui sunt puse aceste informaţii", a mai spus şeful statului, care a atras atenţia că "fosta securitate folosea informaţiile pentru a susţiune un conducător unic şi un partid unic, iar acum SRI foloseşte informaţiile pentru respectarea legii şi a Constituţiei".

Şeful statului a sugerat că cele două mari servicii de informaţii ale statului, SRI şi SIE, nu pot fi influenţate politic, spre deosebire de structurile de informaţii secrete departamentale.

"Am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI şi a colegilor de la SIE. Nu spun acest lucru şi despre serviciile departamentale. Vorbesc de cele două mari servicii controlate de CSAT".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite