George Maior: Sunt factori care vor să decredibilizeze activitatea serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cristian Maior
George Cristian Maior

Directorul SRI, George Maior, a atras atenţia astăzi, la TVR, că se încearcă decredibilizarea serviciilor de informaţii şi asta reprezintă o "problemă". Pe de altă parte, el a confirmat că Omar Hayssam va fi extrădat în curând, dar nu a dat publicităţii şi data la care se va face acest lucru.

George Maior a declarat că, în baza informaţiilor, Serviciul Român de Informaţii apreciază că nu este cazul de a alarma în mod deosebit în privinţa ameninţării teroriste pe teritoriul României.

Mai citeşte şi:

Ovidiu Ohanesian: Elena Udrea nu a minţit. Marie Jeanne ştia despre răpire. Mişcoci se juca cu mitraliera

Referindu-se la cazul coletelor-capcană, el a precizat că "doar o colaborare bună a serviciilor de informaţii şi îndeosebi a serviciilor saudite de informaţii au putut preîntâmpina o catastrofă", transmite Mediafax

"În lumina informaţiilor pe care le colectăm prin SRI, apreciem că nu este cazul să ne alarmăm în mod deosebit în privinţa ameninţării teroriste pe teritoriul României. Nu am simţit nevoia, în mod obiectiv, pe baza unor evaluări foarte serioase, să ridicăm nivelul de alertă teroristă. Suntem, totuşi, foarte atenţi la nivelul acestor evoluţii, pentru că unele se petrec în zone cu incidenţă asupra teritoriului european, asupra aliaţilor noştri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, evident suntem într-un complex multilateral de schimb de informaţii şi ne aducem şi noi contribuţia la înţelegerea acestor fenomene", a spus directorul SRI.

Acesta a admis că atenţia Serviciului este mai mare acum decât în urmă cu câteva luni, spunând că "este firesc să fie aşa, având în vedere posibila afectare a intereselor unor aliaţi din Europa şi de peste Ocean pe de o parte, pe de altă parte multiplele implicaţii asupra cetăţenilor români, care nu mai trebuie văzuţi doar strict în raport de teritoriu naţional".

"Sunt foarte mulţi cetăţeni români în Europa sau chiar în state care au un ridicat nivel de ameninţare teroristă", a spus Maior.

Măsuri sporite de securitate de pe aeroporturi

În lăgătură cu securitatea de pe aeroporturile din Europa în ceea a curselor de pasageri, Maior a precizat că acestea sunt la un nivel mai ridicat din punct de vedere al screening-ului şi că, deşi acest lucru creează anumite neplăceri, securitatea oamenilor este cea mai importantă.

El a atras altenţia că România are o problemă pe care Serviciul a semnalat-o în urmă cu mai mult timp, dar încă nu a fost soluţionată, privind cartelele telefonice preplătite.

"Sunt lucruri care variază de la ţară la ţară. Din punctul nostru de vedere, Romania are o problemă pe care am semnalat-o mai demult, dar care, datorită unui context indus privind interceptările de telefoane, nu a fost adoptată la nivel de Guvern - context indus privind alte aspecte care sunt fireşti în activitatea serviciilor de informaţii, folosirea interceptărilor pentru prevenirea unor asemenea evenimente - şi mă refer la cartelele telefonice preplătite, care la noi sunt anonimizate, în alte state europene, în toate, de fapt, există obligativitatea înregistrării lor, ca să se cunoască foarte clar numele persoanei ce posedă o asemenea cartelă preplătită, astfel încât din punctul acesta de vedere noi avem o vulnerabilitate", a mai spus Maior.

Cartele prepay, motiv de îngrijorare

George Maior a declarat că această problemă a fost ridicată şi în CSAT şi la nivel de Guvern, însă nu a fost rezolvată. "Dar trag un semnal de alarmă în perspectivă în legătură cu acest lucru", a continuat el.

"Din păcate, există o lipsă de cultură de securitate la nivelul opiniei publice în general, noi încercăm să realizăm nişte acţiuni în acest sens, dar sunt destul de sceptic, văzând cum se desfăşoară dezbaterea pe serviciile de informaţii în România. Este foarte slabă calitativ, este interesată, sunt factori care vor să decredibilizeze activitatea serviciilor pe alte laturi ale lor, întrucât nu este singura misiune a serviciilor contra-terorismul şi, din acest punct de vedere, cred că avem o problemă", a spus Maior.

Furtul de identitate şi coletele capcană

În legătură cu atentatele cu acele colete capcană, el a subliniat că acestea au fost dejucate deoarece serviciul saudit de informaţii a transmis informaţiile rapid, acestea au fost prelucrate şi operaţionalizate la nivelul serviciilor occidentale şi astfel s-au putut preîntâmpina atentatele.

"Să repetăm un pic evenimenţial: se fură identitatea unui cetăţean, a unei doamne din Yemen, cu această identitate falsă se merge şi se depun mai multe colete la Federal Express şi UPS, transportatori importanţi de colete pe plan internaţional, în Sanaa, capitala Yemen, aceste colete cuprindeau instalaţii artizanale extrem de sofisticate care ar fi putut, fără drept de apel, arunca în aer chiar şi clădiri. Ele erau destinate avioanelor cargo care aveau asociate telefoane celulare şi urmau să fie detonate la ţintele respective. Informaţiile au fost transmise de serviciul saudit unor servicii occidentale şi astfel s-au putut captura aceste colete în Dubai şi în Londra", a explicat directorul SRI.

Securitatea avioanelor cargo

"Până acum lumea ar fi crezut, ce puţin la nivelul gândirii comune, că ţinta ar fi avioanele de pasageri, iată că ţintele au fost avioanele cargo, unde securitatea este mai laxă din punct de vedere al controlului coletelor, posobilităţile tehnologice de a detecta asemenea colete au eşuat, ele au trecut de razele X şi doar informaţia ca atare a putut preveni un dezastru", a punctat el.

"Sunt multiple probleme, inclusiv de natură economică, este o reţea globală cu multiple valenţe economice şi comerciale care e deja afectată de această chestiune. În primul rând, s-au şi întrerupt unele transporturi cargo între unele dintre aceste ţări, în al doilea rând, o scanare mai amănunţită a acestor colete împiedică desfăşurarea normală a comerţului internaţional - sunt colete foarte urgente, sunt mărfuri uneori perisabile, vă daţi seama câte implicaţii inclusiv de natură economică generează această problemă", a adăugat George Maior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite