Geoană: FMI ne-a pus răspicat că taxele vor trebui majorate dacă scăderea salariilor nu dă rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului
Mircea Geoană, preşedintele Senatului

După ce ieri reprezentanţii FMI s-au întâlnit cu membrii Guvernului şi cu premierul Emil Boc, astăzi delegaţia a ajuns la  Senat şi la sediul PNL. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat că, potrivit FMI, guvernul va trebui să crească taxele dacă reducerea salariilor nu dă rezultate.

UPDATE 14. 39 FMI, după discuţiile cu social-democraţii: "Este clar că PSD-ul nu este încântat" / Ponta: Nu m-am ferit să vorbesc de "genocid social"

"Este clar că PSD-ul nu este încântat de măsurile anunţate de preşedinteleBăsescu şi susţinute de Guvern, însă discuţiile au fost unele constructive. Aceste măsuri trebuie luate pentru a echilibra situaţia în economie", a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, după discuţiile avute cu social-democraţii.

Pre;edintele PSD, Victor Ponta, a declarat că abia după discuţiile cu FMI a aflat adevărata stare a bugetului de stat. "Am aflat care este situaţia reală a bugetului: că din ianuarie şi până în mai toate cifrele s-au schimbat, că în trei luni de zile creşterea economică a dispărut şi că în mai discutăm de creştere zero sau chiar de o creştere negativă", a declarat Ponta.

"Nu mă feresc să folosesc termenul de genocid social, am făcut acest lucru şi la întâlnirea cu FMI", a adăugat acesta.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat la finalul întrevederii cu delegaţia FMI că a simiţit "o schimbare de nuanţă" din partea Fondului, care denotă mai degrabă "neîncredere".

"Din punct de vedere al FMI, am simţit o schimbare de nuanţă. De această dată Fondul Monetar şi instituţiile financiare internaţionale vor cere Guvernului României, ca înainte ca tranşa a cincea să fie eliberată, să se facă demonstraţia concretă a faptului că măsurile propuse se vor realiza în practică şi nu pe vorbe. Deci dacă este vorba de o măsură de încredere, cred că mai degrabă este o măsură de neîncredere", a spus Geoană, citat de Mediafax.

El a mai afirmat că din discuţii a rezultat că măsurile anunţate de preşedintele Băsescu nu au fost luate la iniţiativa Fondului, FMI acceptând "propunerile politice ale lui Băsescu şi PDL".

În opinia sa, această măsură este una "de un cinism şi de o nedreptate socială incredibile".

Preşedintele Senatului a afirmat că delegaţia FMI a spus "răspicat" că Guvernul va fi obligat să crească taxele şi impozitele, dacă reducerea salariilor şi pensiilor nu va produce rezultatele scontate.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25% , a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Liberalii vor să vadă dacă FMI mai are încredere în Guvern

Înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că va discuta despre istoria raporturilor Fondului cu Guvernul, dacă Fondul a aflat cum şi unde s-au dus banii pe care i-a împrumutat României, şi dacă FMI mai are încredere în Guvern.

"Vom discuta despre situaţia economică a României, o istorie a raporturilor FMI cu acest guvern, dacă din punctul dumnealor de vedere e important să fie o politică transparentă a guvernului, dacă dânşii au aflat cum şi unde s-au dus banii pe care i-au împrumutat până acum, în ce constă minunea pe care ar săvârşi-o sau ar fi săvârşit-o guvernul României şi dacă mai au încredere în guvern şi le vom prezenta şi punctele noastre de vedere referitoare la faptul că, dincolo de raporturile între creditor şi datornic, există problema supravieţuirii şi dezvoltării economice", a declarat preşedintele PNL.

La rândul său, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a precizat că va discuta cu liberalii despre situaţia economică şi evoluţiile politice ale României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite